|
Тема |
Re: Въпрос за зехтина [re: papyy] |
|
Автор |
lrini_ex () |
|
Публикувано | 01.05.10 00:26 |
|
|
Папи, има различни видове зехтин - един вид става само за пържене, друг и за пържене и салати, трети е хубав, когато се използва при печене. За салати гледай зехтинът да бъде с киселинност 0,8 и не повече. Зехтинът, изваден от костилките на маслините / на гръцки - пиринелео/, става само за пържене и носи този тежък аромат на маслини, за това е и много евтин. Също така е важно да гледаш на етикета дали зехтинът е първа преработка или пише: машинна преработка. Вторият е за пържене и само. Тези марки, дето спомена, не са ми известни, явно фирмите закупуват зехтин и го бутилират под собствено наименование. В Гърция добри марки са Алтис и в последните години Хорио - поне според мен. Зехтинът от остров Крит също е много хубав - лек и подходящ за салати. Също така гръцкият зехтин се различава на вкус от испанския / употребявах наскоро в чужбина испански внос - има коренна разлика, която се дължи, изглежда , на климатичните условия при отглеждане на маслините - не разбирам и много от тези неща/. Турски не съм опитвала.
Все пак, ако не ти харесва на вкус за салата - не го изхвърляй - просто пържи в него картофки - стават чудесни, като ги осолиш предварително!
|
| |
|
|
|