Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:13 11.06.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано12.09.09 23:14  



ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ
==================
(стандартното ястие с мои допълнителни съвети)

Нарязвам на средно едро една зелка. Обикновено около 1,5 кг.
Осолявам леко и намачквам зелето.
В тенджерата, в която ще готвя зелето, поставям 4-5 с.л. олио.
Оставям олиото да се сгорещи достатъчно, свалям тенджерата от огъня, добавям 2 пълни ч.л. червен пипер, разбърквам и веднага заливам с 1/2 ч.чаша вода.
Добавям зелето и разбърквам добре.
Оставям под капак да заври и да поври, докато пусне сока си и намали обема си.
Като подправка добавям само две бахарчета, леко спукани.

Относно течността в зелето, мазнината и загарянето
Когато се готви зеле, обикновено има доста вода и ако решиш да я изпариш, просто няма да стане. Защо - защото когато ястието ври на тих огън, къкри едва-едва, мазнината се отделя от сока и обикновено изплува нагоре, в горните слоеве, а долу, на най-горещото място остава само зеле със сок, но без достатъчно мазнина, и по тази причина обикновено загаря.
За сравнение, когато ястието ври на силен огън, сокът и мазнината не успяват да се разделят, образуват емулсия, която смазва ястието в целия му обем, а мазнината обикновено изплува отгоре едва след като яденето спре да ври.
Дотук за мазнината и загарянето, това обяснява защо обикновено в зелето ( в тенджера ) или остава доста сок, или обикновено загаря, ако се опитаме да го изпарим повече. И ето защо, за да се изпари, обикновено се запича във фурна.

b]Сега обяснявам за капака.
Когато се готви някакво ядене, независимо какво, капакът е относително най-студеното място от тенджерата, защото е с голяма повърхност и с най-пряк достъп до студения въздух.
Нагрятата пара отдолу, като стигне до него, веднага се охлажда и втечнява, става на конденз и падайки надолу, облива яденето.
Затова, при готвенето на ориз, както и специално за зеле в тенджера, под капака се слага или кърпа, за да попива конденза, или, както е моя "патент" - филийки хляб, за да попият те конденза по по-естествен начин.
Това е цялата философия.

"Патентованото" ми готвене на прясно зеле
Когато е почти напълно готово, покривам цялата повърхност на зелето с филийки типов или ръжен хляб, дебели един пръст. Добре е да бъдат поизсъхнали, (ако се сетиш да ги нарежеш един ден предварително) и ароматизирани чрез натъркване със скилидка чесън. Разбира се, посоляват се, ръсва се малко черен пипер и по малко олио на всяка филийка. Като вариант може върху филийките да се поръси и малко лют червен пипер, да се сложат листенца дафинов лист, който след малко се махат, за да не дадат прекалено силен аромат. Ефектът е разкошен - поемат излишната вода и дават чудесен аромат на зелето, пък са и нещо като гарнитура.
И, разбира се, пак по средата, преди да сложим филийките или върху филийките, купчинка домати.

Относно доматите
Когато готвя прясно зеле или зелен фасул доматите ги слагам почти накрая, но ги слагам на купчинка по средата на тенджерата, така, че стичащата се кондензна вода от капака да ги облива и така да се сваряват, но и да прониква сокът им в зелето или зеления фасул без бъркане.
Винаги, когато имам тази възможност, в зелен фасул или прясно зеле добавям шепа джанки. Пет минути преди да сваля яденето от огъня. Винаги имам пликче във фризера за тази цел.

Технология за готвене на зелен фасул и зеле без разбъркване, а чрез "потупване".
Често са ме питали за въпросното "потупване"...
Значи, в "потупването" няма нищо особено. Просто, когато сложиш зеления фасул да ври никак не е желателно да го бъркаш, защото ще се натроши и ще стане на нищо. Затова старите домакини са измислили този метод - с решетеста лъжица периодично се притиска отгоре да потъне леко и да се разбърка соса по този начин. Изглежда като че ли го потупваш отгоре. Всъщност го натискаш леко да потъне и през решетестата лъжица да излезе част от сока.
Няма нищо особено, просто така хем се разбърква по нетривиален начин, хем не се разбърква така, че да го натрошиш. Разбира се, може и да се раздрусва леко хоризонтално тенджерата, както при пържене на пресни "бейби" картофки. Ефектът е същият.

