Нелка, няма да е много по темата, но пък е във връзка с това, което си паказала и обяснила и като твоя прилежна ученичка ще покажа тортата с многото розички. Не е връх в кулинарното изкуство, но за мене си беше постижение, имайки предвид, че дотогава не бях правила украса за торта от подобен род. Рецептата е дългичка, но аз така обичам да си записвам нещата, така че, на когото му е скучно, да не чете.
Торта 20 май
Тавата ми е с размер (вътрешен) 34,5/34,5 см (квадрат).
Блат (рецептата е за 1 брой, а тортата направих с два блата, а вместо трети блат ползвах 2 пакета бишкоти):
6 яйца, 150 г захар, 120 г брашно
Крем (за обикновена торта правя крем с около 700 мл мляко и пропорционално останалите продукти):
2 л прясно мляко
16 суп. лъж. захар (с връх)
10 суп. лъж. брашно (не съвсем равни, но не и препълнени)
2 пак. ванилена захар (или ванилия)
250 г масло
8 яйца (отделят се жълтъците и белтъците)
орехи, печени бадеми (несолени) общо около 150 г
200 г напоени в ром стафиди
15 г (пакетче и половина) желатин (използвам на д-р Йоткер)
Приготвяне на крема
Разбиват се жълтъците със захарта. Брашното се смесва с част от прясното мляко – да стане на рядка кашичка. Млякото се загрява, като още в началото се добавят жълтъците със захарта, а брашнената каша към края (когато заври). Разбърква се непрекъснато. Използвам млековарка, за да не загаря кремът. Като се сгъсти, свалям от котлона, добавям маслото и ванилията. Продължавам да разбърквам и след като малко се охлади, добавям разбитите на твърд сняг белтъци с 1 суп. лъж. захар. Накрая добавям желатин, който предварително е накиснат в 150 мл вода до набъбване, разтопен е на водна баня и е охладен.
Шоколадов мус (почти копирам от рецепта на Нелка)
4 жълтъка
100 мл сироп (60 г захар и 40 мл вода)
210 г тъмен шоколад
420 г течна сметана (38% масленост) – ползвах 200 мл Президент , която е с 35 % масленост и 220 мл Хопла, която е с 25% масленост
1 пакетче (10 г желатин) (по рецепта е 3 листа желатин, които се равняват на 6 г, но моята смес ми се стори много течна и реших да сложа повечко)
1. Свари сироп от захарта и водата
2. Бий жълтъците, като постепенно прибавяш към тях горещия сироп
3. Разтопи шоколада (разтопих го в МВ). Смеси с жълтъците, прибави разтопения желатин.
4.Добави разбитата сметана, смеси добре
По съвет на Нелка, залях единия блат* с муса, като предварително малко напоих с прясно мляко (ама много малко) и го сложих да замръзне във фризера. След това го залях с ГОРЕЩА какаова глазура:
Отново от рецепта на Нелка, но по нейна препоръка само половин доза, която е следната:
Какаова глазура
75 г вода
125 г захар
50 г какао
75 г течна сметана
3,5 листа желатин – сложих ¾ пакетче, което е около 7 грама
Схемата на сглобяване беше: блат (умерено напоен с прясно мляко), крем, бишкоти (също напоени с прясно мляко), крем, блат* с мус и глазура (за който вече стана дума по-горе), най-отгоре украсата, а отстрани бишкоти и пурички.
За ограждане на тортата – италиански бишкоти Савоярди (30 бройки) и 3 кутии пурички, но ми останаха и ги използвах за една по-миниатюрна тортичка. За малката тортичка пробвах ограждане с обикновени бишкоти, но частта им над тортата, която няма съприкосновение с крем е много суха и чак не се яде, докато италианските бишкоти са много вкусни, нищо, че са като сухари.
Захарно тесто за украсата:
Примерно количество: 125 г масло, пудра захар (докато стане тесто), 10 г желатин, предварително е накиснат в 100-150 мл вода до набъбване, разтопен е на водна баня и е охладен.
Всичко се омесва и е готово за употреба.
Използвах 3 вида суха боя за сладки – червена, зелена и жълта и от разтворимите сокчета – ягода. Мъничко (неизмеримо малко количество) боя се смесва с капчици вода, хубаво се смесва и чак тогава се добавя към тестото. Разделя се тестото на няколко топки и към всяка се добавя желаната боя. След като се направят фигурките, оставят се да изсъхнат 2-3 дни. Изсъхват за няколко часа, но за по-сигурно ги оставих по-дълго. След това ги сложих в кутии във фризера, защото имат масло и се притеснявах да не добият лош дъх (почнах да правя украсата 1 месец по-рано). Хубавото на това тесто е, че лесно се работи с него, втвърдява се много добре и дори след престой във фризера, нищо им нямаше на розичките и останалите неща. Бях пробвала няколко други теста, но всички те не се държат така добре във влажна среда – навлажняват се и не са толкова вкусни. Пробвах парено тесто, с което също много лесно се работи, но хич не ми беше вкусно.
Зелените листенца на розите ги лепих към белите "бисквитки" с гъста глазура от вода и захар (варена). Консистенцията уцелих експериментално (не е трудно, защото лесно се добавя малко повече захар или малко повече вода). Белите подложки (приличащи на бисквитки) имат дупка в средата (за розите) и след намазване със захарна глазура, поръсих с кокосови стърготини.
Редактирано от Alys на 04.03.09 11:59.
|