За база вземаш моята рецепта
"ОРИЗ ПИЛАФ
===========
1 ч.чаша ориз,
2 1/2 чаши вода,
150 гр. масло,
сол
Водата с маслото и солта завира. Добавя се изчистеният и измит ориз, завира отново, намалява се огъня и ври на слаб огън под капак около 20 мин. Когато започнат да се образуват шупли се изключва котлона, престоява така под капак 15 мин., след което се поставя кърпа под капака.
Към този ориз могат да се добавят или предварително задушени зеленчуци в масло, или запържено месо, или стафиди, или от всичко по малко.
ЗАБЕЛЕЖКА: Не се подвеждайте по кратката рецепта - този ориз е най-добрият, който някога изобщо съм готвил и опитвал. "
В голяма тенджера слагаш да заври 2,5 л. вода. Като заври, добавяш 3 с.л. сол и 500 г. хубаво краве масло или олио.
Ако бъдем съвсем точни, трябва да сложиш 750 г. масло, но това е твърде множко като цяло.
Изхождам от презумпцията, че в 1 кг. ориз има 5 чаши по 200 г., а за 1 чаша ориз, за да стане супер, трябват 150 г. масло.
Добрите кулинари знаят, че киселото, прясното зеле и оризът обичат мазничкото...
Но в случая от 750 г. масло май ще ти стане малко прекалено мазничко...
Та, като заври отново водата с маслото и солта, бухваш вътре 1 кг. ориз ( аз твърдо предпочитам или Басмати, или Жасминов, като повече харесвам Жасминов) и разбъркваш добре.
Намаляваш огъня на супер слаб, едва да къкри и така вариш около 12-15 мин., след което изключваш напълно огъня, но не сваляш тенджерата от котлона, а поставяш чиста кърпа под капака, затваряш плътно и отваряш едва след 15 мин.
Е, това е.
Така ще имаш една цяла тенджера безумно вкусен ориз.
А на втория ти въпрос - картофите се измиват добре и се поставят в тенджера с вода, която да ги покрива поне с 2-3 пръста.
Загряваш да завиране, след което продължаваш на среден огън. Понеже различните сортове стават за различно време, просто пробваш след като мине поне половин час - дупваш с вилица някой картоф и така проверяваш доколко се е сварил. Ако ги превариш, започват да се пукат, а това не е много хубаво, защото ще се оводнят в дълбочина.
След като постигнеш необходимата степен на сваряване, изключваш котлона и оставяш картофите във водата за 5-10 мин., изливаш водата и вече имаш два варианта - да ги оставиш необелени да си изстиват и после да ги съхраняваш в хладилника, или, докато още са леко топли, да ги обелиш и отново да ги сложиш в хладилника.
Това е.
Надявам се да съм ти бил полезен.
"Истината рядко е чиста и никога проста.“ - Оскар Уайлд
|