Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:27 25.04.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Риба......... [re: Festina lente!]
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано18.10.09 10:52  



За съжаление нямам баба на село. (Дванадесето поколение съм гражданин...)
Но ще се опитам да задоволя творческото ти любопитство.
Ето ти една малка колекция от рецепти за риба.
Няколко рецепти в началото са мои, след това следват от архива на клуба с указание за авторството- избирай си.

РЕЦЕПТИ С РИБА
================



ПРЕСНОСОЛНА РИБА ТИП ЛАКЕРДА
==============================
/лична рецепта/

По принцип става от всякакъв вид риба, но скумрия, паламуд, сьомга, херинга или мерлуза са доста подходящи.

Най-напред си подготвяме рибата.
Обикновено купуваме дълбокозамразена риба.
Аз обикновено правя този деликатес от 2 до 3 кг. риба, най-често скумрия.
Оставяме я да се размрази, като следим към момента на приготвянето да не е напълно размразена, така се обработва по-лесно.
Добре е да се работи с нож и ножица. С ножицата внимателно разцепваме рибата откъм корема, отделяме вътрешностите и много добре измиваме, като отстраняваме много внимателно черната ципа по вътрешността на стомашната кухина.
От рибата отделяме внимателно с остър и гъвкав нож за филетиране двете филета като ножът се плъзга по гръбначната кост като се започва непосредствено зад хрилете. Ножът се забива точно зад хрилете перпендикулярно на плоскостта на рибата, след което се извърта постепенно така, че става паралелен на плоскостта на рибата. Трудно е за обясняване, но е лесно за изпълнение. Главата гръбнакът с малко месо по него и опашката се използват за рибена чорба.
Понеже се отделят 6-8 глави и гръбнаци, добре е част да се замразят във фризера за по-късно.
Това е единият начин.
Другият е като се разцепи рибата откъм гърба, почистват се вътрешностите, главата и опашката, с ножица се изрязват гръбната, страничните и коремните перки.
Тогава остава едно голямо филе.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Пресносолната риба се осолява предимно по два начина:
- като се поставя в саламура от сол, вода и подправки
- като се наръсва с морска сол обилно.
За първия начин си приготвяме саламура от 100 гр. морска сол в 2 литра вода. Бъркаме и изчакваме кристалчетата сол да се разтопят.
Приготвяме си и подправките - леко спукваме зрънцата на 2 ч.л. черен пипер и 5-6 зърна бахар.
В подходящ порцеланов или емайлиран съд подреждаш филетата, покриваш ги с парче марля, наръсваш с подправки, пак марля и върху нея втория ред филета. Така, докато се изчерпят филетата.
Отгоре внимателно се излива саламурата, която трябва да покрива рибата поне с един пръст.
Затиска се с чиния или друга подходяща за съда тежест, захлупвате с някакъв капак и - в хладилника, на заточение за срок от 48 часа до 4-5 дни.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

След изчакването на този срок филетата се изваждат (марлята е за да не пощите зрънцата подправки от рибените филета) и се прехвърлят в съд с разтвор от 1/2 л.смес от вода и оцет, 2 с.л. захар и 50 гр.джин.
Оставят се да престоят 2 часа.
През това време си приготвяме другите подправки7
- смесваме 1/4 ч.л. ситно смлян черен пипер с 1/4 ч.л.също толкова ситно смлян лют червен пипер
- загряваме до препържване 1/2 л. олио или (за предпочитане) зехтин.
- нарязваме много наситно (но не счукваме) скилидките от 1 глава чесън,
- нарязваме много наситно една връзка копър,
- счукваме наситно 1 ч.л. плодове хвойна, може и сухи.
Като съвсем малко поизстине, в половината олио добавяме сместа от черен и лют червен пипер и го оставяме напълно да изстине.
Прецеждаме през марля.
Изваждаме филетата, изплакваме и оставяме добре да се отцедят.
Внимателно одираме кожата и почистваме останали костички.
След това процедираме в три варианта.

І вариант
==================
Топим всяко филе в подлютеното олио и подреждаме в бурканче с притискане.
Накрая заливаме с олио толкова, колкото леко да се покрие рибата.
Затваряме с капачка и слагаме в хладилника.

ІІ вариант
==================
В друго бурканче подреждаме филета, които пак топим в подлютеното олио, но след това наръсваме със сместа от чесън и копър. Притискаме добре при подреждането.
Отгоре също заливаме с олио, колкото съвсем малко да ги покрие.

ІІІ вариант
==================
Топим филета в чистото олио и подреждаме в бурканчета с притискане.
Между филетата ръсим от счуканите плодове хвойна.
При този вариант ще се усети най-добре ефектът от добавения джин.

Приятен апетит на любителите на риба.



ВКУСЕН ШАРАН ЗА НИКУЛДЕН (моя рецепта)
========================================

Продукти:
шаран около 2 кг., задължително с люспи,
кофичка кисело мляко,
5-8 яйца,
сол,
4 с.л. олио,
магданоз или копър.

Шаранът се почиства от люспите, изкормва се и се измива.
Главата, малко зад хрилете и опашката се отрязват и от тях се прави чудесна рибена чорба.
Останалата част се разрязва на две парчета откъм гърба, покрай гръбнака.
Получените две плоски парчета шаран се осоляват и с кожата нагоре се слагат в намазана с 2 с.л. мазнина тавичка, която да покрият изцяло. С останалите 2 с.л. олио се намазват парчетата шаран.
Пекат се в добре загрята фурна 15 мин.
През това време се разбиват яйцата (за тези, които се страхуват от холестерола - 5, а за останалите - 8 бр.) с киселото мляко и малко сол.
Когато шаранът е готов се изважда за малко, залива се с тази смес и се връща обратно във фурната.
Запича се докато поливката добие приятно червеникаво-кафяв загар.
Изважда се от фурната и се поръсва със ситно нарязан копър или магданоз.


ПЪЛНЕН ШАРАН С ОРЕХИ (моя рецепта)
================================

Продукти:
=========
1 шаран около 1 кг.
5-6 глави лук
6-7 с.л. олио
1 каф. чашка счукани или смлени орехи
1 връзка магданоз
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
сол
За заливката:
=============
1 ч. чаша кисело мляко
2 яйца
1 ч.л. брашно

Почистваме шарана от люспите, изкормваме го и го измиваме. леко го осоляваме отвън и отвътре и го оставаме така за половин час.
Нарязаният на ситно лук задушаваме с 4-5 с.л. олио и малко вода докато омекне. Прибавяме ореховите ядки, нарязаният на ситно магданоз, червения и черен пипер, сол на вкус. Ако при почистването на шарана в корема му е имало ядки или хайвер, сложете и тях в сместа.
Разбъркваме сместа и пълним с нея коремната кухина на шарана. Зашиваме с голяма игла и здрав конец. Поставяме напълнения шаран в намазана с олио тавичка, поливаме го с 2-3 с.л. олио и го печем в умерена фурна.
по желание можем да направим заливка от киселото мляко, брашното и яйцата. В такъв случай допичаме още десетина минути.

