|
Тема |
Re: Козуначени бухти [re: Mим] |
|
Автор |
nelka () |
|
Публикувано | 12.02.09 19:41 |
|
|
Мим-ке, Не съм те забравила, но нямах вкъщи кутийка с мая и не знаех как да отговоря със сигурност на въпроса ти. А не ми се влизаше само за да каже, че аз...сега...така, пък после...
При мен, а може би и при вас, сухата мая се продава в кутийки с по пет пакетчета вътре. И само върху кутийката има текст за грамаж и съдържание, а нея я бях изхвърлила последния път.
Та ето сега: всяко едно пакетче съдържа 12 г суха мая, което отговаря на 50 г прясна.
Така е, тук дават количеството на течните съставки, докато при теб ориентацията е спрямо брашното, но всичко е въпрос на навик. Става дума за едно и също, може би с минималната разлика, че брашното губи с времето влажност и варира като количество, но това са наистина незначителни дреболии. Практика, докато всичко си попадне по местата (образно).
Виждам да пишеш, че за сериозни проекти ползваш прясна мая. Така е, сухата, макар да се саморекламира с това, че можеш да я смесиш директно с брашното, за други теста освен за хляб може да ти направи една голяма беля. Случвало се е на приятелка точно с великденските козунаци.
И затова винаги, независимо какво замесвам, предварително ръсвам сухата мая в течността, изчаквам да се разтвори добре и едва тогава продължавам нататък. Може да се прибави и малко брашно при желание.
Страшно апетитни бухтички си направила. Поздрав на теб за успеха и на помагача- за помощта.
Редактирано от nelka на 12.02.09 19:43.
|
| |
|
|
|