|
Тема |
Re: палачинки [re: martyr] |
|
Автор |
engel2 () |
|
Публикувано | 14.02.09 17:42 |
|
|
Аз не съм кой знае колко добър и за това се стремя да не правя почти нищо на око. Може и на око да успея, но ще се срамувам и ядосвам ако не стане 100%- ово. "Моите са най страшните"!
Палачинките са унгарската разновидност на френсите крепове, но си има и разлика.
Тази рецепта се прави в един от най- реномираните ресторанти в Будапеща -"Goldenen Drachen". Понеже ние обичаме и унгарската кухня, та затова правим следната рецепта и който иска може също да я опита- ние вече не правим друг вид палачинки. Много е лесно да се запомнят пропорциите и по този начин става много лесно увиличаването на количеството на порциите.
Вземам:
* 2 яйца,
* 200 гр брашно,
* 200 мл млеко,
*200 мл газирана вода и малко олио.
Ако реша да направя плънка с ванилен крем, вземам –
* 1 жълтък, 50 гр захар,
* 1 мока лъжичка ванилена захар и
* 100 мл млеко.
Тестото за палачинката го правя така-
1. разбивам двете яйца, прибавям брашното и го смесвам с яйцата, прибавям млекото и бия докъто получа гладка каша.
2. Оставам да почине 20-30 минути.
3. Накрая прибавям газираната вода и по този начин получавам тесто за 10 палачинки.
4. В горещия тиган /ние имаме специален за крепове/ се капват 2- 3 капчици олио
5. За обръщането нямам никакви проблеми - с омлетния обръщач се обръщат и палачините много лесно. Който може, нека да си ги хвърля!
6. Плънката е пожелание
7. Магът да се поръсят накрая и с пудра захар
Ако правя лек крем за пълнеж,
1. то разбивам на пяна жълтъка със захарта и ванилината захар.
2. Прибавям горещото млеко и във водна баня бъркайки сварявам соса да стане на крем.
3. Понякога правя и следното – вземам компот ананас или вишни и т.н.
4. и оставям плодовете да се оцедят и вече оцедени ги заливам с 100мл пенливо вино.
5. След това ги смесвам внимателно с крема и това е пълнежа.
6. Накрая или ги завивам на роло или ги правя на бохчичка и ги поръсвам с пудрата захар и така ги сервирам като десерт.
Тава е моето предложение, а начините по света са хиляди
|
| |
|
|
|