Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:39 10.06.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Само да попитам [re: MитpeШoпa]
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано10.06.10 01:33  



За база вземаш моята рецепта

"ОРИЗ ПИЛАФ
===========
1 ч.чаша ориз,
2 1/2 чаши вода,
150 гр. масло,
сол

Водата с маслото и солта завира. Добавя се изчистеният и измит ориз, завира отново, намалява се огъня и ври на слаб огън под капак около 20 мин. Когато започнат да се образуват шупли се изключва котлона, престоява така под капак 15 мин., след което се поставя кърпа под капака.

Към този ориз могат да се добавят или предварително задушени зеленчуци в масло, или запържено месо, или стафиди, или от всичко по малко.

ЗАБЕЛЕЖКА: Не се подвеждайте по кратката рецепта - този ориз е най-добрият, който някога изобщо съм готвил и опитвал. "




В голяма тенджера слагаш да заври 2,5 л. вода. Като заври, добавяш 3 с.л. сол и 500 г. хубаво краве масло или олио.
Ако бъдем съвсем точни, трябва да сложиш 750 г. масло, но това е твърде множко като цяло.
Изхождам от презумпцията, че в 1 кг. ориз има 5 чаши по 200 г., а за 1 чаша ориз, за да стане супер, трябват 150 г. масло.
Добрите кулинари знаят, че киселото, прясното зеле и оризът обичат мазничкото...


Но в случая от 750 г. масло май ще ти стане малко прекалено мазничко...
Та, като заври отново водата с маслото и солта, бухваш вътре 1 кг. ориз ( аз твърдо предпочитам или Басмати, или Жасминов, като повече харесвам Жасминов) и разбъркваш добре.
Намаляваш огъня на супер слаб, едва да къкри и така вариш около 12-15 мин., след което изключваш напълно огъня, но не сваляш тенджерата от котлона, а поставяш чиста кърпа под капака, затваряш плътно и отваряш едва след 15 мин.
Е, това е.
Така ще имаш една цяла тенджера безумно вкусен ориз.

А на втория ти въпрос - картофите се измиват добре и се поставят в тенджера с вода, която да ги покрива поне с 2-3 пръста.
Загряваш да завиране, след което продължаваш на среден огън. Понеже различните сортове стават за различно време, просто пробваш след като мине поне половин час - дупваш с вилица някой картоф и така проверяваш доколко се е сварил. Ако ги превариш, започват да се пукат, а това не е много хубаво, защото ще се оводнят в дълбочина.
След като постигнеш необходимата степен на сваряване, изключваш котлона и оставяш картофите във водата за 5-10 мин., изливаш водата и вече имаш два варианта - да ги оставиш необелени да си изстиват и после да ги съхраняваш в хладилника, или, докато още са леко топли, да ги обелиш и отново да ги сложиш в хладилника.
Това е.
Надявам се да съм ти бил полезен.

"Истината рядко е чиста и никога проста.“ - Оскар Уайлд

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* ДОМАТЕНА СУПА Sapiens   08.06.10 20:43
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Silverado   08.06.10 20:50
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Sapiens   08.06.10 20:57
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Silverado   08.06.10 21:05
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Sapiens   08.06.10 21:15
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Silverado   08.06.10 21:44
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Sapiens   08.06.10 22:22
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Silverado   08.06.10 22:36
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Sapiens   08.06.10 22:40
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Silverado   08.06.10 22:47
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Sapiens   09.06.10 16:46
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Silverado   09.06.10 22:23
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Turing   09.06.10 10:44
. * Re: Само да попитам MитpeШoпa   09.06.10 22:49
. * Re: Само да попитам Фиш   09.06.10 23:21
. * Re: Само да попитам Sapiens   09.06.10 23:23
. * Re: Само да попитам MитpeШoпa   09.06.10 23:58
. * Re: Само да попитам Sapiens   10.06.10 01:33
. * Re: Само да попитам papyy   10.06.10 12:36
. * Re: Само да попитам papyy   10.06.10 12:39
. * Re: Само да попитам Silverado   10.06.10 20:36
. * Re: Само да попитам Sapiens   10.06.10 20:46
. * Re: Само да попитам Silverado   10.06.10 21:26
. * Re: Само да попитам Sapiens   10.06.10 22:17
. * Re: Само да попитам Silverado   10.06.10 22:52
. * Re: Само да попитам MитpeШoпa   10.06.10 15:08
. * Re: Само да попитам MитpeШoпa   10.06.10 15:09
. * Re: Само да попитам Sapiens   10.06.10 18:46
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА chavdar4e   10.06.10 00:00
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Sapiens   10.06.10 00:26
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА chavdar4e   10.06.10 00:45
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Фиш   10.06.10 12:57
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Sapiens   10.06.10 13:53
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Фиш   10.06.10 15:33
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Sapiens   10.06.10 18:50
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА chavdar4e   10.06.10 20:16
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА chavdar4e   10.06.10 20:13
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА Sapiens   10.06.10 20:31
. * Re: ДОМАТЕНА СУПА chavdar4e   10.06.10 20:43
. * I <3 ДОМАТЕНА СУПА himbeer   11.06.10 21:57
. * Re: I <3 ДОМАТЕНА СУПА Фиш   11.06.10 22:32
. * Да, важното е да е пресен himbeer   11.06.10 22:43
. * Re: I <3 ДОМАТЕНА СУПА Sapiens   11.06.10 22:35
. * Да и аз харесвам крем супи himbeer   11.06.10 22:48
. * Мдаа, класиката: jamie   11.06.10 23:25
. * Re: Мдаа, класиката: Sapiens   12.06.10 00:15
. * Хм, ужасно люто? jamie   11.06.10 23:24
. * Да видях himbeer   11.06.10 23:52
. * Ето jamie   12.06.10 02:11
. * Чили himbeer   12.06.10 13:52
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.