Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:22 04.07.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Бързо, лесно, вкусно. [re: impulce]
Автор Sapiens (House m.d. ...)
Публикувано19.03.09 17:53  



Абсолютно си права (а Мишо Шамара още повече), всички субпродукти са бъкани от холестерол и всякакви други гадорийки...
Но пък са вкусни, факт...
Обаче, след спазване на здравословно хранене няколко месеца, нищо няма да ти стане ако прегрешиш 1-2 пъти, един вид, да "пуснеш малко гювеч" и на лакомийката си...
Защото, както казваше една моя колежка "Една душа си имам, и ако не и дам каквото поиска, ще ме напусне...".
Колкото да субпродуктите, нещата са по-скоро по личен вкус.
Примерно, има разлика, при това доста съществена, между пилешката, свинската, телешката, шилешката, овчата и агнешката карантия.
Ако искаш да си хапнеш на корем език - купи си телешки. Вари се до сваряване (да не уточнявам колко време, защото това много зависи от различни други компоненти - вид печка, вид тенджера и подобни...), обикновено без да се соли. Може да се добави при варенето морков, целина и една глава лук, сцепена на четири.
След като се свари, се оставя да изстине или в бульона, или в захлупен съд.
Обелва се внимателно, след което се нарязва на пластинки, обикновено около 1 см.
Оттук нататък има различни рецепти, можеш да направиш сос Бешамел и да го залееш, можеш да го наредиш в подходяща голяма чиния, тавичка или купа и да го подредиш по дъното, прошарено с кръгчета сварен морков, листенца магданоз, целина или друг атрактивен зеленчук, след което да го залееш с бульона, в който е врял, но вече осолен и с добавката допълнително на малко желатин. По принцип, бульонът от език е с доста желираща способност, но недостатъчно за целта.
След като го залееш, оставяш да се желира, държиш в хладилник 1-2 часа, после обливаш дъното с топла до гореща вода, за да се отпусне и обръщаш в подходящ друг съд.
Така получаваш прекрасно, много вкусно и много атрактивно ядене.
Бъбреци - телешките и свинските са много различни, включително и на външен вид. Принципно се сцепват надлъжно през средата, изрязва се т.н. легенче, което е изключително жилаво.
По-нататък може да се сготвят, предимно се правят яхнии - с повечко лук, с домати, с някакъв брашнян сос.
Но могат и да се пържат, като се спази условието в никакъв случай да не се препържват, защото тогава стават директно за хвърляне.
По-добре недопържени и кървави, отколкото препържени.
Могат и да се пекат, но на гювеч с ориз или зеленчуци с ориз, или само зеленчуци, като бъбреците трябва да са покрити от ориза, а не плуващи отгоре, защото пак ще прегорят и язък за труда...
Забравих да добавя, че е най-добре предварително да са сварени и нарязани на подходящи парченца, но може и директно да се сложат в гювеча, ако ще се пече под фолио поне 40 мин. Винаги можеш да добавяш и винцок, носи.
А най-добрата рецепта е бъбреци във винен сос.
Черният дроб - телешки или свински. Аз повече харесвам свинския. На вкус и аромат.
"Класиката в жанра" е нарязан на филийки, овалян в брашно, пържен в достатъчно мазнина (пръска!), след това посолен (по принцип субпродуктите не се обработват осолени, солят се след това) и нареден в тенджерка с капак, прошарен с предварително нарязан и осолен лук, смесен с магданоз.
Когато приключиш с пърженето и ръсенето, хващаш тенджерката, като придържаш с палците капака и добре раздрусваш...
Става безумно вкусно... После да не кажеш, че не съм те предупредил...
Черният дроб се пече и на скара. Аз предварително добре го овалвам в олио, за да не се залепи още отначалото на скарата.
Парчетата не трябва да са много тънки, също не се соли предварително, също важи правилото, че не се препича, по-скоро трябва да е достатъчно жарнат отгоре и леко кървав отвътре, за да е вкусен. Има един трик, както и при пърженето на кюфтета - пробваш при пърженето кюфтето на твърдост и еластичност, когато стане леко твърдичко - готово е.
По подобен начин се процедира и с печенето на черен дроб.
Ако трябва да направя някаква градация по вкус, най-вкусен е агнешкия, после свинския и накрая - телешкия.
С черен дроб се прави приказна дроб-сарма.
Освен това, става и хубава яхния, пак с повечко лук или пък с винен сос.
Носи и винцок...
Пак да те предупредя, че пилешките и други субпродукти от пернати се готвят по малко по-различен и специфичен начин от тези, на по-големите животни.
За шкембето и различните видове, различната обработка и рецепти - това е друга тема, много дълга и обширна.
Накрая искам да разбия една твоя илюзия - субпродуктите изобщо не са "постно", нетлъсто месо. Те съдържат и много мазнини, и страшно много холестерол. Примерно, добре угоеният патешки черен дроб е една невероятна тлъстинна и холестеролна бомба, но пък е страшен деликатес...
Това ни най-малко не са здравословен продукт, независимо от цени и качество.
Относно шкембе-чорбата - има две "школи" софийска и пловдивска, респективно, на Северна България и Южна България.
Аз, понеже съм пловдивчанин, съм привърженик на пловдивската, но и принципно съм убеден, че шкембе-чорба се застройва с кисело мляко, а не с прясно, което е и главната разлика.
За моя начин за правене на шкембе-чорба виж този линк .
Убеден съм, че това е най-вкусната шкембе-чорба на света!...
Остана белият дроб, от който става чудесен пълнеж за пълнене на нещо, много вкусни супи, както и за дроб сарма.
Далакът - обикновено се яде само сварен, поръсен със сол и лют червен пипер, но може и да се напълни със ориз и други субпродукти и се пече на фурна. Много добро мезе.
като говорим за мезе, варено, запечено с масло или само полято с препържено масло шкембе - е, това е върхът...
Ако нещо друго специално те интересува, питай.
Само да допълня - всичко, описано дотук върви с "винцок"...

