Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:24 12.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Любими ястия [re: Kaлoмaин]
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано12.03.10 22:43  




Сега да ти обясня за процеса "ЗАДУШАВАНЕ".
Ще се постарая да бъде накратко.
Задушаването е процес, който задължително се извършва под капак, с малко количество течност и при ниска температура за малко по-дълго време.
Когато задушаването се извършва при същите условия, но в присъствието не само на течност, но и на мазнина, вече се нарича "СОТИРАНЕ" или "СОТЕ". Това сотиране може да се извършва и във фурна, под слой алуминиево фолио.
Всъщност, в поне 90% от случаите, когато готвим във фурна, ние извършваме на практика задушаване, независимо дали е покрита или открита тавата, просто големият слой въздух над тавата и по-ниската температура във фурната осигуряват по естествен начин този процес. Твърде често процесът "задушаване" естествено преминава в "сотиране", когато освен бульонът, присъства и достатъчно количество мазнина.
Всъщност, "сотирането" е "задушаване в присъствието на мазнина", на ниска температура или слаб огън, независимо дали е на котлон или във фурна.

Ето ти и най-простата моя рецепта за "картофи соте" :

Обелени и измити картофи се нарязват на едри парчета (примерно среден картоф на 4 или по-едър на 6 части), измиват се отново, поставят се в тенджерка и се заливат с вода колкото да ги покрие.
Добавя се супена лъжица оцет, 60 г. масло, 1 с.л. сол, 1/4 ч.л. смлян бял пипер, на върха на ножа смляно индийско орехче и клонка сух копър.
Ври без капак на среден до слаб огън до пълното извиране на водата и оставане на масло.
Това е. Същото може да стане и във фурна, но малко по-трудно, защото трябва да се предпазят картофите от директното излъчване на горните реотани като се покрие съдът с парче ал.фолио до изпаряване на водата и да се внимава да не се запекат отдолу. Не трябва да се запичат нито отгоре, нито отдолу, затова трябва да се следи и с изпаряването на водата веднага да се изключи фурната и да се остави вратичката отворена.

Поне при мене винаги картофите са ставали перфектни по този начин.

"Ако искаш любов, вземи си куче..."

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Любими ястия Sapiens   10.03.10 23:58
. * Re: Любими ястия MитpeШoпa   11.03.10 13:58
. * Re: Любими ястия Sapiens   11.03.10 16:57
. * Re: Любими ястия Turing   11.03.10 15:07
. * Re: Любими ястия Sapiens   11.03.10 17:01
. * Re: Любими ястия Kaлoмaин   11.03.10 16:10
. * Re: Любими ястия Sapiens   11.03.10 17:06
. * Re: Любими ястия Kaлoмaин   11.03.10 20:31
. * Re: Любими ястия Sapiens   11.03.10 20:48
. * Re: Любими ястия Kaлoмaин   12.03.10 20:04
. * Re: Любими ястия Sapiens   12.03.10 22:43
. * Re: Любими ястия вeceлyшka   12.03.10 23:23
. * Re: Любими ястия Sapiens   12.03.10 23:37
. * Re: Любими ястия Luchezara   11.03.10 20:26
. * Re: Любими ястия Kaлoмaин   11.03.10 20:36
. * Re:Сиренена каша toje   11.03.10 20:53
. * Re: Любими ястия Sapiens   11.03.10 20:53
. * Re: Любими ястия toje   11.03.10 21:00
. * off Sapiens   11.03.10 21:01
. * Re: off toje   11.03.10 21:10
. * Re: off Sapiens   11.03.10 22:50
. * Re: Любими ястия bobiO8   11.03.10 21:13
. * Re: Любими ястия impulce   11.03.10 22:18
. * Re: Любими ястия Sapiens   11.03.10 22:54
. * Re: Червено, червено, червено Turing   12.03.10 00:34
. * Re: Червено, червено, червено Sapiens   12.03.10 16:28
. * Re: Любими ястия _Sheherezada_   12.03.10 10:49
. * Re: Любими ястия бaбa 3aйka   12.03.10 11:25
. * С малко закъснение toje   12.03.10 14:31
. * Re: С малко закъснение AGLER   12.03.10 14:55
. * Re: С малко закъснение Sapiens   12.03.10 16:27
. * Re: С малко закъснение AGLER   12.03.10 20:14
. * Re: С малко закъснение Sapiens   12.03.10 16:23
. * Re: Любими ястия Sapiens   12.03.10 16:21
. * Re: Любими ястия toje   12.03.10 19:02
. * Re: Любими ястия Sapiens   12.03.10 22:24
. * Re: Любими ястия MoPcKu   12.03.10 19:52
. * Пържени филийки Turing   12.03.10 20:30
. * Re: Пържени филийки papyy   12.03.10 21:09
. * Re: Пържени филийки bobiO8   12.03.10 21:10
. * Re: Пържени филийки toje   12.03.10 22:24
. * Re: Пържени филийки bobiO8   13.03.10 09:31
. * Re: Пържени филийки Sapiens   12.03.10 22:51
. * Re: Пържени филийки ECLlPSE   17.03.10 16:06
. * Re: Пържени филийки Sapiens   17.03.10 20:18
. * Re: Пържени филийки ECLlPSE   17.03.10 22:38
. * Re: Пържени филийки Turing   17.03.10 20:53
. * Re: Пържени филийки Sapiens   17.03.10 21:04
. * Re: Любими ястия ECLlPSE   17.03.10 13:23
. * Re: Любими ястия Sapiens   17.03.10 14:59
. * Re: Любими ястия ECLlPSE   17.03.10 16:18
. * Re: Любими ястия Sapiens   17.03.10 20:30
. * Re: Любими ястия Kaлoмaин   17.03.10 20:11
. * Re: Любими ястия ECLlPSE   17.03.10 22:33
. * Re: Любими ястия Фиш   18.03.10 12:10
. * Re: Любими ястия ECLlPSE   18.03.10 12:25
. * Re: Любими ястия Фиш   18.03.10 12:28
. * Re: Любими ястия Sapiens   18.03.10 21:40
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.