|
Тема |
Re: Жеги [re: Sapiens] |
|
Автор |
ket1234 (много добър чов) |
|
Публикувано | 22.06.10 15:53 |
|
|
Баба ми в Сандански правеше тРАхана само с мляко, брашно и яйца, а баба ми във В.Търново тАрхана с пюре от зеленчуци, мляко и брашно.
Правят се малки топки, които засъхват на слънцето и след това се претриват на дребни топчета като кус-кус.
По-късно баба в Сандански ги рендосваше на рендето.
Отделно и двете сушаха на слънце резени домати и съответно чушки на низи.
Естествено и плодове.
Така, че за мен това не е начин за съхранение на зеленчуци, а си е един вид тестена добавка към супи или самостоятелно сварена със сирене на попара - за всекиму според предпочитанията и традицията.
Наша близка от Балчик приготвяше квас и добавяше към сварената трахана или тархана от него за да киселее.
Или по модерному казано - паста.
|
| |
|
|
|