|
Имахме отдавна такава тема.
"Сурими" е елегантното название на фалшификат, който ти пробутват вместо нещо истинско.
Примерно "рачешко месо", "скариди Сурими" и какво ли още не съблазнително от типа "морски деликатеси и дарове".
Всъщност, това е отпадъчно месо при преработката на треска или други видове бяла риба, което се преработва във вид на кайма, добавят се пластификатори, оцветители и ароматизатори и се оформя като продукта, който искат да фалшифицират.
Но това е легална фалшификация, защото и производителят, и търговецът, са длъжни към названието да прибавят Сурими, което е указание за хората, които го знаят, че всъщност това не са речешки шипки, а пресовано и оцветено отпадъчно рибешко месо, което не става за друга цел.
Подобно на това явление е и названието "помас", "помаче" или "салатен", когато се отнася до зехтин.
С едри букви се изписва ЗЕХТИН, а с дребни - "помас".
А "помас" означава до 85% растителни масла с неуказан вид и произход и около 15% недоказуемо добавяне на уж зехтин екстра върджин, а всъщност съвършено отпадъчен зехтин.
И по този начин ти пробутват на сравнително висока, но много по-ниска от на истинския зехтин цена някакъв вид масловидна течност, която в повечето случаи дори няма качествата на нашето нормално слънчогледово олио (ако все още е останало у нас истинско нормално слънчогледово олио... ).
Зехтините и олиото са едни от най-фалшифицираните хранителни продукти, а един от големите фалшификатори е Испания, а най-много се спазва качеството и стандартите в Италия.
Гърция и Турция също произвеждат зехтини с високо качество, но и при тях има много марки и видове, които частично или нацяло са добри фалшификати.
това - аромат, цвят и вкус испанците отдавна са се научили перфектно да имитират и фалшифицират.
Уви, Гинес, това е само леко открехване на завесата на хранителните измами, има и още твърде много, да не споменавам как точно от зелени некачествени маслини се правят черни посредством един химикал, който не е съвсем безвреден за човека...
Изобщо, просто няма хранителен продукт, който да не е фалшифициран в една или друга степен.
Да не си мислиш, че хлябът, който ядеш е от нормално брашно от нормална пшеница... Истината е, че масово се използва фуражна пшеница и хиляди набухватели и други химически подобрители, за да ти вземат около 2 лв. за килограм фалшифициран хляб.
А пък т.н. "ръжен" и "типов" са възможно най-фалшифицираните хлябове.
Само ще ти кажа, че ние не отглеждаме ръж , а и не внасяме.
Можеш само да си зададеш закономерния въпрос как ежедневно се произвежда това огромно количество "ръжен" и "типов" хляб...
|