|
Тема |
Re: Clam chоwder [re: Meй] |
|
Автор |
Meчo_Пyx (Щастлив) |
|
Публикувано | 27.02.09 02:46 |
|
|
Здравей Мей,
Тази мидена супа е емблематична за Нова Англия и традиционно се сервира в такива “хлебни купички”. Тук ги продават готови, и затова трудно се намира рецепта … но се намира де. Тестото не е по-различно от обикновено тесто с мая с малки допълнения.
Смесваш около 1 ч.ч. бяло, предварително пресято брашно (при мен е около 100 гр. тия американски къпс така и нямат точен еквивалент, срещала съм ги от 80 до 150 гр ...) с 1 пакетче мая или негов еквивалент, 1ч.л. захар, добавяш хладка вода, колкото е необходимо да се получи малко по-гъсто от боза тесто. Завиваш съда с кухненска кърпа и оставяш на топло да втаса.
В съда, в който месиш смесваш 3 чаши пресято брашно (около 100 гр), с 1 с.л. сол, 2 с.л. олио, добавяш втасалото тесто и топла вода (около половин чаша). Замесваш меко тесто.
Аз използвам машинката за хляб – в нея първо сипвам половин чаша топла вода, олиото, втасалото тесто и накрая брашното и солта. Обикновено не я затварям веднага … за да следя дали тестото е добре на консистенсия, добавям вода или брашно, ако се наложи. Оставям го на мира когато видя, че се замесва меко тесто и не се лепи по стените на съдинката.
Изчаква се да втаса добре и се разделя на 5-6 горе-долу еднакви топки, които се измесват и подреждат в тавата, в която ще се пекат. Поръсват се с царевично брашно и се оставят на топло да втасат добре. След като втасат отново, се намазват с белтък разбит с малко вода, срязват се на кръст отгоре, или се прерязват леко, очертавайки бъдещото капаче. Пекат се до тъмно златиста коричка - сигурен знак, че супата няма да оттече нанякъде.
В такива “купички” сервират мексиканско чили, задушено говеждо, броколи чаудер супа, чийз супа, все гъсти ястия, за които няма опасност да изтекат. Ню Ингландската клам чаудер обикновено е с миди и картофи, Ню Йоркската вместо картофи има царевица. Гледам, че си имаш рецепта за супата, но ако искаш разнообразие – намират се. Един препатил съвет - не планувай второ след тази супа.
Това по-долу е чили в хлебна купа
|
| |
|
|
|