Все още може да се направи.
Прави се, докато на пазара има пресен босилек, останалото го има целогодишно.
УНИВЕРСАЛНА ПОДПРАВКА "ОЛЯ"
============================
4 кг. червени или зелени чушки
1/2 кг. люти чушлета
1 кг. чесън
10 вр. копър
много босилек и магданоз ( също по 10 връзки )
1/2 кг. оцет
сол на вкус
300 гр. пчелен мед
300 мл. зехтин
ЗА ПОЛОВИН ДОЗА
=================
УНИВЕРСАЛНА ПОДПРАВКА "ОЛЯ"
============================
2 кг. чушки - зелени, червени или камби,
300 гр. люти чушлета,
1/2 кг. чесън,
5 вр. копър,
5 вр. магданоз,
5 вр. босилек,
250 мл. оцет,
150 гр. пчелен мед (или съответното количество захар),
150 мл. зехтин или олио,
сол на вкус, но около 200 гр.
Почистените от семенната част чушки и чушлетата без дръжки се смилат на машинка за месо, заедно с почистения чесън.
В сместа се добавят нарязаните на ситно зелени подправки, обърква се и се добавят останалите подправки - солта, оцета и зехтина.
Разбърква се още веднъж, престоява няколко часа, пак се обърква и се пълни в бурканчета, като периодично се разбърква, за да се разпредели равномерно отделеният сок.
Универсална е , става за всякакъв вид супи, по време на приготвянето им или при сервиране, както и за всички видове манджи.
Не се стерилизира.
Изключително трайна - спокойно издържа две и повече години в хладилник.
Или с добре завита капачка на хладно.
"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."
|