|
Истината е, че ако искаш, можеш.
И да исках, не бих могъл да дам по-добър коментар...
Кратко, ясно и съвършено изчерпателно.
Благодаря ти!
Въпросът е : Защо, ако има кой да го свърши и да го вземеш наготово.
Налага се да ти обясня. разбира се, че можеш да вземеш всичко наготово и да си спестиш излишен (според повечето...) труд. В крайна сметка, и суперите, и месарниците, и хлебарниците, че и пазарите съществуват единствено, за да ни облекчават живота и да ни пестят много време. И да ни съсипват нервите, но това е друга тема...
Много отдавна съм казал, че предпочитам да дам двойно или тройно по-скъпо за качествена кайма, защото от евтината фабрична по никакъв начин не можеш да отстраниш - водата, солта, смлените жили и отпадъчно месо и, най-вече, сланината, която е около 60% от общия обем, маскирана с допълнителни емулгатори и бои, за да не белее от сланината. Да не споменавам за соята, която в 100% от случаите е ГМО.
Като пример давам само и единствено каймата. Бих могъл да продължа с огромен списък от почти всички видове и сортове продукти, насипни и опаковани, от 99,9% производители и фирми.
Ето защо, предпочитам да вляза в месарница, да посоча парче телешко месо, да посоча и парче свинско и да помоля да ми ги смелят. Може и във варианта - да си ги купя и да си ги смеля в къщи, когато ми потрябват. Така ще си спестя огромно количество нерви и ядове...
Дотук с каймата.
По-нататък - пилешкото.
Отново пример: Искаш да изненадаш някого, примерно дядото или бабата си за юбилей или семеен празник. Това - при условието, че наистина искаш да го зарадваш с нешо, сътворено от твоите ръце, съвсем персонално за него... Защото, когато си била млада булка и си го обичала много, с гаранция си давала мило и драго да го изненадаш и зарадваш с нещо...
Решаваш да му направиш Киевски котлет, защото това е много празнично ядене, много тържествено, а и не се прави чак толкова сложно.
Обаче за тази цел ще ти трябва пилешко филе. Тук вече става интересно...
Ако купиш готово пилешко филе, то просто няма да стане на истински Киевски котлет единствено по причината, че истинският Киевски котлет ЗАДЪЛЖИТЕЛНО завършва с кост, а тази кост можеш да си я осигуриш единствено, ако сама отделиш филетата от ЦЯЛО пиле, защото само така можеш да си осигуриш въпросната кост, свързана с филето, а и сама да отделиш и бонфилето, защото и то ще ти трябва.
Дотук вече би трябвало да ти е ясно, защото очевидно си интелигентна жена и не трябва много да ти се обяснява, сигурно учиш много млади и не толкова млади хора...
Апропо, ако решиш все пак да купиш въпросния Киевски котлет от ресторант, ситуацията ще бъде подобна на тази, с каймата...
Между другото, надявам се, че си чувала, че много голяма част от художниците са си стривали и забърквали боите сами. И не защото е нямало готови или са нямали пари да си купят... Просто са ценяли много работата си и не са имали доверие на никого, особено за боите...
Надявам се, че това ти обяснява някои неща от друга гледна точка.
А колкото до изтритото, надявам се да не е било заяждане, защото много ще съжалявам - особено обичам да се заяждат с мене, и особено - интелигентни хора...
"Ако искаш любов, вземи си куче..."
|