Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:20 12.11.25 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: още една без брашно [re: Kaлoмaин]
Автор Sapiens (той, същият...)
Публикувано19.02.09 19:27  



А защо ти е "солен шоколад"?
Навремето инките или маите, които за пръв път са открили какаовите зърна, са пиели царската напитка "чок-о-латл" абсолютно неподсладена, като супа.
В древните времена захарта не е била позната (и слава богу). Имало е сладки растения, като захарната тръстика, или най-сладкото нещо по тези времена - пчелният мед. Но универсалната сладост на рафинираната захар не е била позната.
Та на темата "Какао, но без захар и масло", т.е., "солен шоколад".
Можеш да си направиш нещо подобно, ако използваш най-безвредни и здравословни съставки.
С уговорката, че такива изобщо не съществуват...
Можеш да си направиш, обаче, нещо, което е твърде близо до това...
Но няма как да ти обясня, без да споменавам търговски марки и без да рискувам да ме бият за това.
Ще се опитам, все пак, пък ако ме бият ти ще се застъпиш за мене...
Примерно: колкото е възможно по-чисто и качествено какао, мисля, че холандското е най-добро традиционно, синтетичен подсладител, който на вкус е съвсем близо до вкуса на захарта (аз ползвам такъв, започва на Хук и завършва на сол...), синтетичен емулгатор, който няма да можеш да намериш никъде, но пък можеш да употребиш нещо, в което се съдържа в колямо количество, примерно един крем, да го наречем "Олеле", на някакъв немски доктор, дето се разбива само с миксер, без варене, за 3 минути. Може да му добавиш мляко, но може и с вода. Към тази магическа смес можеш да добавиш известно количество растителна сметана, от типа "Хоп-тра-ла-ла"Ако е суха, можеш да не я разреждаш особено. Също така, можеш да използваш и сухо, напълно обезмаслено мляко, има такова. Него също можеш да го добавиш изобщо без да го разтваряш, както си е, сухо.
И от тези съставка (пропорции няма да ти давам, идеята ти е напълно достатъчна, познаваме се от години...) с пълен успех можеш да си направиш не солен, а напълно читав шоколад, по-скоро течен шоколад, при това може би и по-вкусен от купешкия.
Такива кремчета, без варене и само с бъркане с миксер за 5 мин. има и български, на доста по-ниска цена от "докторските".
Нядявам се да се въоръжиш с продукти и търпение и да се опиташ да затъмниш славата на швейцарските шоколади...

"Неназованите неща не променят смисъла си..."

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Шоколадова торта с бадеми и лешници Mим   16.02.09 17:12
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници Stefanie   16.02.09 20:07
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници Mим   16.02.09 22:44
. * още една без брашно Meй   16.02.09 20:40
. * Re: още една без брашно Mим   16.02.09 22:58
. * Re: още една без брашно Sapiens   17.02.09 17:55
. * Re: още една без брашно Mим   17.02.09 18:02
. * Re: още една без брашно la4ezarna_svetlina   17.02.09 19:24
. * Re: още една без брашно Sapiens   17.02.09 19:53
. * Re: още една без брашно Kaлoмaин   19.02.09 17:53
. * Re: още една без брашно Sapiens   19.02.09 19:27
. * Re: още една без брашно nelka   21.02.09 20:46
. * nelka и Мим Meй   21.02.09 21:03
. * Re: още една без брашно Mим   21.02.09 23:58
. * Re: още една без брашно nelka   23.02.09 15:17
. * Re: още една без брашно Mим   23.02.09 16:27
. * Re: още една без брашно nelka   03.03.09 17:29
. * Re: още една без брашно Alys   04.03.09 00:28
. * Re: още една без брашно nelka   04.03.09 02:33
. * Торта 20 май Alys   04.03.09 11:56
. * Алис и Нелка, Mим   12.03.09 20:32
. * Re: Алис и Нелка, Alys   13.03.09 11:41
. * Благодаря ти Mим   15.03.09 23:28
. * Re: Благодаря ти Alys   16.03.09 07:55
. * Re: Благодаря ти Mим   18.03.09 21:53
. * За Нелка Alys   19.03.09 14:21
. * Re: още една без брашно Sapiens   06.03.09 16:10
. * Re: още една без брашно nelka   07.03.09 02:42
. * Re: още една без брашно Sapiens   07.03.09 20:50
. * Re: още една без брашно Sapiens   26.02.09 18:39
. * Re: още една без брашно Meй   17.02.09 18:59
. * Re: още една без брашно Mим   17.02.09 20:05
. * Re:Френски шоколадов мус vyprosche   17.02.09 12:16
. * Re:Френски шоколадов мус Mим   17.02.09 18:06
. * Re:Френски шоколадов мус vyprosche   17.02.09 21:02
. * Re:Френски шоколадов мус Mим   17.02.09 21:30
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници agrimonia   20.02.09 09:50
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници la4ezarna_svetlina   20.02.09 17:09
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници Mим   21.02.09 18:45
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници la4ezarna_svetlina   22.02.09 17:02
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници Mим   23.02.09 11:15
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници Alys   26.02.09 13:01
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници Mим   26.02.09 18:15
. * Re: Шоколадова торта с бадеми и лешници la4ezarna_svetlina   26.02.09 21:57
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.