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   12.09.09 23:14
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване PipilotaViktualija   13.09.09 10:10
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Luchezara   14.09.09 21:47
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Asen38   14.09.09 22:57
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   22.09.09 18:11
. * Re: Сапи не става кисело Asen38   04.07.10 17:54
. * Re: Сапи не става кисело Sapiens   04.07.10 19:05
. * Re: Сапи не става кисело Asen38   04.07.10 20:08
. * Re: Сапи не става кисело Sapiens   04.07.10 23:20
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   14.09.09 23:46
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Luchezara   16.09.09 20:38
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Meй   16.09.09 20:09
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Luchezara   16.09.09 20:41
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Meй   16.09.09 20:52
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   16.09.09 22:47
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване вeceлyшka   16.09.09 23:44
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   17.09.09 00:37
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване avg   22.09.09 12:07
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   22.09.09 13:05
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване вeceлyшka   22.09.09 13:55
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   22.09.09 17:56
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Luchezara   22.09.09 19:47
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   22.09.09 21:00
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   22.09.09 18:26
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Meй   23.09.09 21:16
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   23.09.09 21:40
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване eilerris   23.09.09 13:53
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   23.09.09 16:40
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване eilerris   23.09.09 18:10
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   23.09.09 19:47
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Meй   23.09.09 21:27
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   23.09.09 21:43
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Meй   23.09.09 21:53
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Luchezara   23.09.09 19:57
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   23.09.09 20:20
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Luchezara   23.09.09 22:24
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   23.09.09 22:33
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване eilerris   10.10.09 12:50
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   10.10.09 17:52
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване ket1234   10.10.09 22:06
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   11.10.09 00:23
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване eilerris   10.10.09 22:48
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   11.10.09 00:29
. * кисело зеле? wiz   05.10.09 15:56
. * Re: кисело зеле? Sapiens   05.10.09 18:31
. * Re: кисело зеле? wiz   05.10.09 19:30
. * Re: кисело зеле? Sapiens   05.10.09 20:10
. * Re: кисело зеле? wiz   05.10.09 20:32
. * Re: кисело зеле? Sapiens   05.10.09 21:20
. * Re: кисело зеле? Фиш   05.10.09 21:54
. * Re: кисело зеле? PipilotaViktualija   05.10.09 22:14
. * Re: кисело зеле? Фиш   05.10.09 22:56
. * Re: кисело зеле? Sapiens   05.10.09 22:31
. * Re: кисело зеле? Фиш   05.10.09 22:56
. * Re: кисело зеле? Sapiens   05.10.09 22:58
. * Re: кисело зеле? wiz   05.10.09 23:19
. * Re: кисело зеле? Sapiens   05.10.09 23:26
. * Re: кисело зеле? wiz   05.10.09 23:40
. * Re: кисело зеле? Sapiens   06.10.09 00:39
. * не ми се спори... wiz   06.10.09 19:21
. * Re: не ми се спори... Sapiens   06.10.09 21:06
. * Re: не ми се спори... Milley   12.10.09 08:27
. * Re: не ми се спори... Sapiens   12.10.09 19:46
. * Re: кисело зеле? itar   09.11.09 08:33
. * Re: кисело зеле? Sapiens   09.11.09 20:45
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   04.07.10 14:49
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване AGLER   05.07.10 09:35
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Silverado   05.07.10 10:56
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   05.07.10 15:30
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Silverado   05.07.10 22:28
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   05.07.10 15:21
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване ket1234   05.07.10 22:45
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   06.07.10 00:05
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Silverado   06.07.10 07:43
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   06.07.10 14:35
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Silverado   06.07.10 14:52
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване martyr   06.07.10 15:51
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   06.07.10 16:09
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване chavdar4e   06.07.10 16:13
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   06.07.10 19:14
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване chavdar4e   06.07.10 19:44
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване AGLER   07.07.10 11:08
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване AGLER   07.07.10 11:05
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване PipilotaViktualija   06.07.10 19:51
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване anbra   10.07.10 20:38
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване bobiO8   10.07.10 21:00
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване bobiO8   10.07.10 21:03
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Бacapбoвckи   22.07.10 22:41
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   22.07.10 23:27
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Бacapбoвckи   22.07.10 23:45
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   23.07.10 15:42
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване papyy   24.07.10 00:44
. * Re: ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ обобщаване Sapiens   24.07.10 01:22
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.