|
Тема |
Рецепти, съобразени със Зоната |
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
|
Публикувано | 02.10.09 20:08 |
|
|
Ето ви няколко мои рецепти, съобразени с храненето в Зоната.
Освен това, те са чудесни леки постни или месни ястия и супи.
А и приготвянето им е доста лесно.
ТИКВИЧКИ С ОРИЗ НА ФУРНА
==========================
(повечето мерки са в г. и всичко се тегли предварително,
с изключение на червения пипер и белия пипер)
ПРОДУКТИ:
1030 г. обелени тиквички
170 г. ориз
300 г. лук
200 г. домати или 48 г. доматено пюре
30 г. (не мл.) зехтин (или 3 с.л.)
18 г. сол
1 ч.л. червен пипер
3 пропорционални части вода (около 510 г.)
1/4 ч.л. смлян бял пипер
1 с.л. нарязан копър
ЗА ПОЛИВКАТА:
2 яйца
400 г. кисело мляко
1 с.л. брашно
настърганата кора от половин лимон
1. Нарязаният на ситно лук се залива с малко вода, добавя се половината сол и се задушава.
Като поомекне, се добавя зехтинът и още малко се задушава.
Добавяме доматеното пюре и червения пипер.
Ако вместо доматено пюре използваме пресни домати, изпаряваме, докато се поизпари излишната течност.
Сваляме от огъня.
2. Обелените и нарязани на кубчета тиквички задушаваме, но ги оставяме леко хрупкави, да го наречем "леко алденте".
Добавяме половин с.л. зехтин и копъра, и объркваме.
3. В останалата част от зехтина задушаваме добре промития ориз до леко "стъклено".
4. Всичко се сглобява в тавичка, като се добавя 510 г. вода (3 чаши) и белия пипер.
Пече се в предварително загрята до 150 градуса фурна, докато се поеме всичката вода.
5. Правим поливка от посочените продукти, като не забравяме да добавим малко сол.
Изваждаме от фурната тавичката, заливаме с поливката и отново връщаме във фурната до стягане и порозовяване на поливката.
Забележка: Тази рецепта може да се приготви и във вариант без ориза.
ТИКВИЧКИ С ПИЛЕШКО НА ФУРНА
==============================
ПРОДУКТИ:
500 г. пилешко месо
1200 г. обелени тиквички
500 г. бланширани и обелени домати
260 г. лук
20 г. зехтин
20 г. сол
1 ч.л. червен пипер
5 г. смлян бял пипер
1 с.л. ситно нарязан копър
ЗА ПОЛИВКАТА:
2 яйца
400 г. кисело мляко
1 с.л. брашно
1/2 ч.л сол
настърганата кора от половин лимон
Накълцаното месо запържваме до зачервяване в мазнината при често разбъркване.
Задушаваме нарязаните на кубчета тиквички със 50 г. вода.
Отделно задушаваме ситно нарязания лук с доматите, като изпаряваме достатъчно дълго, за да омекне лукът и да се изпари достатъчно сокът от доматите. Накрая добавяме червения пипер.
Всичко се сглобява в тавичка и се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна до изпаряване на сока по ваша преценка.
Докато се пече, правим поливката от посочените продукти.
След като преценим, че ястието се е изпарило достатъчно, изваждаме тавичката от фурната и поливаме с поливката.
Пече се още, докато поливката се стегне и порозовее.
ОРИЗ С ДОМАТИ
===============
ПРОДУКТИ:
900 г. бланширани и обелени домати
250 г. ориз
250 г. почистен лук
30 г. зехтин
1 ч.л. червен пипер
малка щипка лют пипер
750 г. вода
18 г. сол
1 вр. магданоз
Нарязаният на ситно лук се залива с малко вода, добавя се половината сол и се задушава.
Като поомекне, се добавя 10 г. зехтин и червения пипер и още малко се задушава.
Отделно задушаваме добре промития ориз с останалата част от зехтина, докато "стане леко стъклен".
Сглобяваме в тавичка, като добавяме останалата сол, лютия червен пипер и половината нарязан магданоз.
