Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:25 12.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Свинско филе НА СКАРА [re: Asen38]
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано01.05.10 20:57  



Класическият съвет е точно такъв - да се обръща пържолата САМО ВЕДНЪЖ. И аз по този начин действах години наред.
Обаче, можеш ли да ми кажеш какво се случва с тази част на пържолата, която не е към скарата?
През нея съвсем спокойно се изпаряват загрятите от печенето сокове на пържолата, защото просто няма какво да ги спира.
Така пържолата, тайно от тебе, става суха, а ти през това време си мислиш, че я правиш много сочна...
Така, че, другият съвет - честото обръщане, е много по-правилен.
Разбира се, както винаги, истината е някъде по средата...
Още по-правилният начин е в началото да се обръща често, като скарата е много силна, а след като пържолата се е запечатала добре от двете страни, тогава вече да се пече продължително само от едната страна, докато се карамелизира, след което да се обърне от другата страна и отново да се пече до карамелизиране.
Разбира се, това не е универсален съвет. Особено много зависи от това доколко е прошарено месото, колко тлъстинки има в него и от това точно какъв вид е месото - различните видове меса се пекат по съвсем различен начин, всяко си е специфично.
Иначе, начинът ти на мариноване с лук е абсолютна класика и в повечето случаи аз също го ползвам, разбира се, с добавката на някоя и друга подправка за аромат.
Но доматите,лукът и чесънът са зеленчуци-дарове от Бога за човечеството.
Аз, лично, ползвам страшно много лук в кухнята си и не мога да си представя, че може да се прави хубава манджа и супа без наличието на лук в нея.
Имам предвид, че имам много познати, които изобщо не употребяват лук при готвене,в тяхната кухня просто не се купува лук, освен пресен лук за салати.
Лукът изобщо не е опасен за стомаха, стига да знаеш как да го приготвяш. Единственото неудобство от използването ме е, че ако е само варен или леко задушен и е в по-голямо количество, образува газове при хора с по-чувствителен стомах.
Но добре задушен в присъствието на мазнина и след това сварен в манджа или супа няма такъв ефект. Опитай...
По опасно за стомаха е пърженето и панирането, а не толкова лукът.
Между другото - страшно много хора си мислят, че като сложат някакво месо или картофи, например, с мазнина във фурната, това е много щадящ стомаха и здравословен начин на готвене...
Нищо подобно, във фурната, при температура от 200 -220° става такова яко пържене на продуктите, че свят ще ти се завие...
Затова или трябва яденето да се готви покрито с алуминиево фолио, за да не прегаря и да се задушава, или да е в присъствието на достатъчно течност, за да не се пържи, а да се задушава.
Едва тогава готвенето е здравословно и щадящо стомаха.
Имай го предвид...

"Истината рядко е чиста и никога проста.“ - Оскар Уайлд

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* МЕСА НА СКАРА Sapiens   01.05.10 00:30
. * Re: Свинско филе НА СКАРА Asen38   01.05.10 07:27
. * Re: Свинско филе НА СКАРА Sapiens   01.05.10 10:23
. * Re: Свинско филе НА СКАРА Asen38   01.05.10 19:09
. * Re: Свинско филе НА СКАРА Sapiens   01.05.10 20:57
. * Re: Свинско филе НА СКАРА Cин Mapмoт   02.05.10 21:11
. * Re: Свинско филе НА СКАРА MишoШaмapa   05.05.10 10:59
. * Re: Свинско филе НА СКАРА Sapiens   05.05.10 23:00
. * Re: Свинско филе НА СКАРА MишoШaмapa   06.05.10 11:42
. * Re: Свинско филе НА СКАРА Sapiens   06.05.10 15:10
. * Re: Свинско филе НА СКАРА MишoШaмapa   06.05.10 17:38
. * Re: МЕСА НА СКАРА AGLER   01.05.10 09:46
. * Re: МЕСА НА СКАРА Sapiens   01.05.10 10:28
. * Re: МЕСА НА СКАРА AGLER   01.05.10 10:47
. * Избор Asen38   14.05.10 10:54
. * Мешана скара Sapiens   14.05.10 11:23
. * Re: Мешана скара Asen38   14.05.10 11:46
. * Re: МЕСА НА СКАРА Turing   01.05.10 10:52
. * Re: МЕСА НА СКАРА Sapiens   01.05.10 11:51
. * Re: МЕСА НА СКАРА Milley   01.05.10 12:46
. * Re: МЕСА НА СКАРА MoPcKu   03.05.10 19:54
. * Re: МЕСА НА СКАРА impulce   01.05.10 16:12
. * Re: МЕСА НА СКАРА Sapiens   01.05.10 18:22
. * Re: МЕСА НА СКАРА Silverado   03.05.10 10:04
. * Re: МЕСА НА СКАРА ket1234   04.05.10 16:44
. * Re: МЕСА НА СКАРА chavdar4e   04.05.10 18:26
. * Re: МЕСА НА СКАРА ket1234   04.05.10 18:51
. * Re: МЕСА НА СКАРА chavdar4e   04.05.10 19:02
. * Re: МЕСА НА СКАРА Sapiens   05.05.10 21:02
. * Re: МЕСА НА СКАРА chavdar4e   05.05.10 21:16
. * Re: МЕСА НА СКАРА Sapiens   05.05.10 22:51
. * Re: МЕСА НА СКАРА Asen38   12.05.10 11:01
. * Re: МЕСА НА СКАРА Sapiens   05.05.10 20:58
. * Re: МЕСА НА СКАРА ПOЛУидиoтчeтo   17.05.10 07:22
. * Re: МЕСА НА СКАРА kartofata   14.05.10 11:52
. * Re: МЕСА НА СКАРА avg   14.05.10 14:24
. * Re: МЕСА НА СКАРА Sapiens   14.05.10 14:49
. * Re: МЕСА НА СКАРА avg   14.05.10 20:02
. * Re: МЕСА НА СКАРА Sapiens   14.05.10 21:36
. * Re: МЕСА НА СКАРА Sapiens   14.05.10 14:41
. * Re: МЕСА НА СКАРА avg   14.05.10 20:05
. * Re: МЕСА НА СКАРА Sapiens   14.05.10 21:32
. * ама Kиpo   17.05.10 09:24
. * знаеш ли как се зарежда с въглен това чудо? AGLER   17.05.10 09:31
. * Re: знаеш ли как се зарежда с въглен това чудо? Kиpo   17.05.10 09:39
. * Re: ама Sapiens   17.05.10 09:43
. * Имам две болки: Kиpo   17.05.10 09:50
. * Re: Имам две болки: AGLER   17.05.10 10:04
. * Re: Имам две болки: Sapiens   17.05.10 10:12
. * Re: Имам две болки: Sapiens   17.05.10 10:10
. * Re: Имам две болки: toje_to   17.05.10 14:12
. * Re: Имам две болки: MoPcKu   17.05.10 16:12
. * Re: МЕСА НА СКАРА Koлko e чaca   18.05.10 10:37
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.