|
Тема |
Re: Пак за киселото мляко. [re: Mим] |
|
Автор |
Mitre (шоп [О.З.]) |
|
Публикувано | 13.03.09 12:16 |
|
|
Рядко ползвам български та може би съм объркал понятията в превода. Това "Сирене за мазане" на английски се нарича cream cheese и се получава чрез цедене на кисело мляко. На български на това цедено мляко/ cream cheese му викаха май "Снежанка" по ресторантите.
Аз слагам носна кърпа (чиста де) в голяма цедка и изливам там йогурта/киселото мляко. А, и киселото мляко до държа няколко часа преди това в хладилника за да се..."стегне". Понякога до състояние че мога да го ям с вилица.
След 5-6 часа цедене от 2 литра йогурт получавам към 1 литер cream cheese достатъчно гъсто да го мажа на филия 1/2 см слой без то да изтича от филията. Понякога забравям да прехвърля сиренето от цедката в съд и цеденето продължава 24 часа и тогава това cream cheese е толкова гъсто/плътно че с нож мога да дигна към 3-4 см високо парче.
Кат' не ме мързи нарязвам на ситно разни..неща като магданоз и нещо дет' на български не го знам ама на английски е dill, или слагам чубрица и/или пикантен червен пипер, орегано и др. подправки в йогурта преди цеденето. Получава се пикантно сирене с разни допълнителни вкусове.
Излиза ми кратно по евтино (към 1/4 цена) от купешкото cream cheese, и с "полезните бактерии" за разлика от него. И с ниско маслено съдържание - ако прясното мляко е 3% cream cheese е към 6%
П.С. За дечурлигите съм смесвал съм и разни сокове (малини/капини или ягодов сок) но на мен ми е твърде сладко с тези сокове. И пак, кат не ме мързи, съм нарязвал на ситно и смесвал с йогурта разни плодове (кайсии, сливи, ягоди портокали или круши) и се получава "фруктово cream cheese" което пък изобщо не се продава по магазините а на дечурлигите им е интересно, вкусно и май полезно.
Frankly, my dear, I don't give a damn!!!Редактирано от Mitre на 13.03.09 12:19.
|
| |
|
|
|