Искам да задам един любопитковски въпрос.
Навсякъде се раздухва тезата, че кисело мляко можело да се заквасва само в България, поради нещо си специфично, което го нямало никъде другаде. Не помня дали беше закваската, или нещо в климата, както и да е.
Кажете, който живее извън България, дали е успявал да закваси кисело мляко извън България, и в какви райони и местоположения. Вярна ли е тази раздухвана легенда? Аз само тук и само от около 2 седмици се опитвам да квася. Досега само съм купувала и яла мляко от магазин, като пълен идиот, вярвайки на етикетите и всичко написано, без да се замислям.
Някой горе каза, че в Германия също нямало хубаво кисело мляко. Нямам идея на какви критерии се твърди това. Казвам, че поне на вкус и на разнообразие в Германия, Холандия, Белгия и Швейцария, и Норвегия съм яла мляко, което е много по-свежо, вкусно и хубаво, макар и по-скъпо. Сега, в тези страни няма мляко, което да струва българските 90 ст, и кофичка кисело мляко е в пъти по-скъпа. Най-евтиното "кисело" мляко всъщност е разновидност, наречена йогурт, и също е евтина имитация, и все пак е по-вкусно и свежо от онова, което напоследък ям в България. Под което се подписвам, аз не знам как и на колко време се прибират българи в България, и какви спомени имат, но ви казвам, според мен млякото по магазините в България е отвратително! Говоря за обикновените кофички с обикновено уж кисело мляко и разновидности.
Ето, купих по-скъпо мляко, на което му се рекламира, че е "био". Да, заквасва....но струва 1,70 кофичка от 400 мл.
Едва ли всички си купуват от това "био" кисело мляко. Аз просто се изплаших, като видях на какво се беше превърнало онова евтино "кисело" мляко от 90 ст на Данон.
И както споменах по-горе, поне в тези държави имат някаква алтернатива. Предлагат като хранителна добавка разни про-биотични култури. Различни про-биотични бактерии, защото не е само бациликус булгарикус. Има поне още 15 известни и нямам идея колко още не толкова популярни такива про-биотични култури и комбинации от микроорганизми.
Значи, изпиваш го и имаш ефекта, от опаковка от около 100 мл примерно...защото и опаковките, и производителите също са различни, но ги има във всеки масов магазин, и то на масово достъпни цени. Това още не е дошло в България, и никъде не мога да го видя в хранителните навици на масата хора.
Не мога да си представя, че масовите българи ще оставят по 10 лв за 4 бутилчици с про-биотична култура на седмица. Масовите българи трудно оставят тези пари дори за обикновеното и така нискокачествено подобие на кисело мляко, масовото производство от боклуци.
И не виждам разбиране и хранителни навици, нито култура на храненето, за да се случи скоро това в България, а сега, с кризата, просто не ми се вписва изобщо. Хората се чудят как изобщо да има нещо на масата.
Ми аз днес, от немай къде, и защото в магазина друго нямаше, взех една наденица. Знам, че е боклук, и знам и имам идея колко е вредна, и какво си причиняваме, като я сложим на масата. Но така миришеше....и какво да правиш? Да стоим гладни? Та има ли поне един продукт в кой да е български магазин, който да не е боклук? От България тръгна гениалната реклама за "кренвиршите от месо"
Е, ..... как да намеря нещо, което изобщо да не е отрова? Каквото и да купя в магазина....пълно е с консерванти, боклуци, имитации, пълнеж, химия.....понякога ме е страх да чета етикетите! Различават се само по реда на изброяване на компонентите....цели списъци от какви ли не добавки и пълнеж! Какво натурално има в хляба, в млякото, в колбасите...и после се чудим защо масата хора страда от напредващо надебеляване? Американския синдром на хора, хранени с джънк фууд...
Робът се бори за свобода. Свободният - за съвършенство.
|