|
Тема |
Re: пушено филе [re: ragazzo] |
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
|
Публикувано | 01.06.10 23:44 |
|
|
Херингата по начало има много тънки и нежни костички.
Това е познатата на всички "сельодка", за която повечето хора не знаят, че всъщност е херинга...
Винаги можеш да си направиш пресносолна херинга или всякаква друга риба, като добре почистена и измита я поставиш за една нощ в солен разтвор, примерно 20 г. сол на литър вода.
След което я обелваш от кожата и махаш гръбнака.
Нарязваш я на подходяши парчета и я затваряш в буркан, на редове, като ръсиш с подправки - черен пипер, бахар, може резенчета чесън, резенчета лимон, копър. Всеки слой заливаш със загрято и изстинало олио или зехтин, така че над рибата в буркана да има поне един пръст мазнина.
Така става фантастично вкусна, но не е много трайна, трябва да се изконсумира до месец.
А за студенопушената трябват специални условия, след подобно осоляване - окачване високо в комин, за да бъде опушвана от пушек от трици от специални видове дървесина.
В домашни условия много трудно ще го постигнеш, въпреки че може.
По света (даже и в Русия!) се продава т.н. "Течен пушек", специална химическа безвредна формула, която 100% имитира аромата на пушек, без да е вредна и канцерогенна.
Но, за съжаление, у нас все още не е известна.
С нея можеш да си спестиш опушването.
Дано да съм ти бил полезен...
"Истината рядко е чиста и никога проста.“ - Оскар Уайлд
|
| |
|
|
|