|
Тема |
Re: микровълнова [re: Alys] |
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
|
Публикувано | 21.09.09 00:48 |
|
|
40 минути са много...
За 1 кг. средни по големина картофи, подредени на един слой в чинията и при пълна мощност, обикновено са нужни не повече от 16 мин.
Пробвай пак, наистина, всяка микровълнова е специфична...
Начинът за определяне на оптималната температура е приблизително следният:
В чиния слагаш пет-шест средни картофа, необелени, само измити с четка, набодени с нож или вилица и посолени. Печеш на максимална мощност 10 мин., отваряш и проверяваш.
Натискаш с пръст, и ако картофът е започнал да поомеква леко, значи вече е готов, защото след изваждането от микровълновата процесът продължава още поне 5 мин.
Ако картофите са съвсем твърди, печеш още 3 мин. и отново пробваш.
И така, докато стигнеш до състоянието "съвсем леко поомекнал"...
Когато картофите са много, възможно е някои да станат, а други все още да са твърди.
Тогава изваждаш готовите и допичаш упоритите.
Ако прекалиш с печенето, картофите стават смачкани, съсухрени и на места толкова втвърдени, че не стават за ядене.
Затова, най-добре е да си направиш пробата и да си знаеш времетраенето за твоята микровълнова.
Разбира се, трябва да се знае, че при по-малко картофи или по-ситни, времето е по-малко, а при по-големи или повече - доста по-голямо.
"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."
|
| |
|
|
|