|
Тема |
Re: Татарски бифтек-още малко помощ! [re: abettor] |
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
|
Публикувано | 08.01.10 20:02 |
|
|
Значи, т.н. Тартар стек, не е намазан на филийка, а е в чиния.
Ето ти мое писание по темата .
Освен "тартар стек или стек тартар", нарича се още и "татарски бифтек".
В Европа това специфично ядене е известно благодарение на френския офицер - кавалерист Гийом де Боплан.
Основно, това ядене се прави от ситно накълцано пресно телешко или качествено говеждо бонфиле с нарязан лук, подправки и суров жълтък.
Ето ти една английска оригинална рецепта (всички претендират да са "оригинални", но оригиналната рецепта всъщност е сурово конско месо от бута, напъхано под седлото на коня и след многодневна езда - осолено от конската пот...) в мой превод:
Тартар стек
===========
- 225 г. качествено говеждо месо (филе миньон), от което са премахнати всички жили и ципи
- жълтъкът от едно яйце
- 1 ч.л. сос уорчестър или соев сос
- 1 с.л. пълнозърнеста горчица (струва ми се твърде много.Според мене 1 ч.л. хубава люта дижонска горчица е достатъчна...)
- 2 с.л. ситно нарязан лук
- сол и пресно смлян черен пипер на вкус
- по желание - 1-3 капки много лют чили сос или сос Табаско
- също по желание - 1 с.л. каперси, които се заместват успешно с 1 с.л. ситно нарязана кисела краставичка и 1 с.л. ситно нарязан магданоз.
Обикновено омесената с всичките съставки, но без жълтъка, кайма се прави на нисък конус с дупка в средата. В дупката се изсипва жълтъка.
Така се сервира.
Всеки размачква каймата с жълтъка и маже на филийка леко препечен бял хляб.
От мене - Да ти е сладко!
P.S. Забравих да уточня - т.н. "кайма" съвсем не е мляна кайма, а просто месото е нарязано на суперфини ивички, след това на суперфини кубчета с изключително остър нож. Не че не може и едросмляна, но вкусът не е същият...Редактирано от Sapiens на 08.01.10 21:52.
|
| |
|
|
|