|
Тема |
Re: Mozzarela buffala [re: redjeep] |
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
|
Публикувано | 29.07.10 16:39 |
|
|
Да, но със сирената и кашкавалите не е така...
Технологията за правене на сирене е по-различна от технологията за правене на кашкавал, а има още поне 200 различни млечни продукта, които използват най-различни технологии и не са нито сирене, нито кашкавал.
Та, не разбрах в какво си противореча...
И още нещо - преди над 30-40 години киселото мляко се правеше от същото краве мляко, както и сегашното, но за закваската му се използваше уникалният бактериален щам на Лактобацилус булгарикус и японците всяка сутрин изпращаха самолет за този щам, защото пустият щам не щеше да вирее другаде, освен в България. И млякото вкисваше за броени часове, преди да са изминали и 12 часа...
И ние с право се гордеехме с това.
Сега, 30-40 години по-късно, нашето киело мляко се заквасва със стрептококи, щамът умря, защото не се поддържа, то пък защото поддържането му струва скъпо.
Сега го внасяме от...Япония и киселите ни млека издържат на слънце по 1-2 месеца в запечатани кофички, а в хладилник - сигурно по 1 година...
Със сигурност някъде в детайлите нещо бъркам, ще кажат специалистите-микробиолози, но в основното съм съвсем прав.
"В гората всичко е възможно...“ Мечо Пух
|
| |
|
|
|