|
|
| Тема |
Re: Ястия с повечко чесън... [re: Milley] |
|
| Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
|
| Публикувано | 14.08.09 16:11 |
|
|
|
Ха-ха-ха, "не с лошо"...
Ами ти искаш да му махнем най-чаровното...
Разбира се, чесънът винаги е във формата на подправка, така че спокойно може да се сложи съвсем символично или изобщо да не се слага, но така ще отнемеш целия чар на ястието.
Аз, например, никога не бих и вкусил шкембе-чорба, ако няма за подправка 1 с.л. лют пипер и 2 с.л. чесън с оцет, такава супа е направо престъпление да се нарича с гордото название "шкембе-чорба", мисля...
Всичко е въпрос на личен вкус и предпочитание...
Аз многократно съм казвал, че не понасям идеята да се пържи чесън, както и почти не употребявам любимата на цял народ чубрица, защото ми лъха на селяндурски цървул, с извинение...
Обаче пък, това не ми пречи да харесвам всички видове сини сирена и разни други вонящи, но силно деликатесни хранителни продукти...
Умирам си за ненастърган пармезан, а на люспички, както и за абсолютно всички видове морски продукти, даже и водорасли.
Между другото, само за информация, в Тетевен и околността има изключително стара традиция да се прави т.н. "зелено сирене" (може да има и други названия...).
Хубаво сирене, за предпочитане овче, се оставя в затворен с капак негледжосан глинен съд за продължително време, поне месец.
Постепенно върху сиренето се развива вид благородна зелена плесен, а самото сирене добива изключителна кремообразна консистенция и става като че ли по-мазно (което едва ли е възможно...).
Това е страхотен деликатес, датиращ, може би, далеч преди откриването на Рокфора и Стилтъна.
Ама кой да се сеща да патентова и т.н....
"Неназованите неща не променят смисъла си"
| |
| |
|
|
|