|
Тема |
Re: Салата от червено цвекло [re: Milley] |
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
|
Публикувано | 12.10.09 20:56 |
|
|
Вари се наистина достатъчно дълго. За предпочитане в тенджера под налягане. От варенето не му се губят много от качествата, които и без това са силно преувеличени. Все пак си е просто цвекло.
Разбира се, изцеденият сок е най-полезен, особено заради съдържанието на антиоксиданти , дължащи се на антоцианите, придаващи този харизматичен кардиналски червено-виолетов цвят.
Сокът от червеното цвекло съдържа куп полезни вещества, но сокът.
Основната част на този кореноплод е от целулоза.
Затова, тези, които го консумират настърган на салата обикновено се оплакват от трудното му смилане и тежест и болки в стомаха.
Това съвсем не е безобидно при хора с по-нежен стомах и стомашни проблеми...
Ако искате да ползвате пълния спектър на здравословни качества на червеното цвекло, направете си комбиниран сок от:
30% прясноизцеден сок от червено цвекло
50% сок от ябълки
5% лимонов сок
15% сок от моркови
Или този:
30% сок от червено цвекло
30% сок от моркови
30% сок от черна ряпа
2% мед
1% зехтин
7% лимонов сок
И двете комбинации са мои, лично са изпробвани и ги препоръчвам заради чудеснния баланс между съставките и забележителния вкус и аромат.
Вареното червено цвекло има по-добри вкусови качества, защото целулозата вече не дразни стомаха толкова, а кореноплодът е добил по-приятна консистенция и вкус.
В крайна сметка, ние искаме да ползваме вкусовите му качества, а не чак толкова - здравословните му.
Доказани са и допингиращите качества на сокът от червено цвекло при спортисти.
Ето ви и две мои рецепти, при които се използват преди всичко вкусовите качества на червеното цвекло:
"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."Редактирано от Sapiens на 12.10.09 21:00.
|
| |
|
|
|