Хора от клуба за готварски рецепти, място, където съм прекарал немалко време, зачетен в кулинарните неща, цяла нощ не спах и реших, че най-добре е да публикувам тук всички рецепти, включени в книгата ми, за да прекратим тази не твърде възвишена размяна на бележки. Пак повтарям - рецептите са елементарни, не те са основното, но мир да има, ето ги, не всички наведнъж, разбира се, че нямам толкова време, но постепено ще ги публикувам.
Първите десет могат да се прочетат на съответното място в Мрежата, продължавам със следващите:
Айрян:
В Турция правят айрян. Ние също правим айрян, но турският е страхотен и който веднъж го е опитал, вечно иска още и още. Между другото тайната на турския айрян е много проста - добавят прясно мляко, което заглажда чепатия характер на киселото мляко. Побългарената рецепта изглежда така - предварително добре разклатена кофичка кисело мляко се изсипва в кана, след това се сипва и толкова вода. Добавя се прясно мляко на око, в зависимост от това колко от киселината искате да смекчите, но примерно между 1/4 и половин кофичка от кисело мляко. Слага се и сол, пак на вкус. Разбърква се добре, пие се охладен. И накрая най-важната и най-тайна съставка - в Турция айряна го сервират гарниран с уважение, усмивка и симпатия. Добре е и ние да си държим от тези подправки в кухнята и най-вече да ги използваме при всеки удобен случай...
Пиянска салата:
Защо се нарича така тази салата аз мога само да гадая, предполагам понеже е лесна, на пияна глава човек ако тръгне да кълца шопска салата примерно, може да стане беля, а тук обелваш яйцата, нарязваш ги на четири, най-трезвият накълцва пресен лук – по Великден му е времето и лесно се кълца, сипваш обилно оцет, също зехтин или олио, сол, може и чер пипер и готово. А най-хубавото е, че въпреки името си, това е салата, подходяща и за въздържатели, пък и представя яйцата в по-различна кулинарна светлина.
Пилешко с бира:
Първо, надувате парчето "Бира, секс и рокендрол" на Георги Минчев. След това измивате бутчетата, които може да са само долни, може да са само горни, а може и да са смесени от двата вида. Слагате ги в тава, сипвате малко вода, сипвате и повечко бира, посолявате, слагате дафинов лист, много чесън на едро и мятате във фурната, това е цялата философия, пече се бързо и ако ви се занимава, последните петнайсетина минути често-често обливате бутчетата с вълшебния сос, за да стане кожата им хубава като на добре поддържана манекенка. А, ето къде се крие подводен камък - да не се изпари сосът, следете го зорко и ако количеството му застрашително намалее, долейте гореща вода. Това е то, какво му трябва на човек - една проста, но мераклийска рецепта и бира, секс и рокендрол, в умерени количество, все пак...
Риба ала бай Ганьо
Как приготвя рибата бай Ганьо - разтрива я хубаво отвън и отвътре със сол, червен пипер, чер пирер и я мята да се пече. Като е готова - веднага на масата, понеже, нека цитираме както е по автор, "Прясна риба не е ли гореща - хвърли я!" И още един цитат "Скоро! Скоро! Додето е гореща, дайте лимон и вино, без вино две пари не чини!" Така е, прясна печена риба се яде гореща, с лимон и с винце. И най-вече с компания. Защо гювечът в Силистра йолу е така неземно вкусен? Защото се изяжда с хубава компания, тя е най-хубавата подправка за всяко ястие, дори и най-скромното...
По-нататък - още...
Страницата на хумориста Весел Цанков -
|