Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:42 01.06.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Козунак в Пекарна за хляб. [re: ROSENGB]
Автор Alys ()
Публикувано25.09.09 21:59  



А какво брашно използва? Единственото брашно, продавано в бг магазините, което е хубаво и хлябът (както и козунакът) не се рони, е на Софимел. Сравнително отскоро имам хлебопекарна и пробвах различни бели брашна (различни марки). От някои хлябът не втасва добре, а от други много се рони.
Не се оплакваш от изпичането, но не пречи да напиша моята рецепта за козунак, която имам от Стефани и съм много доволна:
- яйцата и захарта се разбиват с миксер или кухненски робот (те разбиват по-добре от пекарната);
- преди последното втасване тестото се изважда от тавичката на пекарната, чак тогава се добавят стафиди, орехи и подобни, сплита се на плитка и се връща отново в машината, за да втаса за последно и да се изпече;
- най-сполучливо е последното втасване и печене да е в ел. печка.

Ползва се програмата за Сладък хляб (4) и май е по-добре да се избере програма за 1500 г (Стефани е избрала 1000 г), за да има малко повече време за втасване, пък ако случайно се е изпекъл по-рано, може да се спре процесът на печене 5 минути по-рано (колкото е разликата във времето за печене на 1000 г и 1500 г тесто). Ако се пече в ел. печка (в машината за хляб процесът е достигнал до второто втасване): тестото се изважда, сплита се (добавени са стафиди, орехи и т.н.), втасва на температура 50 градуса С (в ел. печка), после се намазва с жълтък (разбъркан с малко олио), поръсва се със захар и се връща отново в печката, като се превключва на 180 градуса (всъщност зависи от печката). Докато температурата се повиши до 180 градуса, тестото има време да довтаса и после се пече. Може да се сложи втасалото тесто направо в загрята (на 180 градуса) фурна, т.е. и двата начина са еднакво сполучливи.

Съставки:
3 яйца
150 г прясно мляко (топло)
100 г захар - който обича по-сладичко, да добави още (слагам 130 г)
1/2 ч.ч. мас+олио (мазнината да е топличка)
2-3 щипки сол
1/2 шишенце лимонова есенция на Др.Йоткер (не слагам есенции)
2 ванилии (и една стига

)
500 г брашно, пресято за по-сигурно (при мене отива около 560 г брашно и ме мързи да го пресявам )
2 пак. мая на Йоткер (едно пакетче френска мая, т.е. 11 г суха мая)
стафиди, сушени череши и кайсии, орехови и бадемови ядки

Редактирано от Alys на 25.09.09 22:30.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Козунак в Пекарна за хляб. ROSENGB   25.09.09 15:36
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Sapiens   25.09.09 16:43
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. ROSENGB   25.09.09 17:15
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. MoPcKu   25.09.09 17:48
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Sapiens   25.09.09 18:02
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. ROSENGB   25.09.09 18:10
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Sapiens   25.09.09 21:37
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Alys   25.09.09 21:59
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Sapiens   25.09.09 23:14
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. ROSENGB   26.09.09 08:41
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Sapiens   26.09.09 16:27
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Alys   28.09.09 21:50
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Alys   27.09.09 23:07
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Sapiens   27.09.09 23:56
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Alys   28.09.09 10:58
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Sapiens   28.09.09 18:52
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. ROSENGB   28.09.09 20:56
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Alys   28.09.09 21:57
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Alys   28.09.09 21:40
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Sapiens   28.09.09 22:24
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. Alys   29.09.09 10:22
. * Re: Козунак в Пекарна за хляб. ROSENGB   03.10.09 17:24
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.