СКУМРИЯ СЪС СОС НА ФУРНА (моя рецепта)
==============================

( инспирирано от А.)

В подходяща тавичка се поставят 4-5 глави лук, нарязани на едро, 2-3 с.л. зехтин (олио), сол и чаша вода.
Тавичката се поставя на средното ниво на загрята до 200 градуса фурна и лукът се задушава до омекване.
Една и половина супена лъжица брашно се разтваря с две чаши вода и зе добавя към вече омекналия лук.
Разбърква се добре и се връща във фурната до леко сгъстяване на соса или около 15 мин.
В така сгъстения сос се изсипва сокът от 7-8 домата, настъргани или разбити в блендер.
Разбърква се добре, добавя се 1 дафинов лист, 2-3 скилидки чесън, малко сол и пак се връща във фурната, за да се посгъсти.
Две - три средни скумрии (или филе от скумрия),почистени и измити , цели или на подходящи парчета, леко посолени се поставят в сгъстения сос, като преди поставянето им в соса се поставя доста ситно нарязан девисил и/или магданоз.
Рибата се полива добре със соса и се запича още 15 минути.

СОС ОТ ХРЯН (моя рецепта)
======================
Виж ти какво прави едно помолване от човека... Направо се разтопих.
Значи,към сьомгата и изобщо към по-тежки солени риби върви един чудесен сос от хрян.
Това е добрата новина.
Лошата е, че ще трябва да си го направиш сам. Става бързо, но е доста гадно.
Вземаш от пазара един по-голям корен хрян. По-голям, за да може удобно да се държи в ръка. Настъргва се на много ситно ренде, като при този процес ( ако си нямаш едни такива специални очила за рязане на лук, които май много не помагат...) изливаш един литър сълзи и носни секрети. Обаче пък много тонизира белите дробове...
Абе, доста люти, повече от лук. Та, към настъргания хрян се добавя сокът от един лимон, една обелена настъргана кисела ябълка, средата на една дебела филия сух бял хляб, накисната и изцедена, лъжичка захар. Ако си имаш пасатор продължаваш така - в чашката на пасатора поставяш всички съставки, пасираш ги и по малко започваш да добавяш - най-напред 3-4 жълтъка, след това пак по малко около половин чаша олио или зехтин. Ако нямаш пасатор и не ти се занимава много, просто добавяш една майонеза .
Този сос става фантастично хубав. Когато го усвоиш ще се влюбиш в него, но! все пак, кой ще стърже хряна.

ОБЩИ ПРИКАЗКИ ПО ТЕМАТА
При пържене на риба много рядко се използва галета, по-често се ползва царевично или обикновено бяло брашно. По магазините се продават и различни комбинации панировки, които са добре направени, но по правило са доста скъпи.
Най- добре се панира фина бяла риба, въобще по-белите риби, като пример хек, но у нас се внесоха още 5-6 вида бели риби, които, кой знае защо, търговците все си наричат хек. С панирането рибата се запазва сочна.
Дълбоко замразената риба не бива да се размразява продължително време, изтичат и соковете и става жилава, както и да я готвиш.Не бива да се панира и полуразмразена, макар, че е по-добре от напълно размразената.
Аз практикувам за всички дълбокозамразени продукти "шоково" размразяване, така се запазват вкусовите качества на всеки продукт, независимо дали е риба, месо или зеленчуци. Зеленчуците слагам директно във вряща супа или манджа, месото леко го размразявам до степен да може да се реже с нож, нарязвам го и или го запържвам ( пръска много!, трябва да се внимава ), или директно го слагам в малко количество врящ бульон или вода. Рибата най-добре е да нареже на подходящи парчета и да се попари в по-голямо количество вряща вода, не повече от 2 мин., след което се изважда и се приготвя по начина, който ни е необходим. Но така винаги става сочна.
Риба се панира перфектно в така наречената панировка "Орли", на името на известния парижки ресторант.
Представлява приблизително следното ( приблизително, защото зависи от количеството риба, която ще се пържи ):
В подходящ съд се поставят 5-6 лъжици брашно ( може и царевично ), към тях с внимателно бъркане се добавят 4-5 разбити яйца и малко прясно мляко. Гъстотата трябва да е на гъста боза. Рибата просто се потапя в сместа, добре да се омокри в нея и директно се слага в олиото, което трябва да е по-голямо количество и добре загрято.
На тази панировка има и варианти - по вкус се добавят различни подправки : черен пипер, горчица, червен пипер, босилек, доматено пюре, сол, чесън, сушен лук.
Добра комбинация е горчица, чесън и босилек.
Споменавам солта отделно, защото по принцип рибата трябва предварително да е леко осолена, и ако панировката също е осолена, може общо да се пресоли.
Най- вкусна панирана става риба, от рода на хека, предимно белите риби, без много силна миризма.
Успех в готвенето!


ОТ АРХИВА НА КЛУБА

Тема Re: Мерлуза-рецепти [re: anaili]
Автор pepi* ()
Публикувано 27.11.04 20:24

Ето какво намерих в моя архив

ЗАДУШЕНА МЕРЛУЗА
=================
Изчистват се и се измиват 600-700 г мерлуза. Нарязва се на дебели филийки. Посоляват се и се нареждат в плитка тенджера. Поръсват се с черен пипер и се задушават на слаб огън около 20 мин. с 3-4 лъж олио и толкова водичка. Изваждат се в чиния и се поръсват със сока на 1 лимон и ситно нарязан магданоз. Около рибата се слагат резенчета от твърдо сварени яйца и маслини. Също може да се залее с чеснов сос (майонеза, кис.мляко и чесън)

ОГРЕТЕН С МЕРЛУЗА
====================
Изчиства се половин кг риба, измива се и се слага да ври 8-10 мин в подсолена вода. Изчиства се след това от костите и се реже на дребни късчета.
Сваряват се около половин кг картофи, обелват се, нарязват се на филийки и се смесват с рибените късчета. Посоляват сместа и я подправя се с черен пипер, изсипва се в намазана с олио тавичка и се полива с 4-5 лъж мазнина и 3 яйца разбити с 2 чаши прясно мляко и сол на вкус. Пече се.

СУФЛЕ ОТ МЕРЛУЗА
====================

Слагат се да врят около половин час в 2 литра вода подкиселена с 2 лъж оцет 1-2 моркова, 1 резен целина, 1 глава лук,1 дафинов лист и 15-20 зърна черен пиперПрибавят се и се вари 20-25 мин около 3/4 кг риба. Сваля се от огъня. Изважда се рибата от бульона, след като е напълно изстинала, изчиства се от костите и се насича ситно с остър нож. Разбиват се 50 г прясно масло се пр

ибавят последователно 4 жълтъка, чаша прясно мляко, месото на рибата, сол, черен пипер и накрая белтъците, разбити на гъст сняг. Разбърква се леко и се изсипва във форма, намазана с олио и поръсена с брашно или счукан сухар.Суфлето се пече в умерено силна фурна до приятно зачервяване и се обръща в голяма чиния. Украсява се по желание.








Тема Re: Моля [re: Marina]
Автор Marina (стегната)
Публикувано 09.09.04 12:51


Ох, като вляза да почета тук и огладнявам. Само сита трябва да влизам тук.

