Класическият съвет е точно такъв - да се обръща пържолата САМО ВЕДНЪЖ. И аз по този начин действах години наред.
Обаче, можеш ли да ми кажеш какво се случва с тази част на пържолата, която не е към скарата?
През нея съвсем спокойно се изпаряват загрятите от печенето сокове на пържолата, защото просто няма какво да ги спира.
Така пържолата, тайно от тебе, става суха, а ти през това време си мислиш, че я правиш много сочна...
Така, че, другият съвет - честото обръщане, е много по-правилен.
Разбира се, както винаги, истината е някъде по средата...
Още по-правилният начин е в началото да се обръща често, като скарата е много силна, а след като пържолата се е запечатала добре от двете страни, тогава вече да се пече продължително само от едната страна, докато се карамелизира, след което да се обърне от другата страна и отново да се пече до карамелизиране.
Разбира се, това не е универсален съвет. Особено много зависи от това доколко е прошарено месото, колко тлъстинки има в него и от това точно какъв вид е месото - различните видове меса се пекат по съвсем различен начин, всяко си е специфично.
Иначе, начинът ти на мариноване с лук е абсолютна класика и в повечето случаи аз също го ползвам, разбира се, с добавката на някоя и друга подправка за аромат.
Но доматите,лукът и чесънът са зеленчуци-дарове от Бога за човечеството.
Аз, лично, ползвам страшно много лук в кухнята си и не мога да си представя, че може да се прави хубава манджа и супа без наличието на лук в нея.
Имам предвид, че имам много познати, които изобщо не употребяват лук при готвене,в тяхната кухня просто не се купува лук, освен пресен лук за салати.
Лукът изобщо не е опасен за стомаха, стига да знаеш как да го приготвяш. Единственото неудобство от използването ме е, че ако е само варен или леко задушен и е в по-голямо количество, образува газове при хора с по-чувствителен стомах.
Но добре задушен в присъствието на мазнина и след това сварен в манджа или супа няма такъв ефект. Опитай...
По опасно за стомаха е пърженето и панирането, а не толкова лукът.
Между другото - страшно много хора си мислят, че като сложат някакво месо или картофи, например, с мазнина във фурната, това е много щадящ стомаха и здравословен начин на готвене...
Нищо подобно, във фурната, при температура от 200 -220° става такова яко пържене на продуктите, че свят ще ти се завие...
Затова или трябва яденето да се готви покрито с алуминиево фолио, за да не прегаря и да се задушава, или да е в присъствието на достатъчно течност, за да не се пържи, а да се задушава.
Едва тогава готвенето е здравословно и щадящо стомаха.
Имай го предвид...
"Истината рядко е чиста и никога проста.“ - Оскар Уайлд
|