|
Тема |
Re:Френски шоколадов мус [re: Mим] |
|
Автор |
vyprosche () |
|
Публикувано | 17.02.09 12:16 |
|
|
Заинтригува ме темата ти.
Преди време гледах едно френско телевизионно предаване за дегустация на вино и там представиха един шоколадов мус. Бях впечатлена от бързото и лесно приготвяне. За рождения ден на дъщеря ми го направих за първи път - рискувах, но вкуса наистина е невероятен.
Френски шоколадов мус:
В съд от иена 2 жълтъка и сока от 1 портокал се варят на водна баня до получаване на кремообразна смес. Прибавя се есенция ром /ванилия/ , разтворен желатин на водна баня /1пакетче на Д-р Откер в 100 мл вода,без да завира/ и 500 мл бита сладкарска сметана.
Два шоколада бял и кафяв /без ядки/ се разтапят в отделни съдове на водна баня.Сметановата смес се разделя на две части.Едната част се смесва с белия шоколад, а другата част с кафявия шоколад. Форма за малък кейк или форма за торта се облепва с найлоново фолио и се изсипва първо бялата шоколадова смес и върху нея кафявата смес.Не се разбърква.Пластовете остават кафяв и бял. Ако желаете може да раздвижите сместа с вилица или клечици за да постигнете фигурален ефект.
Стяга в хладилника няколко часа.С помощта на фолиото се изважда от формата безпрепятствено. Украсява се по желание. Сервира се с пресни ягодки, малинки и др.плодове.За украса насипах изсушени захаросани черешки, накиснати в малко вода и есенция.
|
| |
|
|
|