|
Тема |
Re: Пак за киселото мляко. [re: Roxana] |
|
Автор |
ragazzo (новак) |
|
Публикувано | 09.02.09 21:13 |
|
|
Ще ви споделя и моето мнение за киселото мляко. Преди години имахме крави и киселото мляко си го приготвях сам. За закваска ползвах Активия на Данон. Ставаше чудесно. много важно за подквасването на млякото е чистотата при доенето. добре е да става с доилен агрегат, който да се измива добре след употреба. След това идва съхранението на млякото. Съдовете пак трябва да са идеално чисти. Аз го подквасвах по следния начин: веднага след като го кипна го махам от котлона и го слагам в тава със студена вода да се охлади до към 43-45 градуса(в началото ползвах термометър със скала до 100 градуса) но после започнах да "улучвам" температурата като пипна тенджерата с ръка.
След като се охлади слагам закваската активия на данон 1-2 супени лъжици на литър прясно мляко. Разбърквам и я слагам в тенджерата(5 литрова). След това я завивам добре с нещо вълнено или старо детско яке и я слагам на ел. възглавница от начало 10 мин на средната степен и след това 5 часа на най- ниската. Проблем при подквасването съм нямал. Кой каквото си иска да говори в активията има живи батерии от трите вида, може да са в по малко количество от другите млека, но ги има и след 5 часа са се размножили предостатъчно във вашата тенджера :) Така, че мога да ви гарантирам, че ще консумирате един наистина полезен продукт с бифиду бактерии. Следващия път си оставете закваска от вашето кисело мляко и така докато закваската се "износи".Това става обикновено за месец, месец и половина при редовно подквасване. Тогава я подменете с нова. Дори и да има някакви консерванти в данон, те просто изчезват след първото подквасване на млякото. Към Софиянци: защо не ходите до близките села около София да си купувате прясно мляко за цялата седница. Да ви "светна" и още нещо.Купувайте мляко от крави, които ходят да пасат на полето(балкана).Тяхното мляко е по-чисто и за предпочитане е да се купува вечер, когато кравите са ходили цял ден, а не сутрин когато са лежали през нощта в мръсотия... Хората които продават сутрин мляко обикновено го смесват(от сутринта и вечерта) и затова могат да се получат "изнедади", т.е. да има дъх или да се отвари.Надявам се да съм ви бил полезен.
|
| |
|
|
|