|
Тема |
Re: Дайте идеи за тиквена торта [re: ПOЛУидиoтчeтo] |
|
Автор |
AGLER () |
|
Публикувано | 28.10.09 13:26 |
|
|
Баба ми правеше нещо като тиквен мус или тиквен крем.
Задушаваше обелена и нарязана тиква с доста мед, малко вода и няколко
зърна каранфил докато водата се изпари и тиквата започне да се карамелизира от меда. Прекарваше тиквата през гевгир /сега поне има миксери/ и към нея добавяще много счукани орехи /като преди това ги запържваше леко в нагорещено масло/, бол стафиди и нарязани сушени кайсии накиснати в ром
и го сервираше в купички посипано отгоре с отделени зрънца на нар.
На този тюрлюгювеч му казваше "кабак маджун" и беше нещо наистина много вкусно.
Та покрай това се разрових из турските сайтове
и ти открих ето тази рецепта за тиквена торта:
ПРОДУКТИ
1 опаковка сметана
1 чаена чаша мляко
Блат
4 яйца
3 турски кафена чашка захар
4 турски кафена чашка брашно
1 пакетче бакпулвер
Крем
1 кг тиква
1 чаена чаша захар
Половин чаша нарязани орехи
Приготвяне
Нарязана и почистена тиквата се вари в тенджера с чаша захар и чаша вода
докато омекне.Изчаква се да изстине и се смила с блендера.Прибавят се нарязаните орехи и сметаната.
За блата - яйцата и захарта се разбъркват 6-7 минути с мискер и се добавя брашното пресято с бакпулвера. Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса. Реже се на две с конец.
След като изстинат блатовете се заливат с млякото и се сглобява тортата,
няма да ти превеждам как защото се вижда от снимките. Само пише, че трябва два часа да престои на хладно преди да се поднесе.
Честно казано струва ми се доста скучна и лишена от пикантен вкус рецепта но всичко останало е въпрос на вкус и фантазия.
|
| |
|
|
|