Преписвам от предната тема: За мене варианта е екстрите да са отделно, за да мога да си смеся сам, по вкус. Обичам да го смесвам с черен пипер, малко зехтин, чили или табаско, уорчестър, горчица и лъжичка червено вино. Най-добре е да си пробваш сама, докато нацелиш което ти харесва.
Аз лично купувам прясно телешко филе, което смилам средно едро. Ако има говеждо на приемлива цена, тогава него. В домашни условия е трудно да си го накълцаш правилно, но ако ти зе занимава пробвай. Преди консумация го замразявам за около 3 седмици. Но винаги си имам по едно парче, което вадя преди консумация.
Малко за хигиената, защото усещам сериозно пренебрежение, граничещо с невежество , което е много опасно в този случай. Суровата кайма е нещо, което може да ви вкара за 20 дена в инфекциозното така, че всеки да си прецени риска откъде и какво купува. И дали да замразява или не.
Занимавал съм се много и мога да кажа, че говеждото което не е вакумирано и обработвано против паразити е крайно рисковано за директна консумация. А това от щанда в месарниците и кълцано на място по кървавите плотове и мелачки през които минава всичко, а после необработено директно във вашите уста си е чисто безрасъдство (за мен и откровен идиотизъм). Замразяването е единствения начин, по който може да си уредите спокойствие. Аз мога да се обзаложа, че ако месото е сурово, омесено със сумати подправки, няма да има осезаема разлика във вкуса дали е било или не замразявано. Поне за мен, тук дилема няма - макар да съм привърженик на пресните неща.
В България единственото месо, което с условностти става за директна консумация е вносното във вакуум, но то струва повече. Но и на него си пише, че не е за директна консумация. Хората си знаят защо. Друго с по-малък риск, е това за което можете да бъдете сугурни, че е било държано опаковано (респ. изолирано) от други продукти. За разлика от Дания и прочие страни, в България не се спазват строго хигиените норми, което прави суровомесоядството краен риск. Но всеки си е отговорен сам за здравето.
|