|
Тема |
Re: За боба и мерните еденици в СИ [re: expert /ne vinagi /] |
|
Автор |
engel2 () |
|
Публикувано | 21.09.09 01:40 |
|
|
Мерната еденица за ниско налягане " 83о" какво означава ? Най-вероятно това е стрелката за температура по градуси Целзий на американския капак ? Който е същия термометър като в капаците на китайските тенджери ?
Здравей, ще ти отговоря с най голямо удоволствие, защото ти си единствения който прояви интерес.
Със сигурност познаваш различни съдове, но и двете ти предположения не са верни и това не е важно в момента. Ще си позволя да направя и някои разяснения т.е. когато се готви под високо налягане, се развива висока темпиратура /над 120о/ и всички витамини и минерали се почти ликвидират.
Нашите съдове нямат такива капачни термометри, защото не са необходими!Термометри имат някалко други (това го имат AMC - които са също скъпи) съдове.
Както бях написъл - тенджурите ти "казват" кога, какво става. След като се получи завирането, парата се вдига на горе и поради слабото й охлаждане се получава един ФИЛМ между капак и съда / те са абсолютно до микрон пасващи единия в другия/ и подобно на това когато въртиш две намокрени огледала, те се хлъзгат, но се опитай да ги разделиш!
Значи, първоначалната температура може би стига за късо до 90о - тогава капака започва / от парата/ да "танцува" т.е. да клапа. Но зависи какво готвиш. Ако е зеленчук, след 5 мин. /продуктите трябва да се сгреят, сгорещят/ намаляш силата на топлиния източник на най слабата степен и като вакум се самозатваря /става хермитическа/ и можеш спокойто да си вършиш работата - нищо не загаря защото влагата си остава в съда. Температурата е измерена и е м/у 79 о и 83о. Твоя пример за Еверес е точния!
С тези съдове готвим също и на "кула" т.е. няколко тенджури една върху друга, защото /поради направата им , те са навсякъде еднакво горещи/ и само върху един котлон ти се приготвя цялото ти меню : печеното отдолу, върху него в същата тенджура се приготвя кекса , на втория етаж се задушава зеленчука, и най отгоре е ориза.
Който не го е видял, сигурно не може да си го представи.
Надявам се да съм го обяснил.
Още нещо: необходими са ти 20 мин. са 1. фунт / за половин кило/.
Отварянето на капаците става като се повдигне отново слабо темп. иначе и с бормашина не става.
|
| |
|
|
|