|
Тема |
ПИЛЕ САЛАМУРА |
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
|
Публикувано | 26.04.10 21:03 |
|
|
Всъщност, рецептата е 2 в 1...
ПИЛЕ САЛАМУРА
==================
ПРОДУКТИ
половин пиле или 4 бутчета,
2 гл. лук,
3 с.л. олио,
черен пипер, сол на вкус,
3 скилидки чесън,
300 мл. вода,
джоджен,
200 гр. (1/2 бурканче) печени чушки и домати.
Пилешкото месо се прави на порции и се задушава с олиото.
Когато поомекне, се добавя лукът, нарязан наситно.
Посолява се.
Когато омекне напълно лукът, се слагат чушките и доматите, скилидките чесън, налива се и водата.
Като поври малко, се добавя черният пипер.
Ври 15 мин. и преди да се свали от огъня, се добавя малко джоджен.
Рецептата има нужда от две обяснения:
1. Яденето не е яхния, а е по-близко до супа, т.е., рядко е.
2. Употребените чушки и домати се приготвят през лятото като чушките се пекат по установения начин, почистват се и се нарязват на парченца, а доматите се пекат в тава цели, необелени, разрязани на половинки, посолени.
Когато са готови, тавата се оставя, докато изстинат под лек наклон.
Течността се оттича, а се взема само месестата изпарена част от доматите, като люспата се отделя и обелва много лесно.
Така изпарените домати се объркват с чушките и се затварят в бурканчета.
Целта е точно тази манджа, но тази приятна комбинация би могла да се ползва за още много други неща, в най-различни ястия, както и за салата, като бурканчето се изсипва в купа, размачква се с вилица и се добавя или ситно нарязан пресен или стар лук или през зимата - ситно нарязан праз, добавя се само олио и няколко капки оцет.
Разбира се, червени чушки почти всеки има затворени или могат да се купят, а домати могат да се поизпарят допълнително и да заместят тази комбинация.
А през есента да не забравите да си затворите тази приятна зимнина.
"Колкото по-умен е човек, толкова по-лесно се признава за глупак..."
|
| |
|
|
|