Здравей!
Много добре си те спомням с чудесните и издържани постинги.Помня много твои рецепти, макар, че не влизаще много често в клуба.
Радвам се, че пак си тук.
Мисля, че въпросът е принципен и няма никакво противоречие.
При варенето в различни тенджери под налягане винаги има разлика и в налягането, а от там - и в максималната температура, при която работи тенджерата.
Нали си наясно, че има правопропорционална зависимост между налягането и температурата. Това в огромна степен елиминира влиянието на надморската височина.
Та, принципно, бобът би трябвало да се вари не на висока, а на ниска температура и по възможност бавно и относително продължително. Както се казва, огънят деликатно да "гали" бобените зърна и съдържанието им, а през това време дебелата целулозна люспа да омеква все повече.
По този начин, съдържанието става нежно като варен кестен, а люспата става по-поносима за стомаха и, съответно, по тази причина, не прави толкова газове.
Защото газовете са единствено реакция на стомаха към несмилаемостта на целулозата в люспата, а съвсем не на съдържанието на бобеното зърно. По абсолютно същата логика, стомахът се подува и се образуват жестоки газове и при царевицата, въпреки, че съдържанието на зърната й е съвсем различно от съдържанието на бобените зърна.
Значи, не търси разковничето в температурата, а в продължителното варене при относително ниска температура. Ако трябва да го изразя в параметри, желателно е температурата да бъде без налягане около 85-90градуса, т.е., едва да къкри.
А под налягане даже и по-ниска, защото с повишаване на налягането водата завира и ври при по-ниска температура.
Всъщност, опитал съм се да опиша по-подробно всичките тези процеси в постинга, който съм нарекъл "обобщение" или по-точно "технология".
Колкото до твоята тенджера, която работи при 130 градуса стандартно, нищо не пречи да регулираш варенето като установиш нагряването на печката на около 80-90 градуса. Така "Коктата" ще-неще ще бъде принудена да се задоволи с тази температура, нищо че няма да ври и да "фъщи" предпазният клапан, който явно се задейства след 130 градуса.
Мисля, че няма противоречие.
Радвам се, че се появи отново!
Може би си чул, моят прекрасен приятел Един почина преди няколко години, мир на праха му!
"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."
|