Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:28 13.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Любими ястия
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано10.03.10 23:58  



Случаят с този неизвестен за мене, а твърде отдавна познат чеснов хайвер ме накара да си спомня, че преди години бяхме пуснали една тема, която се оказа много интересна за всички - "Вашите най-любими ястия".
Предлагам отново да я подновим. Сигурен съм, че ще се появат от небитието интересни рецепти, за които отдавна не сме се сещали...
Сигурен съм, че всеки има някакво ядене, което никога не му омръзва...
При мене със сигурност не е само едно, но парадоксалното е, че всичките ми "най-любими" ястия са прости и лесни за приготвяне.

Едно от "вечните" ми любими ястия са ПЪРЖЕНИТЕ КАРТОФИ, които твърде отдавна не си позволявам...

Когато бях дете, една наша съседка пържеше картофите по най-невъобразимо неправилния начин, но ставаха невероятно вкусни.
Още от тогава вече ми стана ясно, че не трябва да се спазват никакви писани правила, за да стане яденето ти вкусно, трябва единствено да се разчита на инстинкта и кулинарния нюх, който се изгражда постепенно с опита и времето...
Та тези пържени картофи се правеха така: Обелените и нарязани картофи се изсипваха в един голям тиган накуп, сигурно към 600 г. наведнъж. Олиото беше полузагрято, но пърженето ставаше на древните котлони с открит реотан (едва ли вече някой от младото поколение си спомня за тях), който даваше много силна температура. За капак, картофите се посоляваха още в началото...
Резултатът беше убийствен - картофите започваха да се лепят по дъното, съседката буквално ги остъргваше от дъното, за да ги обърне и разбърка.
Половината картофче беше с невероятно вкусна хрупкава препържена коричка, а другата му половина беше полусурова, абе, ужас...
Обаче след свършването на този убийствено некулинарен процес се получаваше голяма чиния с най-вкусните пържени картофи, които съм ял досега...

"СУПЕР НАЙ-ЛЮБИМОТО" ЯДЕНЕ НА САПИЕНС
==========================================================
Другото ми любимо ястие, което сам изобретих на десет години и досега си ми е "супер най-любимото".
Трудно ще намерите ядене с по-непривлекателен вид, на всичкото отгоре даже си няма и име...
Сега ще ви опиша технологията, и ако рискувате да го направите, и се прежалите да го опитате, много вероятно е и на вас да ви стане любимо...
Значи, започва се с парче хубаво ароматно овче сирене, някъде около 200 г. (хич не е малко, бая парче си е...).
Това парче се поставя в подходяща средна купа и се намачква добре с вилица, за да се натроши максимално. След това се налива малко водичка и отново се мачка и разбива. И така, докато се получи идеално гладка каша, достатъчно гъста. След това се налива олио, в повечето случаи на око, но това "на око" е около 3 с.л. обикновено. Отново се разбива до абсолютно гладко състояние.
Следващият етап е подбиране на няколко едри хубави летни домата, което навремето не беше проблем, но сега вече е, дори и в Пловдив.
Както и да е...
Та тези домати се настъргваха на ситното ренде направо върху кашата от сирене. Като се настърже единият, ръцете се измиват, кашата се разбърква с вилицата, преценява се на око гъстотата й с лаком и гладен поглед и се продължава със настъргването на домати, докато гладното кулинарно око прецени, че е достатъчно.
Това "достатъчно" беше доста разтегливо понятие, затова яденето имаше винаги различна гъстота, но в това си беше и чарът му...
Накрая се завършваше с настъргването на малка главичка лук, но именно "главичка", дори и когато имаше в изобилие пресен лук.
В най-еталонният си вид яденето имаше гъстотата на гъста боза, невероятен аромат и вкус, както и външният вид на върнато стомашно съдържимо след яко препиване...
Това ядене мога да консумирам по всяко време на годината, всяка една секунда от денонощието.
==========================================================

Третото ми "любимо ядене" е СУРОВАТА КАЙМА за пържени кюфтета, първообразът на "Тартар стейк"-а.
Разликата, доколкото се досещате е, че в моя вариант не е с чиста кайма, а с добавката на намокрен и изстискан сух хляб, разбира се, голямо количество от винаги любимият ми лук и съответните "суперсекретни" подправки, които са гордост за всяка една уважаваща себе си домакиня...
Разбира се, с много лют пипер, да не забравя.
Ако не знаете как се употребява, ще ви уведомя -в диапазона от мазане на дебел слой върху тънка филийка, до ма'ане със супена лъжица, особено когато количеството на хляба доминира в сместа, наричана от майка ми, неизвестно защо, "кайма за пържене на кюфтета" и достига до 60:40 в полза на хляба...
==========================================================