Да ви кажа как пробвах мерлузата - много вкуно стана.
Нарязана на шайби и осолена, първо я поварих 10 мин на пара, както тук беше обяснено. После във фолио сложих по две шайби от рибата, върху тях наредих моркови на кръгчета, лук на кръгчета, счукани орехи и няколко стафидки. Полях всичко това със зехтин и затворих фолиото. Това е една порция, аз направих няколко такива:-) След това пекох във фурната на 200 градуса 40 мин. Стана сууупер. Много сочна, беше си поела от миризмата на зеленчуците... много беше вкусно и мъжът ми остана очарован. И гостите ми.


Тема Мерлуза - рецепти [re: Marina]
Автор sapunche (duru)
Публикувано 08.09.04 10:24


АРОМАТИЧНА МЕРЛУЗА

Продукти:
1кг. мерлуза
по 1ч.л. розмарин и ситно нарязан магданоз, салвия (градински чай)
2 с.л. брашно
4 с.л. галета
2 белтъка
2 с.л. олио
сол

Приготовление: Подправките се разбъркват с брашното и галетата. Рибата се нарязва на парчета, посолява се. Парчетата риба първо се овалват в ароматичното брашно, след това се потапят в разбитите, но не на пяна белтъци.
Нареждат се в тавичка, в която е сипано олиото.
Печем в предварително загрята фурна - 200 градуса.


МЕРЛУЗА В МАЛКИ ГЮВЕЧЕТА

Продукти:
1 мерлуза
1 к.ч. олио
2-3 глави лук
6-7 пиперки
1-2 люти чушлета
3-4 червени домата
4-5 картофа
маслини
5-6 скилидки чесън
2 -3 яйца
лимон
1-2с.л. сметана или изцедено киселе мляко
сол
черен пипер

Рибата се нарязва и се посолява.
Прави се запръжка от нарязани филийки лук, настърганите домати, добавят се нарязаните на кубчета картофи. Разрежда се с малко вода. Вари се на тих огън. Прибавят се изчистените и нарязани на ивички пиперки, люти чушлета - вари се докато омекнат.
Сместа се насипва в гювечета, прибавят се маслини, чесън, сол и млян черен пипер и почистената риба.
Запичаме във фурната.
Накрая всяко гювече се залива със смес от разбити със сметаната (киселото мляко) яйца.
Печем още малко.
Поднасяме с парченца лимон.



Тема Re: Мерлуза - рецепти [re: sapunche]
Автор gem (Нерегистриран)
Публикувано 08.09.04 17:22



и аз ще се включа с една рецепта въпреки ,че е рибата се приготвя чрез пържене.
рибата се осолява и овалва в брашно ,в което има малко червен пипер.
нарязват се лук, чушка,домат . моркова се настъргват.зеленчуците се омесват .
на дъното на йена глаз съд се слага част от зеленчуковата смес ,върху нея изпържената риба.после зеленчуци ,риба и т.н.
накрая се похлупва и се обръща няколко пъти и да престои поне 1ч за да поеме рибата от аромата на зеленчуците.
това е.



Тема Re: Две рецепти за мерлуза [re: Marina]
Автор Timon (Нерегистриран)
Публикувано 07.09.04 21:54



МЕРЛУЗА С ОРЕХИ
=================
Изчистената, измита и изкисната за час-два във вода мерлуза - без да я цедиш много, нарязваш на парчета (шайби), дебели около два пръста. Осоляваш всяко парче поотделно и ги нареждаш полегнали едно до друго в добре намазана с олио тавичка. Отгоре също ги поливаш с малко олио. Печеш във фурната на умерена температура. Когато рибата е готова – познава се лесно, изваждаш тавичката навън. Върху всяко парче натрупваш купчинка счукани (а не смлени!) орехи.
Отделно си приготвяш повечко не много гъст сос „Бешамел” – с равно съотношение прясно мляко и вода. Когато сосът е готов, сваляш го от огъня и прибавяш към него следното: сол, черен пипер, много малко оцет, голямо количество ситно нарязан магданоз и пресован чесън. Разбъркваш соса много добре и още докато е горещ, заливаш с него опечената вече риба. Покриваш тавичката и я оставяш някъде да изстине. Консумира се задължително студено!
NB! Сосът трябва да е по-рядък, защото се сгъстява, докато ястието изстива. Счуканите орехи – вместо на купчинки върху рибата, можеш да прибавиш накрая към соса.

МЕРЛУЗА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
=======================
Приготвяш си парчетата мерлуза по горния начин и ги оставяш да те „чакат” осолени.
Отделно правиш зеленчуковата смес от: повечко стар лук – нарязан на полумесеци, няколко моркова и глава целина – нарязани на дребни кубчета, връзка ситно нарязан магданоз, сол, зърна черен пипер и няколко дафинови листа. Разбъркваш всичко много добре.
Взимаш една широка тенджера. На дъното разстилаш 1/3 от зеленчуците. Отгоре нареждаш половината от рибата. Върху нея – още 1/3 от зеленчуците. Над тях – останалата риба. Най-отгоре – останалите зеленчуци. Отгоре поръсваш няколко лъжици олио и заливаш с чаша вода.
Слагаш рибата да къкри на тих огън и вариш, докато видиш, че морковите са напълно готови. Не бива да остава без вода, затова ако се наложи – доливаш по малко, така че накрая да имаш два-три пръста сос.
Охлаждаш съда с ястието и прибираш тенджерата в хладилника. Консумира се задължително на следващия ден, като при сервиране всяка порция се залива с лъжица-две майонеза.





============================================================
СКУМРИЯ


4 филета скумрия
6 с.л. захар
3 с.л. сол
1 ч.л. чер пипер(смлян)
връзка нарязан копър
...........................................
Филетата не се освобождават от кожата.
Откъм месната част се натриват с част от сместа захар+ сол+пипер
Двете филета се поставят с кожата надолу,наръсват се обилно с копър.
Върху им се поставят другите две филета,те- с месната част надолу.(като че сглобявяш рибата в първоначалната и' форма)
Наръси отгоре с останалата част от сместа,и с още копър.
Остави в хладилника под лек натиск(може и без него,ако предварително притиснеш добре в процеса на работа).
Нека да престои 3-4 дни(аз издържам само два...),като обръщаш филетата два пъти дневно.
След като са минали трите(двата) дни,е най-добре да изхвърлиш останалата отделена течност,да отстраниш стария копър и да наръсиш нов.
Реже се на тънки филийки,по диагонал ...мммм...ножът се държи на примерно 30*(не Целзий) спрямо дъската за рязане и филето.
................................................................................................................................
Това бе скумрията.Ще се опитам да намеря рецептата за сьомга,която съм пускала по-рано.Ако не успея(ти как смяташ???),ще ти я напиша набързо отново...




