|
Тема |
Re: Хайде сега казвайте за ябълките [re: Festina lente!] |
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
|
Публикувано | 07.11.09 21:40 |
|
|
А ако вие си направите труда да потърсите в архива, ще намерите поне 5 различни рецепти за домашен ябълков оцет...
Грубо казано, на бидонче от 30 литра - 5 кг. само измити ябълки, нарязани на възможно най-тънки парченца, вода 4 пръста под отвора, половин чаша захар, малка бучка мая, или половин пакетче инстантна, коричка истински ръжен хляб, половин чаша истински натурален оцет ("купешкият" е тотално менте от разредена оцетна киселина, боя и синтетични аромати).
Следва излагане на слънце и естествена оцетна ферментация.
Разбърква се всеки ден по няколко пъти, плодът изплува нагоре от въглеродния двуокис, когато ферментацията завърши, плодът пада надолу и се утаява всякаква утайка. След известно време готовият оцет се отточва внимателно, за да не се размъти и се прехвърля в бутилки.
Понеже аз винаги го правя към края на октомври, времето се застудява и не успява да ферментира, престоява така до пролетта на терасата, (може и да замръзне през зимата, не му пречи), когато се затопли времето започва да ври отново и става прекрасен оцет.
Това е, Природата работи за вас.
"Неназованите неща не променят смисъла си."
|
| |
|
|
|