|
Тема |
Re: Мойте лятни клЬопачки [re: Mitre] |
|
Автор |
Mitre (шоп [О.З.]) |
|
Публикувано | 27.06.09 19:45 |
|
|
Тук споделям к'во клЬопам лятос вече дълги години. И конвенционални неща и такива "извън нормативите". И О ЧУДО, още съм 100% наред със здравето, въпреки ЕГНто (освен подаграта ама тя е болест да се гордееш с нея!!!)
Ако темата е неприемлива - модераторите да я трият.
ГолЕм мързел съм и освен картофи и чат пат риба/мръФки ЛИЧНО почти не обработвам термално нещата които ям. В добре познати ресторанти не кудкудякам, давам на шеф'а (който ме познава, по принцип) да ми приготви клЬопачката.
1. Класическа САЛАТА: Освен класическите дребно нарязани чушки/домати (без краставици щот' са ми скучни и безвкусни) подправени със сол, малко ситно смлян черен пипер, зехтин и много (ама МНОГО, поне 2-3 малки лимона) добавям следните неща (на една "копаня" салата, към 1 1/2 литър обем на съд):
1-А: Към 4-5-6-7 голЕми скилидки чесън, нарязани ситно ситно
1-Б: 2-3-4 репички, пак нарязани ситно...е, към 2-3 мм кубчето. Ползвам малки репички защото лютевината май е в червената кожа.
1-В: Почти забравих - 1/2 (бял) до 1 (виолетов) глава кромид, ситно нарязан
1-Г: Няколко стръкчета копър. Дразнят защото замърсяват дъската за рязане на продукти но...компрпромисирам.
1-Д: Листа от 6-7 стръкчета мента...май джоджум на български
1-Е: Магданоз, ако го имам под ръка
1-Ж: Марула, разбира се, ситно нарязана. ДА, ЗНАМ че маруля се къса ръчно на парчета. ОБАЧЕ МРАЗИМ да се капим със зехтин от "политикали корект' ръчно накъсани марули. Ситно нарязани с нож те са "ядими" с вилица
Наръсвам леко с оцет "Балзамико" копанята ама и без това е наред.
Уйдисва на изстудени грапи/ракии/водки. НЕПОДХОДЯЩО за вина и бири.
2. Друга салата. Кат' нЕмам нищо от гореописаните ама домакинята е "готвачка":
2-А: Тъъънко нарязани тиквички, под 1 мм дебели колелца
2-Б: Разпръснат ситни нарязън копър над тях
2-В: Малко зехтин и МНОГО лимон. Ако нЕма лимон, балзамов оцет ТУК върши работата
Уйдисва на описаните в горния параграф напитки.
3. Побългарена класическа салата: Същото като в точка 1 ама с яко добавление на разтрошено сирене (ако го има) или оваляно в крийм' чийз/сух йогурт.
Почва да става за вино...в зависимост колко е сиренето...Колкото повече - толкоз по 'Убаво.
МРЪВКАРСТВО ЗА МЪРЗЕЛАНИ КАТ'МЕН. Да уточня - мързи ме да готвя но не винаги кат' ми се прияде нещо в къщи има коя да ми го сготви. Та така:
1. С покупки от супермаркета (дано да е свестен при вас): Замразено пиле (качествено) се оставя извън хладилника. Докато се клЬопат салатите с по върлите напитки то леееко се размразява и може да му се сваля кожата. Тогава леснодостъпното месо се нарязва на тъъънки филийки над които се изстисква лимон/капе балзамов оцет.
Върви не зле с бели и леки червени вина.
Останалото месо се нарязва на нЕк'ви парчета и се 'фърга във фризера за по нататъшни мързелашки манджи. Кат' "бързо" в микровълновата ( 5 мин. не зле но скучно на изглед, сивкаво) или в специални найлонови кесийки барабар със 'сичките скапани зеленчуци в 'ладилника (+ малко вино, за час става чудесен вин' кебаб)
2. Покупки от ПРОВЕРЕН месар или от познат ресторатьор (Това когато ТРЕБЕ САМ да приготвя качествена клЬопачка за мързелива карниворка): Добре състарен и прошарен антреко (и филе става ама не е Т'ВА), почти черен на цвят (в добър ресторант тези части ги наричат "жалко че не са поръчани во'вереме) тъъъъънко нарязани и с малко зехтин и повечко лимон/балзамико върху филийките..., и с малко смлян чер/бял пипер, по вкус.
ТОВА пие тежки вина!!! И се съгрешават тежки грехове. С кеф.
3. Кьор софра (почти де) в късни летни нощи: Ако човек е от "постоянното присъствие" около грила в добър ресторант, където "грил' ман'а" го знае че той (и подобните му мутанти) ще кацнат по никое време - той е на кяр. Грил' ман'а обикновенно очиства от състарени мръФки "тъмните" крайчета" за непознатите клиенти и тях (очистените парчета, почти черни на цвят) ги слага в една кутия във фризера. А после "мутантите" клЬопат тези НАИСТИНА маистина деликатесни месънца и си плащат само за виното + тип...
П.С. Почти забравих да споделя как беля светкавично чесън: Слагам скилидките във вода за 1/2 час. После ги поомачквам между палците и с нокът им свалям люспите наведнъж за нулево време. Е, и с ножа за кълцането попреминавам леко да не е останала нЕкоя люспичка де.
Frankly, my dear, I don't give a damn!!!Редактирано от Mitre на 27.06.09 19:55.
|
| |
|
|
|