Тема Re: Прясно-солена скумрия [re: nelka]
Автор nelka (непознат(-ka))
Публикувано 14.08.04 00:55



Да,да...То да не ставало така:влизаш,търсиш и намираш...Всичко спира преди третата думичка...
Та продължавам:
За 1кг филе от сьомга или пъстърва е нужно:
3 с.л. сол
2 с.л. захар
1 ч.л. пипер
копър
..................................................................
Риба,приготвяна по този начин ,винаги трябва преди обработка да бъде(да е била) замразена мин. 1 денонощие.
За предпочитане е да се избере малко по-едра риба,от порядъка 2-4кг.
Пропуснах при скумрията:преди да поставиш в съответния съд първите две филета,наръси на дъното малко копър и част от сместа захар++
Останалата процедура- както при скумрията.
...................................................................................................
Ако опиташ и ти хареса,но количеството сол + захар ти се струва малко или много,можеш,разбира се,следващия път да го увеличиш или намалиш според своя вкус.
По желание можеш да наръсиш филетата с лъжица шери(аз не го правя),но за пък добавям по няколко счукани зърна от хвойна- и към пъстървата,и към скумрията.



Тема Re: Recepta za riba [re: godgi_1]
Автор albi (Нерегистриран)
Публикувано 26.03.04 13:16



Това е рецепта от един форум ,аз я правя вече два пъти и наистина е много хубава.
"Значи взема се една или повече скумрии, но НЕИЗЧИСТЕНИ! Изчистването става вкъщи. Особения майсторлък е, че чистенето става, като се цепне рибата през гърба! Махат се вътрешностите, главата и опашката и си остава едно хубаво филе. Следва осоляването ...
Осоляването става по два начина –

*Първият е, да си направите саламура ... Оная, дето се мери с яйцето ... Значи разтваряте МОРСКА сол дотогава, докато едно сурово яйце, пуснато в саламурата се показва, колкото 5 ст.
Сега, там с евроцентовете не знам, кое центче ще определите ...

· Поставяте филенцата в саламурата, затискате с нещо тежко, най-добре с порцеланова или стъклена чиния, да не взаимодейства със солената вода. След 4-5-6 дни, според зависи, колко по-солена иската да е, я вадите и измивате. Важно е да се знае, че рибата общо взето си поема толкова сол, колкото иска и няма опасност за някакво пресоляване.

* Вторият начин е третиране директно с морска сол. Значи, поръсвате дъното на една тавичка с долу-горе едно пръстче морска сол. Полягате я, и след това, поръсвате рибата обилно отгоре ... Абе направо я затрупвате, оставяйки я 3-4 дни.

Първия начин е по за предпочитане, щото рибата се изкисва и се измива, а втория е по-мързелив и по-бърз, защото солта директно изпича месото.

* Такааааааа .... След като извадите филенцето, измивате го добре и го подсушавате с кухненската хартия. След което го поръсвате с чимен, няколко счукани скилидки чесън, черен, бял и червен пипер, бахар, дафинов лист и т.н. Казвам т.н. защото някой може да иска и още някакъв друг вкус да добави ...

След като се натърка хубаво, филенцето се завива като салам, след което се увива в пергаментова хартия или целофан. Аз ползвам стреч-фолио и пак става добре. Така завито се пристяга с канап. Така, че да е стегнато. Саламчето се поставя в хладилник за около 24 часа за да поеме ароматите на подправката, а след това го слагате в камерата.

За консумация, се вади от камерата и нарязва на филийки и се оставя да се размрази, но се консумира, докато е още стегнато, но да не е ледено.

Ако случайно сте сложили няколко рибки повече в саламурата, може да ги оставите провесени на балкончето за по-късна консумация, като солено веяна риба. Беше добре да им оставите и опашките, че да има къде да ги връзвате ....

Сега, един стар морски пиниз ... От време на време мажете вътрешната част на филето с оцет. Така ще получи цвят на стар тютюн ... Просто за естетика ...

Горната рецепта съм я проверил собственоръчно, като едно подобно саламче отлежава в хладилника ми ... Така, че резултата е сигурен ... Единствената разлика е, че съм я направил от черноморски паламуд, ама вие такъв деликатес нямате, а скумрията лесно се намира .... Успех ... "




Тема Re: Recepta za riba [re: albi]
Автор nety (Нерегистриран)
Публикувано 26.03.04 14:14



А случайно да знаете как се прави сельодката, която продават по магазините?Има я като рулца и само като филенца
Ще ви бъда много благодарна ,ако ми пусните такава рецепта!




Тема Re: Recepta za riba [re: nety]
Автор albi (Нерегистриран)
Публикувано 26.03.04 14:38



Сельодката се прави от херинга,която се осолява затрупана в сол 48 часа,след това се кисне в оцет 24 часа,измива се и се реди в буркан с подправки/ч.пипер,д.лист,бахар/. Отгоре се залива със силно препържено олио/изстинало/ и се съхранява в хладилник . Преди да се подреди в бурканчето и се махат главите,опашката и гръбнака,да останат само филенца,може да си я нарежеш или на рулца и т.н.




Тема Re: Recepta za riba [re: godgi_1]
Автор mania4ka (madness)
Публикувано 26.03.04 15:20



Зависи за каква риба става въпрос, но задължително рибата да е прясна, а не замразена.
Горната рецепта е много добра. Аз лично я предпочитам със скумрия, защото е по-мазничка, докато паламуда е много постен и става по-солен и без чесън или почти да не се усеща чесъна. Веяна скумрия също е вкусна.

Ето и за маринова риба.

Маринован Чернокоп (Сафрид)
Продукти: 1 кг чернокоп (или друга), оцет, 2 ч. ч. бяло вино, счукана морска сол, дафинови листа, зърна бахар, зърна черен пипер, глави лук, растително масло.
Рибата се почиства и се отстраняват главите. Осолява се 48 часа е начукана морка сол, след което 24 часа престоява в сместа от виното и оцета (колкото да я покрия). Така прстоялата риба се реди в буркани, като м/у всеки ред редсе слагапо 2-3 зърна бахар, 1 дафинов, лук (нарязан на филии), черен пипер. След като се напълни буркана се залива със силно сгорещено олио (леко запържено), запечатва се буркана и се оставя на хладно (хладилник например) да престои няколко дни след което е готова за консумация.

Рибата е готова, когато средната и кост се отделя много лесно.


Тема Re: Recepta za riba [re: albi]
Автор нeти (Нерегистриран)
Публикувано 26.03.04 15:59



Благодаря за бързия отговор!Аз пресна херинга няма от къде да намеря, но дали ще стане със замрезената ,която продават по нашите магазини?




Тема Re: Recepta za riba [re: mania4ka]
Автор godgi_1 (непознат )
Публикувано 29.03.04 16:49



Ribata ste ia izvadia tazi vecer ot solta.Vsicko mi e iasno po receptata samo za oceta ne ste napisali kakvo kolicestvo e.




Тема Re: Recepta za riba [re: mania4ka]
Автор godgi_1 (непознат )
Публикувано 30.03.04 10:47



Kakvo stava zasto ne otgovarias kazi za oceta stoto triabvase snosti da ia sloza vav marinata.Pretpolaga nisto i niama na ribata ako prestoi oste edin den vav sol.




