|
Тема |
Re: Само да попитам [re: Sapiens] |
|
Автор |
papyy (стара коткарка) |
|
Публикувано | 10.06.10 12:36 |
|
|
Аз замразявам редовно ориз. Купувам дългозърнестбланширан, Басмати, харесван Арборио, но е по-скъп, опушен ирански/арабски/ е най-добрия!
Измивам 1 кг ориз в дебелодънна тенджера и го прецеждам през цедка. Слагам в тенджера 8 л - 5 - 6 л вода, 4-5 с. л. олио и в студената вода сипвам ориза и разбърквам енергично. На БАВЕН огън го оставям да заври, като на 3-4 минути го разбърквам с дървена бъркалка. Като заври го намалявам на минимум, поставям сол на вкус/ бял пипер, куркума, шафран, канела и др. подправки на вкус / и се вари до 2-3 минути преди сваряване. Трябва да е с повече вода. Изваждам голямата цедка, ако нямате - сито, слагам над друга тенджера и прецеждам. Изсипвам в голяма купа и слагам МАЛКО 4-5 с.л. олио или зехтин на вкус. Обърква се внимателно и се изсипва да изстива на тава. След като изстине го пакетирам в пликове и при нужда вадя и размразявам в хладилник и добавям каквото намеря за добре - запържени зеленчуци в уока, мръвчици, задушени моркови и пържен лук. Ако ще се правят сърми, чушки и т.н. пълнени зарзавати се омесва с останалите съставки след размразяване, ако ще се слага в супа направо замразения ориз отива във врящата супа.
Ако не е добавена сол става и за сладкиши.
Останалата вода от прецедения ориз е най-добрата възможна основа за супа, винаги я използвам за супа от тиквички, целина, ряпа, зеле, супа топчета, супа коприва, спанак...
|
| |
|
|
|