|
Тема |
Re: диетични ястия [re: nameOO1] |
|
Автор |
lipov_cviat (непознат
) |
|
Публикувано | 06.03.09 14:44 |
|
|
Отново на тема тиквички - нещо, което приготвих тези дни и ми хареса, става и за хората, които постят.
4 средни към малки тиквички,
1 ч.ч. кафяв ориз (окло 100-150г),
връзка пресен чесън,
шепа сушени манатарки,
1 домат,
връзка копър,
зехтин за готвене или олио,
сол,
черен и червен пипер,
чубрица.
Времето за приготвяне зависи от кафявия ориз, моят е "Крина" и се кисне около 30 мин предварително във вода, след което се вари 45 мин, но можете да си разпределите времето в зависимост от инструкциите на опаковката на ориза, с който разполагате.
Оризът се накисва предварително, ако това е указано за приготвянето му. За няколко минути в чаша вода се накисват и гъбите. Връзката чесън се нарязва на не много ситно и с изключение на един стрък, се задушава за кратко в зехтина с малко вода. Добавя се ориза, заедно с нарязаните гъби и се долива вода (включително тази, в която са киснали гъбите) колкото е препоръчано на опаковката на ориза, в моя случай ориз:вода = 1:4. Ястието се похлупва и се оставя да къкри на слаб огън около 25 мин, след което се прибавят нарязаните на по-едри кубчета тиквички и се посолява. Така ври около 10 мин. Сваля се от огъня и се прибавят останалия нарязан стрък чесън, доматът на кубчета, червения и черния пипер, чубрицата и връзката копър, посолява се още, ако е необходимо. Сместа се изсипва в намазана със зехтин тавичка и се запича 15-тина минути в предварително загрята до 200-220 градуса фурна. Оризът трябва да е готов, без да е разварен, а тиквичките и домата да са останали леко хрупкави, при което се запазват ценните им хранителни, а и вкусови качества. По-късното добавяне на подправките, домата и стръка чесън осигурява приятен аромат. Аз лично поднасям ястието с плочка бяло сирене, препечена филийка хляб и айрян :)
|
| |
|
|
|