Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:33 27.04.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Татарски бифтек-още малко помощ! [re: abettor]
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано08.01.10 20:02  



Значи, т.н. Тартар стек, не е намазан на филийка, а е в чиния.
Ето ти мое писание по темата .

Освен "тартар стек или стек тартар", нарича се още и "татарски бифтек".
В Европа това специфично ядене е известно благодарение на френския офицер - кавалерист Гийом де Боплан.
Основно, това ядене се прави от ситно накълцано пресно телешко или качествено говеждо бонфиле с нарязан лук, подправки и суров жълтък.

Ето ти една английска оригинална рецепта (всички претендират да са "оригинални", но оригиналната рецепта всъщност е сурово конско месо от бута, напъхано под седлото на коня и след многодневна езда - осолено от конската пот...) в мой превод:

Тартар стек
===========
- 225 г. качествено говеждо месо (филе миньон), от което са премахнати всички жили и ципи
- жълтъкът от едно яйце
- 1 ч.л. сос уорчестър или соев сос
- 1 с.л. пълнозърнеста горчица (струва ми се твърде много.Според мене 1 ч.л. хубава люта дижонска горчица е достатъчна...)
- 2 с.л. ситно нарязан лук
- сол и пресно смлян черен пипер на вкус
- по желание - 1-3 капки много лют чили сос или сос Табаско
- също по желание - 1 с.л. каперси, които се заместват успешно с 1 с.л. ситно нарязана кисела краставичка и 1 с.л. ситно нарязан магданоз.
Обикновено омесената с всичките съставки, но без жълтъка, кайма се прави на нисък конус с дупка в средата. В дупката се изсипва жълтъка.
Така се сервира.
Всеки размачква каймата с жълтъка и маже на филийка леко препечен бял хляб.


От мене - Да ти е сладко!

P.S. Забравих да уточня - т.н. "кайма" съвсем не е мляна кайма, а просто месото е нарязано на суперфини ивички, след това на суперфини кубчета с изключително остър нож. Не че не може и едросмляна, но вкусът не е същият...

Редактирано от Sapiens на 08.01.10 21:52.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Татарски бифтек-още малко помощ! abettor   08.01.10 18:23
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! ha!   08.01.10 18:57
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! Sapiens   08.01.10 20:02
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! AGLER   08.01.10 20:35
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! ha!   08.01.10 20:51
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! Sapiens   08.01.10 21:46
. * Re:ha! AGLER   08.01.10 22:45
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! abettor   08.01.10 22:00
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! Sapiens   08.01.10 22:31
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! AGLER   08.01.10 22:52
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! Sapiens   09.01.10 00:40
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! papyy   09.01.10 13:24
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! AGLER   09.01.10 14:53
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! AGLER   08.01.10 22:51
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! Mишo Шaмapa   11.01.10 14:38
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! Sapiens   11.01.10 21:25
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! AGLER   11.01.10 23:44
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! Sapiens   12.01.10 01:16
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! AGLER   12.01.10 10:52
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! Mitre   12.01.10 14:59
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! AGLER   12.01.10 16:17
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! Mitre   12.01.10 17:45
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! AGLER   12.01.10 17:53
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! abettor   12.01.10 17:57
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! Mitre   12.01.10 18:12
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! AGLER   12.01.10 19:20
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! Sapiens   12.01.10 19:56
. * Re: Минаването между капките и др.... Mitre   14.01.10 15:23
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! Sapiens   12.01.10 19:50
. * Re: Татарски бифтек-още малко помощ! Sapiens   12.01.10 19:40
. * Направих го! abettor   15.01.10 12:12
. * Re: Направих го! AGLER   15.01.10 15:33
. * Re: Направих го! Sapiens   15.01.10 15:52
. * Re: Направих го! ha!   17.01.10 06:45
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.