Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:03 27.09.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Торта 20 май [re: nelka]
Автор Alys ()
Публикувано04.03.09 11:56  



Нелка, няма да е много по темата, но пък е във връзка с това, което си паказала и обяснила и като твоя прилежна ученичка ще покажа тортата с многото розички.

Не е връх в кулинарното изкуство, но за мене си беше постижение, имайки предвид, че дотогава не бях правила украса за торта от подобен род. Рецептата е дългичка, но аз така обичам да си записвам нещата, така че, на когото му е скучно, да не чете.




Торта 20 май

Тавата ми е с размер (вътрешен) 34,5/34,5 см (квадрат).

Блат (рецептата е за 1 брой, а тортата направих с два блата, а вместо трети блат ползвах 2 пакета бишкоти):

6 яйца, 150 г захар, 120 г брашно

Крем (за обикновена торта правя крем с около 700 мл мляко и пропорционално останалите продукти):

2 л прясно мляко
16 суп. лъж. захар (с връх)
10 суп. лъж. брашно (не съвсем равни, но не и препълнени)
2 пак. ванилена захар (или ванилия)
250 г масло
8 яйца (отделят се жълтъците и белтъците)
орехи, печени бадеми (несолени) общо около 150 г
200 г напоени в ром стафиди
15 г (пакетче и половина) желатин (използвам на д-р Йоткер)

Приготвяне на крема

Разбиват се жълтъците със захарта. Брашното се смесва с част от прясното мляко – да стане на рядка кашичка. Млякото се загрява, като още в началото се добавят жълтъците със захарта, а брашнената каша към края (когато заври). Разбърква се непрекъснато. Използвам млековарка, за да не загаря кремът. Като се сгъсти, свалям от котлона, добавям маслото и ванилията. Продължавам да разбърквам и след като малко се охлади, добавям разбитите на твърд сняг белтъци с 1 суп. лъж. захар. Накрая добавям желатин, който предварително е накиснат в 150 мл вода до набъбване, разтопен е на водна баня и е охладен.

Шоколадов мус (почти копирам от рецепта на Нелка)

4 жълтъка
100 мл сироп (60 г захар и 40 мл вода)
210 г тъмен шоколад
420 г течна сметана (38% масленост) – ползвах 200 мл Президент , която е с 35 % масленост и 220 мл Хопла, която е с 25% масленост
1 пакетче (10 г желатин) (по рецепта е 3 листа желатин, които се равняват на 6 г, но моята смес ми се стори много течна и реших да сложа повечко)

1. Свари сироп от захарта и водата
2. Бий жълтъците, като постепенно прибавяш към тях горещия сироп
3. Разтопи шоколада (разтопих го в МВ). Смеси с жълтъците, прибави разтопения желатин.
4.Добави разбитата сметана, смеси добре

По съвет на Нелка, залях единия блат* с муса, като предварително малко напоих с прясно мляко (ама много малко) и го сложих да замръзне във фризера. След това го залях с ГОРЕЩА какаова глазура:

Отново от рецепта на Нелка, но по нейна препоръка само половин доза, която е следната:

Какаова глазура

75 г вода
125 г захар
50 г какао
75 г течна сметана
3,5 листа желатин – сложих ¾ пакетче, което е около 7 грама

Схемата на сглобяване беше: блат (умерено напоен с прясно мляко), крем, бишкоти (също напоени с прясно мляко), крем, блат* с мус и глазура (за който вече стана дума по-горе), най-отгоре украсата, а отстрани бишкоти и пурички.

За ограждане на тортата – италиански бишкоти Савоярди (30 бройки) и 3 кутии пурички, но ми останаха и ги използвах за една по-миниатюрна тортичка. За малката тортичка пробвах ограждане с обикновени бишкоти, но частта им над тортата, която няма съприкосновение с крем е много суха и чак не се яде, докато италианските бишкоти са много вкусни, нищо, че са като сухари.

Захарно тесто за украсата:

Примерно количество: 125 г масло, пудра захар (докато стане тесто), 10 г желатин, предварително е накиснат в 100-150 мл вода до набъбване, разтопен е на водна баня и е охладен.
Всичко се омесва и е готово за употреба.