Тема Re: Recepta za riba [re: godgi_1]
Автор mania4ka (madness)
Публикувано 30.03.04 11:00



значи оцета е една кафена чаша (40мл) за един буркан. Прецени какво количество е рибата и така




Тема Re: Recepta za riba [re: mania4ka]
Автор godgi_1 (непознат )
Публикувано 30.03.04 11:12



Mnogo ti blagodaria ribata 1,5kg.Dovecera ste ia sloza vav marinata da prestoi 24 casa.Kato ia opitam sas rakikata ste dam otzivi e i ste pocerpia razbira se za receptite koito mi dadohte.




Тема Re: Recepta za riba [re: godgi_1]
Автор mania4ka (madness)
Публикувано 30.03.04 13:41



хайде, че чакаме

като стане готова, освен с лимонче, лукче, магданоз на салата (и девисил по желание се слага, много е вкусно), правиш препечени филийки, мажеш ги с масло (маргарин) докато са топли и рибка отгоре и просто вълшебство.




Тема Re: Recepta za riba [re: mania4ka]
Автор godgi_1 (непознат )
Публикувано 30.03.04 13:56



Vis za devisila ne se biah setil a vav ribenata supa kato se slozi mnogo hubavo uhae.Ste sloza i devisil.




Тема Re: Без девисил, но пак вкусно ! [re: godgi_1]
Автор 1 жeнa (Нерегистриран)
Публикувано 01.04.04 18:42



И от мен изпитана рецепта на мама:
Значи взимат се 3-4 средно големи риби скумрия (прясна или замразена). Почиства се от вътрешности, опашка и перки и се обезглавява. Всяка риба се нарязва на четири шайби (края към опашката също се брои за шайба.
В алпака тенджера (лесно се чисти след това) се нареждат шайбите. Поръсва се с 1 лъжичка сол. След това се залива с 1/чаша олио и се започва :една чаша вода - една чаша оцет (само винен, не ябълков) - та да се покрият шайбите изцяло, но да не се прекалява. Добавят се 5-6 зърна бахар и 15-20 зърна черен пипер, а също и 2 броя дафинов лист.
Вари се 10-12 минути от завирането. Щом заври се намалява котлона на единичка. Вадят се шайбите и се нареждат в буркани (за предпочитане с капачки). Отгоре се заливат с маринатата - пак да се покрият. Остават се на студено (не в хладилника, защото още са топли - в хладилника чак като изстинат напълно). Консумират се поне след 8-10 часа - вече са се стегнали и желирали.
Лесно и бързо!!!


Тема Re: салата от риба тон ? [re: илeтo]
Автор Бopянa (Нерегистриран)
Публикувано 16.04.04 15:50



Тук някъде намерих тази рецепта и горещо ти я препоръчвам:
1 марула
1 консерва риба тон
1 консерва царевица
връзка копър
връзка пресен лук
лимон /доста/ и зехтин

Много е вкусно!
успех




Тема Re: салата от риба тон ? [re: Бopянa]
Автор илeтo (Нерегистриран)
Публикувано 16.04.04 20:08



благодаря ти много, ще действам
чакам едни гости , които обичат риба и това не съм правила :)
ще го пробвам :)




Тема Re: салата от риба тон ? [re: илeтo]
Автор cook (Нерегистриран)
Публикувано 16.04.04 21:22



фино нарязано прясно зеле
кус-кус или друго макаронено изделие
царевица
грах
риба тон
може и малко майонеза, ако рибата е в собствен сос, а не в олио




Тема Re: салата от риба тон ? [re: cook]
Автор french girl (dolce)
Публикувано 16.04.04 23:05

Сварен бял ориз се поставя в чиния върху листа маруля. Отгоре царевица, тон, нарязана на ивички зелена и червена чушка, няколко рибки аншоа. Залива се със сос Винегрет (горчица, зехтин, оцет, лим.сок, черен пипер, сол)
Да ви е сладко!




Тема Re: салата от риба тон ? [re: илeтo]
Автор бypkaнчe (Нерегистриран)
Публикувано 16.04.04 23:25



1. риба тон, майонеза, ситно нарязан лук (ситно нарязани варени яйца като добавка по желание)
2. зелен лук, риба тон, варено жито, лимонов сок и зехтин
3. домати, риба тон, салатен сос
абе изобщо... само в торта не съм слагала риба тон още :)))



Тема Re: салата от риба тон ? [re: илeтo]
Автор mania4ka (madness)
Публикувано 17.04.04 14:20



Мароканска салата:
(относно пропорциите - при мен е винаги на око и на вкус)
Продуктите са: зелена салата (маруля), сварени картофи, риба тон (консерва), пресен лук, репички, краставици, зелена пиперка (ако има) магданоз, маслини, сварено яйце.
Подправя се със: лимон, зехтин, сол, черен пипер (по оригиналната рецепта), каперси (в къщи не ги харесват, затова може и без тях0
Накрая се поръсва с пармезан.

Ако я подредиш с малко фантазия в прозрачна купа, много ще и се кефят и накрая изядат.


Тема Re: сьомга- много странно [re: зeлeнa koтka]
Автор минaвaщa (open-minded)
Публикувано 21.04.04 11:29



Случaйно загледах предаване на Иван Звездев- приготвяха сьомга. Голяма ми беше изненадата като видях ,че котлетите от рибата се оваляха в кафява захар( нерафинирана) и после я метнаха в тиган без мазнина. Обръщаха я няколко пъти, защото то се образува карамел и явно е важно да се объща по-често и да се внимава този карамел да не стане много тъмен и да загорчи. Всъщност не следих предаването. Накрая поднесоха рибата с картофи соте, но съм сигурна,че нищо друго не и беше добавено освен въпросната захар. Някой да е пробвал такова чудо?



We will someday cross the
Rainbow Bridge together




Тема Re: Mad+ помощ моля! [re: минaвaщa]
Автор yanita (засмяна)
Публикувано 21.04.04 16:00



у дома най-популярният хек е печен с маслини и лимон. намазваш филенцата със зехтин, посоляваш ги и редиш в тавичка: ред лимони (на кръгчета), ред риба и най-отгоре пак лимончета. слагаш една шепа зелени маслини, покриваш с фолио и печеш 15-20 мин. можеш да добавиш и бадеми.

а за мерлузата и аз търся помощ - веднъж пекох някакви котлети във фолио, но те буквално се стопиха.


Тема Re: Mad+ помощ моля! [re: минaвaщa]
Автор миз (боса под дъжда)
Публикувано 22.04.04 03:32



мерлуза съм правила по два начина - единия е просто пържена с брашно, сол и черен пипер, това едва ли има нужда да го описвам, другия - със спанак.
мерлуза със спанак(мерките ти ги давам на око...)
поръсена със сол, черен пипер и брашно, рибата (около половин килограм) се запържва леко само колкото да се позачерви. след това задушаваш нарязана на дребно по-големичка глава лук, добавяш скилидка-две чесън, предварително бланширан и нарязан спанак - половин килограм, може и повече. посоляваш на вкус. задушаваш още около минута, изсипваш в тавичка, отгоре слагаш рибата, поръсваш със зехтин и шери(1/3 - 1/2 чаша). печеш 20-тина минути. поръсваш с магданоз.
идея си нямам обаче дали е подходящо за човек с болно сърце.