Пече се на слаба фурна - около 140 градуса, докато оризът набъбне и всичката вода се поеме.
След изваждането от фурната се поръсва обилно с останалата част нарязан магданоз.
СТРАХОТНА КРЕМСУПА ОТ ТИКВИЧКИ И КАРТОФИ
======================================
ПРОДУКТИ:
около 500 г. обелени тиквички
800 г. обелени картофи
50 г. заквасена сметана 20%
18 г. сол
смлян бял пипер на вкус
1/2 вр. магданоз
Нарязваме на кубчета картофите и тиквичките.
Нарязваме на ситно магданоза.
Варим до сваряване на картофите във вода, която да покрива с два пръста зеленчуците.
Пасираме. Добавяме солта и белия пипер.
Оставяме 10 мин. да поизстине и добавяме сметаната.
Разбъркваме и добавяме ситно нарязаните копър и магданоз.
Забележка: В 185 г. от супата се съдържа 1 въглехидратен и 1 блок мазнини.
2 В+М блока - 370 г. супа
3 В+М блока - 555 г. супа
4 В+М блока - 740 г. супа.
При този начин трябва да добавим за баланс съответното количество протеинови блокове.
ПИЛЕ КАША
============
ПРОДУКТИ:
500 г. пилешко месо
90 г. брашно
10 г. чисто краве масло
13 г. зехтин
12 г. сол
смлян бял пипер на вкус
2 с.л. кисело мляко
Брашното се препича на сух тиган на средна температура при непрекъснато бъркане.
Добавя се на части толкова студена вода, че да се получи хубава гладка каша.
Кашата трябва да бъде по-рядка, отколкото ни се иска, защото при изстиване се сгъстява доста.
Накрая се добавя маслото, солта и белия пипер и се разбърква.
Пилешкото месо се нарязва на малки парченца или просто се накълцва.
Задушава се с малко вода и като побелее се добавя зехтина.
Пържи се докато леко порозовее.
Месото се изсипва в кашата и се разбърква.
Разбива се киселото мляко и при почти изстинала каша се добавя като застройка.
Забележка: Когато се храним в Зоната, най-добре е месото да не смесва с кашата, за да може да се претегли точно.
1 балансиран хранителен блок се съдържа в 183 г. каша и 25 г. от месото.
2 блока - 366 г. каша и 50 г. месо
3 блока - 550 г. каша и 75 г. месо
4 блока - 730 г. каша и 100 г. месо.
"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."
|
| |
Рецепти, съобразени със Зоната
|
Sapiens
| 02.10.09 20:08 |
Re: Рецепти, съобразени със Зоната
| Гинec
| 04.10.09 16:47 |
Re: Рецепти, съобразени със Зоната
| Sapiens
| 04.10.09 18:01 |
Re: Рецепти, съобразени със Зоната
| Гинec
| 09.10.09 21:52 |
Re: Рецепти, съобразени със Зоната
| Sapiens
| 09.10.09 23:24 |
Re: Рецепти, съобразени със Зоната
| Гинec
| 10.10.09 19:57 |
Re: Рецепти, съобразени със Зоната
| Sapiens
| 10.10.09 20:42 |
Re: Рецепти, съобразени със Зоната
| papyy
| 05.03.10 15:10 |
Re: Рецепти, съобразени със Зоната
| Sapiens
| 05.03.10 16:18 |
Re: Рецепти, съобразени със Зоната
| Angel lvanov
| 02.03.10 15:55 |
Re: Рецепти, съобразени със Зоната
| Sapiens
| 02.03.10 21:32 |
Re: Рецепти, съобразени със Зоната
| AGLER
| 02.03.10 21:51 |
Re: Рецепти, съобразени със Зоната
| Sapiens
| 03.03.10 01:31 |
Re: Рецепти, съобразени със Зоната
| papyy
| 05.03.10 15:11 |
Re: Рецепти, съобразени със Зоната
| Sapiens
| 05.03.10 16:31 |
|
|
|
|