"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост"...

Редактирано от Sapiens на 19.03.09 17:58.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Бързо, лесно, вкусно. impulce   18.03.09 16:30
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. Sapiens   18.03.09 19:40
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. impulce   19.03.09 08:36
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. Mишo Шaмapa   19.03.09 12:52
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. impulce   19.03.09 13:06
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. Sapiens   19.03.09 17:53
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. ket1234   19.03.09 20:43
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. rade6ki   20.03.09 01:36
. * Бързо, лесно, вкусно - и опасно! impulce   20.03.09 14:44
. * Re: Бързо, лесно, вкусно - и опасно! Sapiens   20.03.09 22:13
. * Re: Бързо, лесно, вкусно - и опасно! martyr   20.03.09 23:51
. * Re: Бързо, лесно, вкусно - и опасно! Sapiens   21.03.09 00:12
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. impulce   20.03.09 14:41
. * Благодаря, impulce   20.03.09 14:38
. * Re: Sapiens AGLER   20.03.09 14:43
. * Re: Sapiens Sapiens   20.03.09 22:09
. * Re: Sapiens AGLER   21.03.09 13:09
. * Re: Sapiens Sapiens   21.03.09 14:03
. * Re: Sapiens ket1234   21.03.09 17:15
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. bagoasa   29.10.09 11:08
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. chavdar4e   29.10.09 18:39
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. bagoasa   30.10.09 09:27
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. AGLER   30.10.09 13:10
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. Sapiens   31.10.09 12:48
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. bagoasa   03.11.09 13:54
. * Хубав въпрос. impulce   03.11.09 16:42
. * Re: bagoasa AGLER   03.11.09 23:07
. * Re: bagoasa bagoasa   05.11.09 08:20
. * Re: bagoasa Sapiens   06.11.09 16:59
. * Re: bagoasa AGLER   06.11.09 18:01
. * Re: bagoasa Sapiens   06.11.09 20:35
. * Re: bagoasa AGLER   06.11.09 21:36
. * Re: bagoasa Sapiens   06.11.09 22:47
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. Sapiens   06.11.09 16:56
. * Re: Бързо, лесно, вкусно. Sapiens   31.10.09 12:23
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.