Тема Re: към yanita [re: минaвaщa]
Автор yanita (засмяна)
Публикувано 22.04.04 10:04



да, на дъното на тавата (намазана със зехтин) нареждаш лимоните, върху тях - рибата и най-отгоре пак слагаш лимонени кръгчета. покриваш тавата с фолио. аз пека на 180-200 градуса. не добавям вода. понякога поливам с няколко лъжици бяло вино.

купувам замразени филета, предимно от била. у дома никой не яде цяла риба заради костите, затова сме само на филета и то приготвени без сосове и добавки, та и едно костица да има - да се вижда отдалеч.


Тема Re: сьомга- много странно [re: минaвaщa]
Автор Mими (Нерегистриран)
Публикувано 22.04.04 21:59

Здравей, малка добавка - във въпросното предаване, преди да овалят котлетите сьомга в кафява захар, ги поръсиха със сол и черен пипер.



Тема Re: Рецепта за аншоа... [re: pибap]
Автор Eli (Нерегистриран)
Публикувано 23.04.04 11:44

Аз я правя така:
Изчиствам аншуата от върешности, люспи и глави, накисвам 10-ина мин в студена вода и оставям на решето да се отцеди и най-важното да се махне кръвта. В стъклен, порцеланов или емайлиран съд поръсвам дъното обилно със сол, редя пласт риба, пак ръся обилно сол да стане пласт с дебелина 2мм, пак риба, пак сол и т.н. докато свърши рибата, отгоре пак сол. Затискам с плоска чиния и слагам в хладилника за 2 седмици. Проверявам да не е изплувала рибата, защото солта се намокря и се втечнява. След 2 седмици аншуата е узряла, изкисвам я малко в студена вода да стане по-малко солена и я накисвам за 24 часа в смес от вода и оцет по равно. Махам гръбнака и подреждам филенцата в буркан плътно, слагам тук там зърна черен пипер, 1-2 бахарчета и 1 дафинов лист, заливам с олио да се покрие рибата и я слагам в хладилника. След 1 ден е готова за хапване. Издържа 10-ина дена. За по-дълго съхраняване се затваря херметично. Използвам я за сандвичи, за салати и за заливка за зелена салата.




(Фаршировано) Руло от сьомга/пъстърва 4 порции
................................................................................................
400г от средната(по-дебела) част на едно филе
сол,пипер
100г листа спанак,блаширани
300г мус от ... вид бяла риба
Мус от бяла риба:
200г месо от бяла риба
20г лук
сол,пипер,мускат
1 белтък
1,5 дл незаквасена сметана(20%)
Маслен сос:
4 малки лука(от онези дребните,продълговати,не знам името)
15г ч.масло
пипер,сол
1дл бяло вино(сухо)
2 дл нез.сметана(38%)
2 дл редуциран рибен бульон
400г темперирано,несолено чисто масло
лимонов сок
.......................................................................
1.Постави филето между 2 листа пласт.фолио и лекичко начукай до получаване на равномерна дебелина
2.Отстрани горното фолио.Наръси с пипер+сол и покрий с един пласт листа от спанак
3.В процесора смилаш с ножа бялата риба,сол,пипер и мускат,постепенно добавяш белтъка и накрая-сметаната.Смесваш всичко добре
4.Върху спанака разпределяш равномерно муса.
5.С помощта на фолиото навиваш на руло и внимателно търкулваш рулото върху достатъчно голямо парче ал.фолио,което завиваш добре около рибата,като стягаш добре двата края.
6.Забучваш термометъра в рулото и печеш на водна баня до 78*С,или на 125-150*С около 30мин,може и повечко ако дебелината е по-голяма
7.За соса запържваш лука (на ситно) и пипера в маслото
8.Добавяш виното и редуцираш докато течността почти се изпари
9.Добави сметаната и бульона и вари докато сместа започне да се сгъстява
10.Дръпни съда от огъня и прибавяй маслото на малки кубчета,при непрекъснато биене
11.Добави към соса сол и лимон по вкус.
........................................................................
Сервира се с варени картофи и задушени зеленчуци соред твоите предочитания.
След изваждане от фурната оставяш рулото да почине 5 мин преди да го нарежеш.
Ще се опитам да обясня начина на нарязване:отрязваш примерно едно парче с дължина 10см.Това парче срязваш на две като държиш ножа диагонално така,че той да започва разреза на около два см навътре от ръбовете на парчето.По този начин получаваш две парченца,с къса страна от 2см и висока-от 8см.Сервираш ги поставени върху основата им,с тези диагонални разрези нагоре.

***********************************************************
Още веднъж,с надежда да съм била полезна,много поздрави и усмивки! Н


Тема Re: Mad+ помощ моля! [re: минaвaщa]
Автор diana__ (earthly®)
Публикувано 25.04.04 07:25



Задушена мерлуза

Изчистват се и се измиват 600-700 г мерлуза. Нарязва се на дебели филийки. Посоляват се и се нареждат в плитка тенджера. Поръсват се с черен пипер и се задушават на слаб огън около 20 мин. с 3-4 лъж олио и толкова водичка.
Изваждат се в чиния и се поръсват със сока на 1 лимон и ситно нарязан магданоз. Около рибата се слагат резенчета от твърдо сварени яйца и маслини.
Също може да се залее с чеснов сос (майонеза, кис.мляко и чесън)

Огретен с мерлуза

Изчиства се половин кг риба, измива се и се слага да ври 8-10 мин в подсолена вода. Изчиства се след това от костите и се реже на дребни късчета.
Сваряват се около половин кг картофи, обелват се, нарязват се на филийки и се смесват с рибените късчета. Посоляват сместа и я подправя се с черен пипер, изсипва се в намазана с олио тавичка и се полива с 4-5 лъж мазнина и 3 яйца разбити с 2 чаши прясно мляко и сол на вкус. Пече се.

Суфле от мерлуза

Слагат се да врят около половин час в 2 литра вода подкиселена с 2 лъж оцет 1-2 моркова, 1 резен целина, 1 глава лук,1 дафинов лист и 15-20 зърна черен пиперПрибавят се и се вари 20-25 мин около 3/4 кг риба. Сваля се от огъня. Изважда се рибата от бульона, след като е напълно изстинала, изчиства се от костите и се насича ситно с остър нож.
Разбиват се 50 г прясно масло се прибавят последователно 4 жълтъка, чаша прясно мляко, месото на рибата, сол, черен пипер и накрая белтъците, разбити на гъст сняг. Разбърква се леко и се изсипва във форма, намазана с олио и поръсена с брашно или счукан сухар.Суфлето се пече в умерено силна фурна до приятно зачервяване и се обръща в голяма чиния. Украсява се по желание.

Орехов сос за риба

Счуква се много ситно 1 чаша орехови ядки, прибавя се към тях половин филия (накисната и изстискана), 4-5 скилидки счукан чесън, малко олио и оцет. Сместа се разбива е се разрежда с хладка вода до умерено гъст сос. Разбива се добре и се изсипва в средата на чинията с рибата.
2. Счукват се 5-6 скилидки чесън и 1 чаша орехи със сол на вкус. Прибавя се филия сух хляб накисната и добре изстискана, лъж.олио, лъж кисело мляко или 2 лъж оцет.Разбива се добре.

