|
Ето моята рецепта. Не се отличава много от стандартната.
Супа топчета
Продукти: 500гр. кайма – смес по 50 процента телешка и свинска, 1 и 1/2 к.ч. ориз, 4с.л. мазнина / слагам 2с.л. разтопено краве масло плюс 2 с.л. олио/, 1 яйце, 1 глава кромид лук, по-голяма, 1 голям морков, 1 с.л. брашно, 8 ч.ч. вода, 1 домат, магданоз с корените, чер пипер, кимион, сол, лимонов сок и брашно за овалване.
Омесваме каймата с 1/2к.ч. ориз,белтъка, чер пипер и кимион на вкус.Оформяме малки топчета и ги овалваме в брашно. Слагаме на огъня водата, ситно нарязаният лук, измитите, изчистени и нарязани на дребно корени магданоз. Добавяме нарязаният морков, предварително леко задушен. Когато сместа кипне, прибавяме топчетата. Варим на умерен огън 20мин., добавяме останалият ориз и ситно нарязаните домати. Супата трябва да поври още 15 мин. Накрая я застройваме с жълтъка, омесен с 1с.л. брашно, 4 с.л кисело мляко и 1 с.л. лимонов сок. Поръсваме накрая със ситно нарязания магданоз. Можем да добавим и малко чубрица.
Да станеш човек е изкуство.
|