Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:18 13.07.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Аз да попитам......... [re: avg]
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано16.08.09 23:15  



Това, което търсиш, е класическата "Царска туршия".
Почти всяка втора домакиня си има собствен вариант.


Ето ти моя персонален вариант, който претендира за перфектен вкус, хрупкавост и аромат.

ЦАРСКА ТУРШИЯ ПО СТУДЕН НАЧИН
============================

Продукти
=======
8 кг. камби
2 ср. глави карфиол
700 г. моркови
3 гл. целина с листата
5 гл. чесън
оцет
дафинов лист
чер пипер на зърна
магданоз
2 водни чаши сол
3 водни чаши захар

Камбите се нарязват на парченца по желание, поръсват се със солта и захарта и се разбъркват.
Така престояват 2-3 часа (не повече) и се отцеждат от отделения сок. Сокът се запазва.
Карфиолът се накъсва на малки розички, морковите се нарязват на кръгчета или къси пръчици, Главите целина се нарязват на подходящи формички, най-често пак на къси пръчици (жулиени), листата се накъсват, а стръковете се запазват, за да се направи от тях венец, с който да се притисне отгоре туршията.
Заливат се със сок от 7 части от отделения сок, 7 части оцет, 1 ч.л. салицил или 10 аспирина.
Ако сокът не достигне, за да се покрие туршията се прави смес от равни части вода и оцет и се добавя. Желателно е сокът да се отлее, да се добави необходимото количество вода и оцет и след това отново да се залее туршията.
Накрая от стръковете на целината се прави венец, с който се затиска туршията.
Туршията не се стерилизира и е божествено вкусна.

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Редактирано от Sapiens на 16.08.09 23:18.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* За туршиите, или как и кога? Silverado   09.08.09 13:50
. * Re: За туршиите, или как и кога? MoPcKu   09.08.09 19:24
. * Re: За туршиите, или как и кога? bagoasa   10.08.09 08:10
. * Re: За туршиите, или как и кога? Silverado   10.08.09 11:13
. * Re: За туршиите, или как и кога? bagoasa   10.08.09 13:31
. * Re: За туршиите, или как и кога? Silverado   10.08.09 13:42
. * Re: За туршиите, или как и кога? bagoasa   10.08.09 15:44
. * Re: За туршиите, или как и кога? Silverado   10.08.09 16:58
. * Re: За туршиите, или как и кога? мишoka   16.08.09 12:18
. * Re: За туршиите, или как и кога? Mitre   13.08.09 09:04
. * Re: За туршиите, или как и кога? Silverado   13.08.09 09:50
. * Re: За туршиите, или как и кога? Silverado   13.08.09 09:58
. * Re: За туршиите, или как и кога? Silverado   16.08.09 12:07
. * Re: За туршиите, или как и кога? мишoka   16.08.09 12:28
. * Re: За туршиите, или как и кога? Silverado   16.08.09 12:33
. * Re: Аз да попитам......... avg   16.08.09 18:58
. * Re: Аз да попитам......... вeceлyшka   16.08.09 21:28
. * Re: Аз да попитам......... avg   16.08.09 21:35
. * Re: Аз да попитам......... Silverado   18.08.09 13:39
. * Re: Аз да попитам......... thai_amethyst   22.09.09 17:49
. * Re: Аз да попитам......... Sapiens   16.08.09 23:15
. * Re: Аз да попитам......... avg   17.08.09 00:56
. * Re: Аз да попитам......... Sapiens   17.08.09 19:15
. * Re: За туршиите, или как и кога? мишoka   16.08.09 12:19
. * Re: За туршиите, или как и кога? Silverado   16.08.09 12:26
. * Re: За туршиите, или как и кога? мишoka   16.08.09 12:12
. * Re: да питам мишoka   16.08.09 12:24
. * Re: да питам Silverado   16.08.09 12:32
. * Re: да питам мишoka   16.08.09 12:34
. * Re: да питам Silverado   16.08.09 12:42
. * Re: пак въпрос мишoka   16.08.09 12:33
. * Re: пак въпрос Silverado   16.08.09 12:40
. * ааааа за ТУРШИЯТА ли питате? ДжoДo   25.09.09 10:48
. * Re: ааааа за ТУРШИЯТА ли питате? Silverado   25.09.09 20:49
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.