Сос Винегрет

Разбива се половин чашка олио с 3-4 лъж оцет.
Прибавя се 1 малка ситно настъргана глава лук, 2 твърдо сварени и накълцани яйца, 1 лъж. ситно нарязан магданоз, половин чаша ситно нарязани кисели краставички, 1 лъжичка горчица, сол и черен пипер на вкус.
Ако сосът е много гъст, разрежда се с малко студена вода.


Тема идеи за шаран
Автор Лokyмka (диетична)
Публикувано 28.04.04 21:30

Здравейте, кулинари
Наскоро в един ресторант ядох разкошен шаран, печен във фолио с доматен сос. Страшно много ми хареса, а аз общо взето не съм фен на шарана. Така и не можах да разгадая подправките на доматения сос, нито дали е печен на скара или във фурна. А за печен шаран на скара /без фолио/ съм чувала съвсем противоположни мнения - някои много го харесват, други не, аз лично още не съм пробвала. Моля, ако някой знае такава рецепта на шаран във фолио или на скара, нека да сподели опит с враговете на пържената риба. И какво мислите за шаран на скара?



Тема Re: идеи за шаран [re: Лokyмka]
Автор hanake (Нерегистриран)
Публикувано 29.04.04 20:37



Малко е настрани от темата ти, но като прочетох шаран не можах да се сдържа.
Търновската ми баба го приготвяше по проста, но гениална рецепта.
Изчистеният шаран се разполовява по гръбначната кост (откъм гърба!), осолява се леко, поръсва се с черен пипер и се слага в намазнена тава. Отгоре се намазва с олио и се пече в загрята фурна.
Докато че се пече рибата се приготвя заливка от кофичка кисело мляко и 3 яйца, подправени с малко черен пипер, дивесил и сол.
Когато рибата се зачерви се залива и се допича.
Получава се нещо разкошно, ако е имало дъх на тиня - изчезва.
Да ти е вкусно!


================================================================

Рибни кюфтета
интернационална кухня / основни ястия с месо

ПОРЦИИ: 2

ПРОДУКТИ:
500 г рибно филе
1 глава лук
100 г сух бял хляб
4 с.л. мляко
4 с.л. доматено пюре
2 с.л. краве масло или маргарин
сол и черен пипер на вкус


ПРИГОТВЯНЕ:
Смелете рибните филета, добавете ситно нарязания лук и хляба, предварително накиснат в млякото и изстискан, подправете със сол и черен пипер и добре разбъркайте. От получената смес оформете неголеми кюфтета, сложете ги в стъклен съд , добавете доматеното пюре и маслото и печете 10-15 мин при 100%, като рабъркате веднъж по време на готвене.



Рибни сарми
интернационална кухня / основни ястия с месо

ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
600 г филе треска
1 средна зелка
250 мл вода
80 г пушени гърди
2 средни глави лук
125 мл сухо бяло вино
4 ч.л. майоран
лимонов сок
черен пипер
сол
доматен сос



ПРИГОТВЯНЕ:
Разделете зелката на листа, отделете 12 най-големи, измийте ги и ги сложете в огнеупорна тенджера, посолете, залейте с 100 мл вода. Покрийте тенджерата с капак и варете 5 минути при 70%. След това извадете листата и добре изцедете. Овкусете рибното филе със сол, черен пипер, майоран и лимонов сок. Разположете 3 зелеви листа едно до друго, като застъпвате краищата. Разпределете рибата на 4 и подредете върху листата. Завийте като голяма сарма и завържете с конец. Същото действие повторете и за останалите листа.
Нарежете пушените гърди на кубчета, смесете със ситно нарязания лук, сложете в огнеупорен съд и гответе 2 минути при 100%. Извадете, отгоре наредете сармите, залейте със вода и вино, покрийте с капак и задушавайте 12 минути при 100%. Сервирайте с доматен сос.



Тема Re: Хек? [re: Sapiens-s-s]
Автор Becи (сладкопойно)
Публикувано 17.06.04 15:41



Направо се чудя, как съм пропуснала тази тема, като си имам любима рецепта за ХЕК.
В йенска тенджерка /може и друго/ се нареждат домати на колелца да покрият дъното. Нарязват се на дребно 2-3 по-големи глави лук и се смесват с 1 връзка магданоз. Реди се върху доматите. Върху лука се редят филетата, предварително накиснати за 1-2 часа в марината от лимонов сок, олио, сол и чер пипер. Върху филетата пак лук и магданоз и пак филета. Сока от половин лимон, вода и бяло вино се смесват и се изливат в тенджерката /количеството е според рибата, която готвите, но почти да я покрие/. Отгоре 3 кръгчета лимон, половин пакетче краве масло на парченца, топено сирене. Покрива се с фолио и се пече около 1 час. Дано да ви хареса.
А и искам да ви кажа, че съм правила проба и със скумрия, но е бледо копие на истинското ястие.


Тема като каза варене.... [re: Sapiens-s-s]
Автор me (Paзличнa)
Публикувано 01.07.04 20:21



наскоро правих някаква риба по една датска рецепта. Завира се вода с малко сол, оцет, една цяла обелена глава лук и който обича дафинов лист. Пускаш рибата, веднага изключваш котлона! Докато изстине рибата е сварена точно толкоз, колкото и трябва без да стане суха или да се разпадне. В рецептата имаше и някакъв много прост магданозен сос, утепало се е!


Тема Ааа, хвана ме на тясно ти! [re: Sapiens-s-s]
Автор me (Paзличнa)
Публикувано 02.07.04 01:13



Това го правих както споменах според една автентична датска готварска книга, донесена ми от Дания още топла, топла с неизсъхнало мастило. Освен това свекърва ми е датчанка и веднъж ми обясняваше как готвели риба там-обикновено рецептите са много прости и бързи, така се запазва вкуса на рибата без да се смесва с много и силни добавки и не се преварява/препича и пр. Тогава ми каза това с варенето и изключването на котлона. В книгата технологията е друга, но аз пробвах свекървината и определено за мен е най-добрата. Освен това съм изкомбинирала две рецепти...бе много съм сложна! Още в началото се натъквам на проблем, рецептата изисква т.нар риба plaice, която хич незнам как се води на български. Аз не си спомням с каква я правих, май беше пъстърва, но се заклевам, че ще стане много вкусно с една камара други риби.

Значи 1 кг риба
1л вода
25 г. сол
2 дафинови листа
(аз сложих и една глава лук и малко оцет)

За соса:
25 г. масло
25 г. брашно
300 мл мляко или мляко смесено с бульона от варенето на рибата
1-2 с.л. ситно нарязан магданоз
сол и пипер

Рибата естествено се изчиства и измива и се слага в подсолената вода с дафиновите листа. Бавно се загрява докато заври и се държи около 5-10 мин. взависимост от дебелината на рибата.
За соса: маслото се загрява, разбърква се брашното и се запържва за около минута без да става кафяво. Маха се от огъня и се прибавя млякото/бульона, бърка се докато стане гладко. Връща се обратно на котлона докато се сгъсти и накрая се прибавя магданоза, сол и пипер.
Рибата се сервира с варени картофи, разтопено масло и соса.



