|
Тема |
Re: Лютеница [re: Kapинka] |
|
Автор |
engel2 () |
|
Публикувано | 20.09.10 19:05 |
|
|
Знаеш ли това е много лесна работа, но същевременно е и свързано с доста съвестно провеждане на стъпките.
Каринке, давам ти един пример:
По 1 кило продукти
1 кг червени пиперки, около 1 кг месести домати, 1 патладжан, сол на вкус - посоли покъсно когато вече се е изпарила течността и прибавяй постепенно, защото иначе ще стане пресолено. Важна е и захарта, без нея няма да упееш лютеницата ти да има този фин вкус и омекотяването на киселеността. Въпрос на вкус, но аз прибавям един дафинов лист, който после го изваждам, ако обичаш - аз слагам накрая и една счукана скалидка чесън, Олио около 120мл.
Та това е!
Печеш чушките и патладжана, белеш ги и после ги смилаш заедно с бланшираните и обелените домати.
Слагаш смяното в тавата прибави олиото и имай търпение, избягвай бързото варенето - внимавай да не потъмнее много. Някои варят доматите екста и после щом като се сгъстят, прибавят чушките. Не забравяй също даф. лист. Разбира се, че можеш да сложиш и едно люто чушле - не става лютиво, но е приятно пикантно. Пробвай, пробвай, пробвай.
Постояното разбъркване ще ти донесе успеха, значи това е сигурно най важното. Сред 20 -25 м вече остава следа от бъркалката, пази се от "ерупцията" от тавата, че горещите пръзки изгарят жестоко - но това си го знаеш.
Грешки не стават - важното е постояната контрола на цвят и вкус. Малко преди да сметнеш че е готово, може да сложиш и чесъна - ако желаеш може и повече. АЗ НЕ СЛАГАМ ЧУБРИЦА.
За стерелизирането си го знаеш: щом заври водата изчакай 15 -тина минути, по добре са 20 м., и ги извади от водата - постави бурканчетата после за 5-8 минути обърнати върху капачката си, но не ги забравяй така.
Аз не виждам нищо сложно и се надявам че още много, много колеги ще ти пишат много хубави рецепти. Сигурен съм че има най малко още 500 рецепти
коя от коя по хубави
|
| |
|
|
|