|
Тема |
Re: Баклава [re: edna selianka] |
|
Автор |
bobiO8 (непознат
) |
|
Публикувано | 29.12.09 18:07 |
|
|
Ето една изпитана рецепта:
Баклава
Продукти:
1 пакет кори
за пълнежа:
4 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. ситно начукани орехи
1 ч.ч. захар
1 лъжичка канела
1 бакпулвер+лимон(за настъргване)
Продукти за заливане:
1 пакетче краве масло
1/3 ч.ч. олио
За сиропа: 4 ч.ч. вода
1 кг захар + лимон (за настъргване)
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя пълнежа. Към яйцата се прибавя захарта и се разбиват(на ръка). После постепенно се прибавя брашното с бакпулвера в него. Канелата, орехите и настъргваш кората на около половин лимон. Сместа става доста гъста.
Корите се разделят на 3 части. В намазнена тавичка се налага първия ред, след това се слага 1/2 от пълнежа, като се разстила хубаво върху корите. Трябва да придържаш корите с ръка, защото сместа е гъстичка и трудно се размазва. После слагаш втората част от корите, останалата част от пълнежа и отгоре третата част кори. Нарязва се внимателно на триъгълничета, като се придържат корите, за да не се начупят и разместят. След това се залива с разтопеното масло+олио. Пече се на 180-200 градуса, докато порозовее отгоре, а също можеш да проверяваш с клечка, като боцнеш между парченцата, за да видиш дали е готов пълнежа.
Когато баклавата е напълно изстинала се залива с горещия сироп(вътре е настъргана кората на около 1 лимон). Хубаво е да престои един ден за да поеме хубаво сиропа.
Източник: http://biblioteka.biberonbg.com/index.php?section=8&page=189
Снимка на бакланата ,която аз правих по рецептата.
[image][url=http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1600/19402919043866990471262102767HJou1beFPdIRnAGdVkLk.JPG] [img]http://www.picvalley.net/u/1600/19402919043866990471262102767HJou1beFPdIRnAGdVkLk_m.JPG[/img][/url][/image]
|
| |
|
|
|