Четвъртото и петото "много любими" ястия е ТАРАТОРЪТ (отдавна знаете моята оригинална рецепта) и АЙРАНЪТ.
Тараторът - с много чесън под формата на "чеснова майонеза", за да не дразни стомаха и почти без копър, защото не понасям всички оттенъци на анасоновия аромат.
Айранът - задължително достатъчно подсолен.
Характерното е, че не ги обичам гъсти, а сравнително редички, защото считам, че така са по-вкусни и по-разхладителни през лятото.
==========================================================

Шестото "най-любимо" мое ядене е АГНЕШКО МЕСО от плешката на парчета, по най-тривиален и елементарен начин изпържено в тенджера под капак (защото иначе много пръска) до зачервяване. И нищо повече. Само поръсено със сол.
Е, желателно е да е с ребрени кокълчета за огризване и осмукване...
Обаче със сигурност е едно от най-вкусните ми любими яденета...
==========================================================

И спирам умишлено дотук, защото наборът от "супер най-любими" яденета е твърде дълъг и рискувам да разкрия и отдавна и дълбоко скриваната си грозна същност на лакомник и гастроном...

"Ако искаш любов, вземи си куче..."

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Любими ястия Sapiens   10.03.10 23:58
. * Re: Любими ястия MитpeШoпa   11.03.10 13:58
. * Re: Любими ястия Sapiens   11.03.10 16:57
. * Re: Любими ястия Turing   11.03.10 15:07
. * Re: Любими ястия Sapiens   11.03.10 17:01
. * Re: Любими ястия Kaлoмaин   11.03.10 16:10
. * Re: Любими ястия Sapiens   11.03.10 17:06
. * Re: Любими ястия Kaлoмaин   11.03.10 20:31
. * Re: Любими ястия Sapiens   11.03.10 20:48
. * Re: Любими ястия Kaлoмaин   12.03.10 20:04
. * Re: Любими ястия Sapiens   12.03.10 22:43
. * Re: Любими ястия вeceлyшka   12.03.10 23:23
. * Re: Любими ястия Sapiens   12.03.10 23:37
. * Re: Любими ястия Luchezara   11.03.10 20:26
. * Re: Любими ястия Kaлoмaин   11.03.10 20:36
. * Re:Сиренена каша toje   11.03.10 20:53
. * Re: Любими ястия Sapiens   11.03.10 20:53
. * Re: Любими ястия toje   11.03.10 21:00
. * off Sapiens   11.03.10 21:01
. * Re: off toje   11.03.10 21:10
. * Re: off Sapiens   11.03.10 22:50
. * Re: Любими ястия bobiO8   11.03.10 21:13
. * Re: Любими ястия impulce   11.03.10 22:18
. * Re: Любими ястия Sapiens   11.03.10 22:54
. * Re: Червено, червено, червено Turing   12.03.10 00:34
. * Re: Червено, червено, червено Sapiens   12.03.10 16:28
. * Re: Любими ястия _Sheherezada_   12.03.10 10:49
. * Re: Любими ястия бaбa 3aйka   12.03.10 11:25
. * С малко закъснение toje   12.03.10 14:31
. * Re: С малко закъснение AGLER   12.03.10 14:55
. * Re: С малко закъснение Sapiens   12.03.10 16:27
. * Re: С малко закъснение AGLER   12.03.10 20:14
. * Re: С малко закъснение Sapiens   12.03.10 16:23
. * Re: Любими ястия Sapiens   12.03.10 16:21
. * Re: Любими ястия toje   12.03.10 19:02
. * Re: Любими ястия Sapiens   12.03.10 22:24
. * Re: Любими ястия MoPcKu   12.03.10 19:52
. * Пържени филийки Turing   12.03.10 20:30
. * Re: Пържени филийки papyy   12.03.10 21:09
. * Re: Пържени филийки bobiO8   12.03.10 21:10
. * Re: Пържени филийки toje   12.03.10 22:24
. * Re: Пържени филийки bobiO8   13.03.10 09:31
. * Re: Пържени филийки Sapiens   12.03.10 22:51
. * Re: Пържени филийки ECLlPSE   17.03.10 16:06
. * Re: Пържени филийки Sapiens   17.03.10 20:18
. * Re: Пържени филийки ECLlPSE   17.03.10 22:38
. * Re: Пържени филийки Turing   17.03.10 20:53
. * Re: Пържени филийки Sapiens   17.03.10 21:04
. * Re: Любими ястия ECLlPSE   17.03.10 13:23
. * Re: Любими ястия Sapiens   17.03.10 14:59
. * Re: Любими ястия ECLlPSE   17.03.10 16:18
. * Re: Любими ястия Sapiens   17.03.10 20:30
. * Re: Любими ястия Kaлoмaин   17.03.10 20:11
. * Re: Любими ястия ECLlPSE   17.03.10 22:33
. * Re: Любими ястия Фиш   18.03.10 12:10
. * Re: Любими ястия ECLlPSE   18.03.10 12:25
. * Re: Любими ястия Фиш   18.03.10 12:28
. * Re: Любими ястия Sapiens   18.03.10 21:40
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.