Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:40 03.11.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано17.02.10 19:29  



На базата на оригиналния постинг реших да преработя основно указанието и да го допълня, за да го припомня, понеже мина доста време, а и в момента подготвям една фантастична рецепта за много особен вид ястие, за което ще бъде нужна равна и чиста пилешка пържола от бут.

За съжаление няма възможност да ви го демонстрирам, обяснението никога не е достатъчно, по-добре е просто човек веднъж да погледне...
Значи, работи се с остър, тесен, островърх нож.
В долният край на бутчето, точно над кокалчето подрязваме пръстеновидно околовръст, за да пресечем многото сухожилия, които са концентрирани именно там.
След това (обяснявам обезкостяването на цяло бутче, с долна и горна част) поставяте бутчето с външната му страна в дланта на лявата си ръка, вътрешната му страна гледа към вас.
С върха на острия нож промушвате като с игла от долния край вътрешно, плъзгайки по кокала до средната става, след което с натиск нагоре просто прорязвате месото.
Така се отваря и вижда кокала. Обръщате цялото бутче надолу и като го държите за кръглата долна част на кокала като за дръжка, с върха на ножа внимателно забелваме месото покрай кокала, като внимателно заобикаляме онова остро като игла кокалче, и то остава към по-големия кокал.
Така обезкостяваме долното бутче до ставата.
Внимателно, също с върха на ножа, прорязваме около ставата и я освобождаваме.
Отново поставяме в дланта си външната част на вече горното бутче и по отработения вече начин, с върха на ножа, най-напред пробождаме , след това прорязваме покрай горния кокал до горната става.
По установената вече процедура, отново с върха на ножа, забелваме месото около горния кокал. Стигаме до горната става, където или срязваме с ножа напречно ставата, или просто я пречупваме с известно усилие.
Остава ви една горна част с една лопатковидна кост, покрита отвътре с малко месо и отвън с малко месо и кожа, като не е необходимо да се престаравате, защото няма да се получи, а и там, в нещо като лъжичка се намира най-вкусното парченце месо от цялото пиле.
Когато обезкостявам по няколко бутчета, аз запазвам тези кости и ги пека на скарата цели. Страшна вкусотия... Може и да се съхранят за употреба в супа.
И ви остава една прекрасна, голяма, напълно чиста пържола.
Вторият вариант за обезкостяване е като се започне обезкостяването отгоре-надолу, т.е., като се започне с отстраняването именно на тази лопатковидна кост чрез подрязването й над горната става и пречупването или отрязването й от ставата. След това прорязваме мускула на горното бутче покрай кокала до средната става и го освобождаваме от месото.
После подрязваме месото около средната става, пробождаме и прорязваме мускула покрай кокала от вътрешната страна на долното бутче (игловидният кокал остава винаги от външната страна на бутчето) и отново прорязваме околовръст в края на кокала, за да освободим сухожилията.
И при двата варианта получаваме два тръбни кокала, свързани със става в средата, една лопатковидна кост с малко месо по нея и голяма чиста пържола.
От двата варианта си избирате този, който ви е най-приятен и удобен.
Ако решите, че ви трябва пържола за скара, която да завършва с лопатковидната кост, можете да предпочетете първия вариант, а ако ви е необходима абсолютно чиста пържола, не само за скара, но и за рула, руладини или вид киевски котлет от бут, тогава може да предпочетете втория вариант, като получите като бонус чудесната лопатковидна кост за скара или супа.


Ей, забравих да допълня - с острия и островърх нож - само по бутчето и кокалите, по ръчичката - НЕ!



Нов вариант - 15.02.2010

"Ако искаш любов, вземи си куче..."

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола Sapiens   17.02.10 19:29
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола wiz   18.02.10 09:32
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола Sapiens   18.02.10 17:15
. * Има, има..... abettor   18.02.10 21:58
. * Re: Има, има..... Sapiens   18.02.10 23:58
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола Mишo Шaмapa   18.02.10 15:18
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола papyy   18.02.10 16:56
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола Sapiens   19.02.10 00:11
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола papyy   19.02.10 03:23
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола Sapiens   19.02.10 16:01
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола papyy   19.02.10 18:41
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола Sapiens   19.02.10 22:23
. * същият проблем: Kиpo   22.02.10 11:22
. * Re: същият проблем: Mишo Шaмapa   22.02.10 12:12
. * не мога да ти дам точен отговор Kиpo   22.02.10 12:26
. * Re: същият проблем: bobiO8   22.02.10 13:08
. * Re: същият проблем: Mишo Шaмapa   22.02.10 13:52
. * Re: същият проблем: AGLER   22.02.10 19:36
. * Re: същият проблем: AGLER   22.02.10 19:35
. * Re: същият проблем: Sapiens   22.02.10 20:39
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола AGLER   19.02.10 12:17
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола Sapiens   19.02.10 16:04
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола MaмaMъpмopaнa   19.02.10 20:49
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола Sapiens   19.02.10 22:43
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола papyy   20.02.10 11:42
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола Sapiens   20.02.10 17:26
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола papyy   21.02.10 14:46
. * Re: papyy AGLER   21.02.10 15:26
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола Sapiens   21.02.10 17:46
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола chavdar4e   21.02.10 23:40
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола Sapiens   22.02.10 20:30
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола chavdar4e   23.02.10 00:45
. * Re: chavdar4e AGLER   22.02.10 22:06
. * Re: chavdar4e papyy   23.02.10 00:03
. * Re: chavdar4e chavdar4e   23.02.10 00:49
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола MaмaMъpмopaнa   23.02.10 10:34
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола Sapiens   23.02.10 17:23
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола *drugo ku4e*   25.02.10 12:36
. * Re: Обезкостяване на цяло пилешко бутче до пържола Sapiens   25.02.10 16:43
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.