Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:36 25.09.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Солена палачинкова торта [re: PipilotaViktualija]
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано13.10.09 21:32  



Ако може да се доверим на Интернет:

"Сирене Дунавия

Сиренето "Дунавия" е разновидност на кравето бяло саламурено сирене, което обаче се получава по съвсем различна технология.
Използва се прясно пълномаслено краве мляко, което се пастьоризира при 73 - 75 °с, охлажда се до 55 °с, след което се подлага на ултрафилтрация под налягане. В устройс­твата за ултрафилтрация са монтирани полупроницаеми мембрани, които пропускат водата и разтворените в нея соли (и отчасти млечната захар), но не пропускат белтъчините и млечните мазнини. Получават два продукта филтрат и концентрат със съдържание на сухо вещество около 37 - 40 % (в него преминават всички белтъчини и млечни мазнини).
Полученият концентрат отново се пастьоризира при около 80 °С, хомогенизира се под налягане, охлажда се до около 32 - 34 °с и към него се прибавят определено количество сирищна мая и подкваса от млечнокисели бактерии. Следва директно разфасоване на концентрата в тенекии на пластове с дебелина, равна на височината на отделните парчета сирене. След около 30 мин. (при което концентратът коагулира и се подсирва) се добавя втори, след това трети и накрая четвърти пласт, като всеки от тях се подсирва отделно. Около 30 мин. след поставянето на последния пласт сиренето се разрязва вертикално с остър нож, така че във всеки пласт се оформят по 9 парчета, а общо в тенекията - 36 парчета сирене с маса около 450 г.
Така приготвеното сирене се оставя за около 24ч за предварително зреене, след което към него се прибавя около 3% готварска сол. Следва процес на осоляване и зреене. През първите 5-7 денонощия зреенето протича при температура 18 - 22 °С, а окончателното зреене, което продължава около 30 денонощия, се провежда при температура около 14 - 16 °С. След приключване на зреенето опаковките се затварят плътно и сиренето постъпва за съхраняване в хладилници при температура 2-5 °С.
Прилаганата технология дава възможност да се увеличи с около 16 - 20 % добивът на сирене, тъй като в него се включват всички белтъчини на млякото (не само казеинът, както е при обикновената технология). Освен това отпадат трудоемки операции, свързани с отстраняването на суроватката.
Сиренето "Дунавия" е с по-мека консистенция, тъй като съдържа повече (около 17,3%) и по-разнообразни белтъчни вещества, а общата му масленост е около 21 %."

Поне това дава някаква яснота относно консистенцията и технологията с която се постига, макар и изобщо да не е ясно колко от производителите спазват тези технологии...

"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."


Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Солена палачинкова торта Cтpeйнджъp   04.10.09 23:19
. * Re: Солена палачинкова торта BиK   05.10.09 07:23
. * Re: Солена палачинкова торта MoPcKu   05.10.09 10:33
. * Re: Солена палачинкова торта Luchezara   07.10.09 16:41
. * Re: Солена палачинкова торта ПOЛУидиoтчeтo   11.10.09 08:07
. * Re: Солена палачинкова торта Sapiens   11.10.09 11:42
. * Re: Солена палачинкова торта PipilotaViktualija   11.10.09 19:19
. * Re: Солена палачинкова торта Sapiens   11.10.09 19:30
. * Re: Солена палачинкова торта PipilotaViktualija   11.10.09 19:40
. * Re: Солена палачинкова торта Sapiens   11.10.09 20:17
. * Re: Солена палачинкова торта BиK   12.10.09 10:04
. * Re: Солена палачинкова торта Sapiens   12.10.09 18:49
. * Re: Солена палачинкова торта бaбa 3aйka   16.10.09 09:13
. * Re: Солена палачинкова торта Sapiens   16.10.09 15:47
. * Re: Солена палачинкова торта Luchezara   16.10.09 22:10
. * Re: Солена палачинкова торта Sapiens   16.10.09 22:38
. * Re: Luchezara   16.10.09 23:23
. * Re: Sapiens   17.10.09 12:11
. * Re: Luchezara   17.10.09 20:13
. * Re: Sapiens   17.10.09 21:50
. * Re: Luchezara   17.10.09 21:57
. * Re: ПOЛУидиoтчeтo   04.11.09 09:25
. * Re: Sapiens   06.11.09 16:46
. * Re: ПOЛУидиoтчeтo   06.11.09 20:17
. * Re: Sapiens   06.11.09 20:36
. * Re: ПOЛУидиoтчeтo   06.11.09 20:36
. * Re: Sapiens   06.11.09 20:45
. * Re: AGLER   06.11.09 21:38
. * Re: ПOЛУидиoтчeтo   07.11.09 15:49
. * Re: Luchezara   06.11.09 21:40
. * Re: ПOЛУидиoтчeтo   07.11.09 14:42
. * Тц, тц, тц... mirror_   07.11.09 15:11
. * Re: Тц, тц, тц... ПOЛУидиoтчeтo   07.11.09 15:22
. * Re: Sapiens   07.11.09 17:42
. * Re: Солена палачинкова торта бaбa 3aйka   16.10.09 09:04
. * Re: Солена палачинкова торта Sapiens   16.10.09 15:38
. * Re: Солена палачинкова торта MaмaMъpмopaнa   13.10.09 17:18
. * Re: Солена палачинкова торта Sapiens   13.10.09 18:24
. * Re: Солена палачинкова торта MaмaMъpмopaнa   13.10.09 18:55
. * Re: Солена палачинкова торта PipilotaViktualija   13.10.09 19:39
. * Re: Солена палачинкова торта MaмaMъpмopaнa   13.10.09 20:10
. * Re: Солена палачинкова торта PipilotaViktualija   13.10.09 20:12
. * Re: Солена палачинкова торта Sapiens   13.10.09 21:32
. * Re: Солена палачинкова торта MaмaMъpмopaнa   15.10.09 16:24
. * Re: Солена палачинкова торта Sapiens   15.10.09 16:30
. * Re: Солена палачинкова торта MaмaMъpмopaнa   16.10.09 11:24
. * Re: Солена палачинкова торта PipilotaViktualija   15.10.09 18:24
. * Re: Солена палачинкова торта Luchezara   12.10.09 20:53
. * Re: Солена палачинкова торта _Sheherezada_   16.10.09 13:59
. * Re: Luchezara   16.10.09 22:06
. * Re: Солена палачинкова торта eilerris   12.10.09 10:16
. * Re: Солена палачинкова торта Sapiens   12.10.09 18:55
. * Re: Солена палачинкова торта Фиш   15.10.09 17:54
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.