Използвах 3 вида суха боя за сладки – червена, зелена и жълта и от разтворимите сокчета – ягода. Мъничко (неизмеримо малко количество) боя се смесва с капчици вода, хубаво се смесва и чак тогава се добавя към тестото. Разделя се тестото на няколко топки и към всяка се добавя желаната боя. След като се направят фигурките, оставят се да изсъхнат 2-3 дни. Изсъхват за няколко часа, но за по-сигурно ги оставих по-дълго. След това ги сложих в кутии във фризера, защото имат масло и се притеснявах да не добият лош дъх (почнах да правя украсата 1 месец по-рано). Хубавото на това тесто е, че лесно се работи с него, втвърдява се много добре и дори след престой във фризера, нищо им нямаше на розичките и останалите неща. Бях пробвала няколко други теста, но всички те не се държат така добре във влажна среда – навлажняват се и не са толкова вкусни. Пробвах парено тесто, с което също много лесно се работи, но хич не ми беше вкусно.
Зелените листенца на розите ги лепих към белите "бисквитки" с гъста глазура от вода и захар (варена). Консистенцията уцелих експериментално (не е трудно, защото лесно се добавя малко повече захар или малко повече вода). Белите подложки (приличащи на бисквитки) имат дупка в средата (за розите) и след намазване със захарна глазура, поръсих с кокосови стърготини.

Редактирано от Alys на 04.03.09 11:59.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Шоколадова торта с бадеми и лешници Mим   16.02.09 17:12
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници Stefanie   16.02.09 20:07
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници Mим   16.02.09 22:44
. * още една без брашно Meй   16.02.09 20:40
. * Re: още една без брашно Mим   16.02.09 22:58
. * Re: още една без брашно Sapiens   17.02.09 17:55
. * Re: още една без брашно Mим   17.02.09 18:02
. * Re: още една без брашно la4ezarna_svetlina   17.02.09 19:24
. * Re: още една без брашно Sapiens   17.02.09 19:53
. * Re: още една без брашно Kaлoмaин   19.02.09 17:53
. * Re: още една без брашно Sapiens   19.02.09 19:27
. * Re: още една без брашно nelka   21.02.09 20:46
. * nelka и Мим Meй   21.02.09 21:03
. * Re: още една без брашно Mим   21.02.09 23:58
. * Re: още една без брашно nelka   23.02.09 15:17
. * Re: още една без брашно Mим   23.02.09 16:27
. * Re: още една без брашно nelka   03.03.09 17:29
. * Re: още една без брашно Alys   04.03.09 00:28
. * Re: още една без брашно nelka   04.03.09 02:33
. * Торта 20 май Alys   04.03.09 11:56
. * Алис и Нелка, Mим   12.03.09 20:32
. * Re: Алис и Нелка, Alys   13.03.09 11:41
. * Благодаря ти Mим   15.03.09 23:28
. * Re: Благодаря ти Alys   16.03.09 07:55
. * Re: Благодаря ти Mим   18.03.09 21:53
. * За Нелка Alys   19.03.09 14:21
. * Re: още една без брашно Sapiens   06.03.09 16:10
. * Re: още една без брашно nelka   07.03.09 02:42
. * Re: още една без брашно Sapiens   07.03.09 20:50
. * Re: още една без брашно Sapiens   26.02.09 18:39
. * Re: още една без брашно Meй   17.02.09 18:59
. * Re: още една без брашно Mим   17.02.09 20:05
. * Re:Френски шоколадов мус vyprosche   17.02.09 12:16
. * Re:Френски шоколадов мус Mим   17.02.09 18:06
. * Re:Френски шоколадов мус vyprosche   17.02.09 21:02
. * Re:Френски шоколадов мус Mим   17.02.09 21:30
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници agrimonia   20.02.09 09:50
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници la4ezarna_svetlina   20.02.09 17:09
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници Mим   21.02.09 18:45
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници la4ezarna_svetlina   22.02.09 17:02
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници Mим   23.02.09 11:15
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници Alys   26.02.09 13:01
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници Mим   26.02.09 18:15
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници la4ezarna_svetlina   26.02.09 21:57
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.