|
Тема |
Re: Козунак в Пекарна за хляб. [re: ROSENGB] |
|
Автор |
Alys () |
|
Публикувано | 25.09.09 21:59 |
|
|
А какво брашно използва? Единственото брашно, продавано в бг магазините, което е хубаво и хлябът (както и козунакът) не се рони, е на Софимел. Сравнително отскоро имам хлебопекарна и пробвах различни бели брашна (различни марки). От някои хлябът не втасва добре, а от други много се рони.
Не се оплакваш от изпичането, но не пречи да напиша моята рецепта за козунак, която имам от Стефани и съм много доволна:
- яйцата и захарта се разбиват с миксер или кухненски робот (те разбиват по-добре от пекарната);
- преди последното втасване тестото се изважда от тавичката на пекарната, чак тогава се добавят стафиди, орехи и подобни, сплита се на плитка и се връща отново в машината, за да втаса за последно и да се изпече;
- най-сполучливо е последното втасване и печене да е в ел. печка.
Ползва се програмата за Сладък хляб (4) и май е по-добре да се избере програма за 1500 г (Стефани е избрала 1000 г), за да има малко повече време за втасване, пък ако случайно се е изпекъл по-рано, може да се спре процесът на печене 5 минути по-рано (колкото е разликата във времето за печене на 1000 г и 1500 г тесто). Ако се пече в ел. печка (в машината за хляб процесът е достигнал до второто втасване): тестото се изважда, сплита се (добавени са стафиди, орехи и т.н.), втасва на температура 50 градуса С (в ел. печка), после се намазва с жълтък (разбъркан с малко олио), поръсва се със захар и се връща отново в печката, като се превключва на 180 градуса (всъщност зависи от печката). Докато температурата се повиши до 180 градуса, тестото има време да довтаса и после се пече. Може да се сложи втасалото тесто направо в загрята (на 180 градуса) фурна, т.е. и двата начина са еднакво сполучливи.
Съставки:
3 яйца
150 г прясно мляко (топло)
100 г захар - който обича по-сладичко, да добави още (слагам 130 г)
1/2 ч.ч. мас+олио (мазнината да е топличка)
2-3 щипки сол
1/2 шишенце лимонова есенция на Др.Йоткер (не слагам есенции)
2 ванилии (и една стига )
500 г брашно, пресято за по-сигурно (при мене отива около 560 г брашно и ме мързи да го пресявам )
2 пак. мая на Йоткер (едно пакетче френска мая, т.е. 11 г суха мая)
стафиди, сушени череши и кайсии, орехови и бадемови ядки
Редактирано от Alys на 25.09.09 22:30.
|
| |
|
|
|