Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:24 21.06.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите? [re: Mitre]
Автор Sapiens (The Pope's Boss)
Публикувано27.06.09 21:45  



Приятелю мързеливи Митре, винаги съм казвал, че не "Красотата ще спаси света", а "Мързелът ще спаси света"...
За начало, като си подбрал всяка живинка около тебе в двора, що не метнеш и таралежчето на една скаричка в калабалъка, както се казва?
Разбира се, подходящо разфасовано и мариновано...
Ти май си я подкарал на петхилядигодишния китайски принцип, че "За готвене и ядене става всичко, което плува в морето, без подводница, всичко, което лети в небето, без самолет (моя забележка - щото не са пробвали...), всичко което е на два или четири крака , без кухненската маса."
А ти добавяш към тази мъдрост и "Всичко, което е лигаво и пълзи в двора ми, м*мк*а му...". Съветвам те да пробваш и бурените в двора, може да се окаже, че стават за ядене.
Все пак, изобщо не ми стана ясно за какво си пуснал темичката в клуба, обясни какво точно не ти е ясно, че да се мъчим да ти обясняваме.
Иначе информацията ти как няк'ъв шеф на няк'ъв ресторант ти прави салата ни беше изключително ценна, особено в частта как се реже салатата на тънко, защото и аз не обичам да ми се кипрят и да ми я късат с ръце, че после и аз да се капя от главата до петите със зехтин екстра върджин, смесен обилно с оцет балсамико или сок от лайм.
Колкото до охлювите (в черупки), преди поне 5 години съм пуснал информация тук, но заради тебе ще я подновя.

"КАК СЕ СВАРЯВАТ, ПОЧИСТВАТ И ОБРАБОТВАТ ОХЛЮВИ С КУЛИНАРНА ЦЕЛ

Започва сезонът на охлювите.
В някои региони готвенето на охлюви пролетно време е традиция, точно както и готвенето на копривена каша, лапад и киселец.
Ще се опитам да обясня за тези, които още не са го правили, но им се иска да го научат.
Разбира се, става дума за вече сварени охлюви.
Абе, като съм започнал, май ще трябва да опиша и сваряването, защото тези, които не знаят как се почистват охлювите, предполага се, че не знаят и как се варят правилно.
Класическата практика е охлювите, след като са събрани, да се държат 1-2 до 2-3 дни в съд под капак, за да се почистят от стомашното съдържимо.
тук обаче има нужда от малко повече обяснение.
Ако ги оставите под капак (задължително с тежест отгоре, защото мускулестият крак на охлюва е толкова силен, че ако намери пролука и се провре, спокойно може да вдигне капака) охлювите се полепват по него и го запечатват със слузта, която отделят. А така могат да се задушат, и те имат нужда от въздух...
Затова в последно време се практикува лагеруването им в здраво завързана полиетиленова торбичка, която е надупчена добре с игла или друг остър предмет.
След изтичането на този период се измиват много добре с обикновена студена вода, без добавката на сол или други средства.
През това време в дълбока (не случайно дълбока!) тенджера се налива достатъчно количество вода, която се оставя да заври, добавя се 1 ч.л. сол.
Количеството вода за 50-60 охлюва е около 2 - 2,5 л.
Когато водата заври, охлювите се изсипват вътре.
Следва повторно завиране, което обезателно трябва да е без капак, защото се образува много пяна. Добавят се подправките - черен пипер и бахар, смлени много на едро, ако е необходимо, още сол.
Добавят се и зеленчуци - пресен лук 1-2 връзки, ако има, лапад, малко киселец, може да се нарежат и свежи лозови листа, липови листа, 1-2 моркова,коренчета магданоз, кубчета целина и пащърнак, ако имате във фризера.
Охлювите и зеленчуците при варенето в началото отделят много пяна.
Пяната периодически се обира с решетеста лъжица по абсолютно същия начин, както това става при варене на сладко. Оставя се да се събере достатъчно и след това се обира.
След известно време пяната намалява и почти изчезва.
В началото варенето става на сравнително силен огън, но след 10-15 мин. огънят се намалява до среден и така се вари до около един час - час и половина.
Аз си имам един трик - добавям още в началото тънко обелената кора на един лимон - придава прекрасен допълнителен аромат.
Охлювите, вече сварени и изстинали се избождат с остър предмет, нещо подобно на шиш.
В домакинските ви приспособления вероятно има нещо подобно.
В краен случай, можете да ползвате обикновено бамбуково шишче за печене на скара.
Обикновено при избождането месестата част сама се отделя от тази, която не става за ядене.
Сега започвам да се чудя как да напиша правилно упътването без да изпадам в натурализъм... :)
Ще се опитам да обясня по възможност без много да ви шокирам.
Анатомията на охлюва е такава, че органите му са ориентирани към живот само с един отвор, т.е., охлювът не е като другите животни, с преден и заден край,
а има само един, преден край.
Това предполага, че и отворът за хранене, и отделителния орган са в предната част на охлюва.
Ето, казах го май достатъчно елегантно... :) :) :)
Та, да си дойдем на думата, при избождането задната част се отделя почти винаги сама, но от нея покрай месестата част продължава едно много тъничко шнурче, което е последният край на отделителната система. При малко повече наблюдателност лесно се локализира и точно то трябва да се откъсне, а това става много лесно, когато знаеш, че съществува.
Иначе, отделянето на задната, неядлива част е само половината от правилното почистване.
Това е.
Ще бъда много доволен, ако след прочитането ми зададете въпроси или споделите вашите начини за почистване или оригинални рецепти за приготвянето на охлюви.
Аз лично ги готвя по два начина - или на бульон с изчистените охлюви вътре (бульонът става фантастично вкусен), или по класическия начин - с ориз."