Друг вариант за фурна (от който взех идеята за лука и оцета
), за sole, което е някакъв вид бяла риба, ма незнам точно коя:

6-8 филета
150 мл вода
5 мл тарагонов оцет (определено винен ще свърши работа)
1 глава лук
1 дафинов лист
bouquet garni, а ся де! Тва е френска изгъзица, завързват се с конец няколко мерудии и се пускат във водата, бе тука всеки да си извика въображението
Сос:

бульона след опичането на рибата
мляко
40 г. масло
25 г. брашно
10 мл. тарагонов оцет
1 жълтък
сол, пипер

Посоляват се и се опиперяват филетата и се навиват на рула с кожата навътре.
Слагат се в тавичка с водата, оцета, мерудиите и лука нарязан на едро. Пече се около 15-тина минути. Прецежда се бульона и се смесва с мляко да стане около 300 мл. Брашното се запържва леко в половината масло, добавя се бульона, като се сгъсти се маха от огъня. Добавя се останалото масло, оцет и разбития жълтък. Слага се на слаб огън за около минута при постоянно бъркане. Може да се добави малко сметана по избор.


Ето и една много интересна, която скоро ще пробвам:
Запържва се праз до като омекне, прибавя се лъжица брашно и се разрежда с течна сметана. Изсипва се в тавичка, отгоре се нареждат филета риба, пече се и туйто!

Като имам повече време ще изровя рецептата на свеки за рибени кифтета, или FiskefrikadellerOт тия правя два вида, едното е тва датското, другото е италианска рецепта за осолена треска, тва е смъртоносно, ма ако я има пустата риба, която тук е безбожно скъпа, а в Италия и Испания е сигурно най-евтината.


Тема Re: Вкусен сос за риба???? [re: french girl]
Автор Eдин (такъв)
Публикувано 02.07.04 15:57



Ето тук един лимонов сос:

50 г масло
3 яйчни желтъка
8 супени лъжици нискомаслена сметана
Сол
Захар
Настърганата кора и сокът на половин лимон
2 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз

Жълтъците се разбиват и заедно със сметаната се добавят към разтопеното масло. Подправя се със захар и сол на вкус. Оставя се да се сгъсти на слаб огън без да ври, добавят се сокът и настърганата кора от лимона. След това се разбърква с накълцания магданоз и се сервира горещ.

И един студен средиземноморски зелен сос за риба:

1/2 чаша зехтин
2 1/2 с.л. червен винен оцет
1/2 чаша накълцан магданоз
1/4 чаша счукани орехи
2 с.л. накълцан лук
4 скилидки чесън, накулцани на ситно
2 с.л. каперси изплакнати с вода, изцедени и накълцани надве-натри
1 1/2 ч.л. пюрирана аншоа или готово пюре от аншоа
Сол
Пипер

Смесват се добре зехтинът и оцетът. Добавят се магданозът, орехите, лукът, каперсите и аншоата, както и сол и пипер. Може да се държи в затворен съд в хладилник няколко дни. Сервира се със стайна температура.

Аз специално много си падам по сосовете, в които има домати. Ако искаш такъв, обади
се.



Тема Сладко-кисела сьомга на скара
Автор Eдин (такъв)
Публикувано 05.07.04 16:45



Оставам с впечатлението, че сьомгата за много от участниците в нашия клуб по една или друга причина е много привлекателна, поради което пускам тази рецепта, която ми попадна наскоро (аз лично си я направих с камбала).

СЛАДКО-КИСЕЛА СЬОМГА НА СКАРА
==============================

1 чаша пресни гъби (печурки), нарязани на филийки
1 чаша лук, нарязан на кръгчета
1 чаша чушки, нарязани на кръгчета
2 скилидки чесън, накълцани на дребно
1/2 ч.л. лимонен пипер (това е дадено по-долу)
1/4 чаша вода
1 кг филе от сьомга или камбала (може и друга едра риба от подобен тип)
1 чаша сладко-кисел сос от бутилка

Задушават се гъбите, зеленчуците, чесъна и лимонения пипер в 1/4 чаша вода или се увиват в двоен слой алуминиево фолио и се пекат на скарата 20-30 мин.

На добре почистената и намазана скара се поставя се поставя рибата, намазва се със сос и се пече 2 до 5 мин. на сантиметър дебелина. Внимавайте да не я препечете. Поставете я в съда за сервиране и я покрийте със зеленчуците.

Хранителни качества: 369 Kcal на порция, 8 г мазнини, 47 г белтъчини, 25 г въглехидрати; 2 г растителни влакна, 118 мг холестерол, 393 мг натрий.

Лимонения пипер се продава тук-там, но може и сами да си го направите:

1 ч. смлян черен пипер
1/3 ч. сушена лимонена кора
3 ч.л. семена от кориандър (аз това с удоволствие го пропускам)
1/4 ч. сушен лук
1/4 ч. сушени листа от мащерка

Всичко това се размесва и смила заедно и може да се изполва дълго време. За конкретната рецепта могат да се използват и пресните съставки.



Тема Re: Бяла риба [re: anaili]
Автор maximara (Нерегистриран)
Публикувано 05.02.05 22:10



Лично мое мнение е, че бялата риба най я бива пържена, но щом трябва да задоволяваш капризи...Ето ти една рецепта на Иван Звездев, за която обаче не мога да гарантирам, защото не съм я правила:

РИБЕНИ РУЛЦА СЪС СПАНАК И ОРИЗ НА МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА
500г филе от бяла риба
100г замразен спанак
1 к.ч. варен ориз
1 скилидка чесън, 1 глава лук
1 с.л. олио, черен пипер и сол
за соса:
30г масло, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. брашно, половин ч.л. сух розмарин, сол

В йенска тенджерка поставяме ситно нарязан лук и скилидка чесън и ги поръсваме с олио. Задушаваме под капак на максимална мощност 1 минута. Вадим и объркваме с ориза, спанака и сол на вкус. Поръсваме филетата с черен пипер и сол и върху всяко поставяме от плънката. Завиваме на руло и защипваме с клечка за зъби. Редим ги в йенска тенджерка, наливаме 4-5 с.л. вода и печем при максимална мощност 8-10 мин., след което ги изваждаме. Омекналото масло размесваме с брашното, слагаме го при филенцата, разбъркваме и подправяме с лимонов сок, розмарин и сол. Връщаме във фурната още за минута и ако е необходимо, доливаме вода за желаната гъстота на соса. Това е.
Добър апетит!

"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Риба......... нe(roтвaчka)   04.04.06 18:06
. * Re: Риба......... мarи   05.04.06 12:01
. * Сайра?! bravoGogo   05.04.06 13:18
. * Re: Риба......... Festina lente!   18.10.09 02:06
. * Re: Риба......... Sapiens   18.10.09 10:52
. * Благодаря за феноменалния труд, Sapiens ! Festina lente!   18.10.09 14:30
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.