|
Тема |
Re: телешко с ориз [re: BиK] |
|
Автор |
AGLER () |
|
Публикувано | 15.11.09 15:10 |
|
|
Ако искаш с червен сос - телешко винен кебап!
Ако искаш с бял сос - телешко "бьоф строганов".
Последното е по разпространено "по заведенията".
Ето ти първата рецепта копната от нета:
Бьоф Строганов
е ястие, което в няй-простия си вариант представлява крехко говеждо месо със сос от гъби и заквасена сметана, сервирано с ориз или макаронени изделия. “Бьоф Сторганов” това е парчета месо, който са изпържени и задушени със сметана, лук и домати.
Руският Бьоф Сторганов се сервира обикновено с юфка или елдена каша. Може да се сервира и с картофи. Сосът обикновено съдържа повече сметана, поради което има бял до сив цвят за разлика от познатия в Америка и Китай кафяв сос.
500 г телешки шол
2 глави лук ( нарязан на полумесеци)
200 г гъби (без столчета нарязан на филийки)
25 г масло
1 ч л горчица
50 мл бяло вино
100 мл готварска сметана
черен пипер
червен пипер
Месото се нарязва на жулиени или на кубчета.
Маслото се разтопява в тигана и месото се изпържва, след което се поставя върху салфетка. В същия тиган (ако трябва се добавя масло или олио) се изпържва лукът и гъбите.
Добавете виното, гочицата и намалете огъня и задушете поне 5 минути.
Прибавете месото и оставете за още 4-6 минути.
Махнете капака и оставете виното да се изпари.
Сипете сметана и подправете със сол и черен пипеr. Разбъркайте и след 1 минута изключете (махнете от котлона), похлупете с капак.
Чалъма на телешкото е да не прекалиш с термичната обработка за да не стане на подметка.
|
| |
|
|
|