"Неназованите неща не променят смисъла си"

Редактирано от Sapiens на 27.06.09 21:51.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Как приготвяте/готвите/ядете охлювите? *DELETED* Mitre   27.06.09 19:01
. * Re: Мойте лятни клЬопачки Mitre   27.06.09 19:45
. * Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите? engel2   27.06.09 19:58
. * Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите? Mitre   27.06.09 20:40
. * Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите? Sapiens   27.06.09 21:45
. * Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите? abettor   28.06.09 11:29
. * Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите? Sapiens   28.06.09 19:28
. * Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите? abettor   01.07.09 12:19
. * Re: Пълния отговор на въпроса Mitre   28.06.09 18:54
. * Re: Пълния отговор на въпроса Sapiens   28.06.09 19:39
. * Re: Пълния отговор на въпроса Mitre   29.06.09 01:31
. * Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите? Пaпa_Бeнeдиkт_шecнaйcти   01.07.09 00:41
. * Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите? Sapiens   15.07.09 15:49
. * Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите? rade6ki   28.06.09 00:19
. * ПИЧ????!!!! Kиpo   02.07.09 23:29
. * Re: ПИЧ????!!!! abettor   03.07.09 10:14
. * стига бе Kиpo   03.07.09 10:55
. * Re: стига бе AGLER   03.07.09 11:11
. * да, нормални и аз Kиpo   03.07.09 11:36
. * Re: стига бе abettor   03.07.09 12:32
. * виждаш ли каква е разликата Kиpo   03.07.09 13:04
. * Re: виждаш ли каква е разликата Пaпa_Бeнeдиkт_шecнaйcти   04.07.09 21:12
. * не бъди мнителен Kиpo   06.07.09 11:38
. * Re: стига бе Sapiens   15.07.09 15:42
. * Re: ПИЧ????!!!! Mitre   06.07.09 16:47
. * da be.. Kиpo   10.07.09 11:14
. * Re: da be.. Mitre   13.07.09 17:37
. * Re: Как приготвяте/готвите/ядете охлювите? *DELETED* ah   06.07.09 14:23
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.