|
Тема |
Re: на колко градуса? [re: CУ] |
|
Автор |
Alys () |
|
Публикувано | 25.09.09 22:18 |
|
|
За начало можеш да напишеш каква печка имаш (важна е големината на фурната). Да приемем, че имаш съвременна печка с голяма фурна (малка фурна на височина имат старите печки тип Раховец, Терма - при тях печенето задължително става на най-долното ниво и на по-ниска температура, примерно около 150 градуса за кекс, баница; питките там съм пекла първите 5 минути на 200 отгоре и отдолу, а после само на долен реотан и накаря преценявам от какво допичане има нужда).
Питки със сода почти не пека, защото нещо не им разбирам, пък и студени не ми харесват особено. Питки с мая и козунак пека на второ ниво отдолу нагоре (от пет възможни) на 180 градуса, като втасването е два пъти във фурната на 50 градуса (не повече). Дали ще сложиш да се пече в напълно загрята фурна или в загряваща се фурна, не е от особено голямо значение. И при двата варианта, тестото трябва да е втасало. Печенето с вентилатор още не мога да го усетя достатъчно добре. Ползвам го като частично печене, като съответно намалявам с 20 градуса температурата. В зависимост от съда, в който пека и това какво се случва в печката, понякога се налага да включа само на долно печене. С други думи, не може да се каже категорично какво и кога да се ползва.
|
| |
|
|
|