Аз го прочетох, и задържах реакцията си.
Първо, не съм сигурна, че всичко описано е вярно. Вярно е, че чрез млякото на съвременно отглежданите животни приемаме и вредни вещества, това е сигурно, и зависи от начина на живот на животните, и затова има цели организации, които работят в тази посока и настояват животните да се отглеждат по природосъобразен начин, и да не бъдат стресирани, и да бъдат хранени с природна и био храна....това е т.нар. "био" и органик хранене, трябва да проверя за официалните названия и организациите, които стоят зад тази теза.
Също така е истина, че този начин на живот е много скъп и неикономичен, и че храна, произведена по такива изисквания, е непосилно скъпа за обикновения потребител, затова се произвеждат заместители, и много-много не се раздухва подмяната и евтинията.
Също така е вярно, че в миналото може да са живели супер "органик" и "био", ама са измирали на по 25-30, максимум на 50 години, с изпадали зъби, и обезобразено от болести тяло....всяко нещо си има и положителна, и отрицателна страна.
Хората търсят баланс, това е положението. Хем в масови мащаби да няма масова смърт и геноцид от лоша храна и болести, хем качеството на живот да е добро. Естествено, всеки разбира този баланс по различен начин. За едни хора, това е да ядеш до насита и да не страдаш от глад. За други, е да имаш сигурност и дълги старини, нищо че се лапат лекарства, химия и препарати с тонове. За трети, е възможността да си родят повече деца, без да умира всяко второ дете от недояждане....ей такива различни фактори и начини да се търси баланс в световен мащаб.
Нищо не отричам, нищо не омаловажавам, и наистина мислих и четох този и други сайтове. Благодаря, Нелка. И аз не бях чувала за тези неща.
Казвам само, че и аз търся моя баланс. Обичам мляко, и искам да ядем нормално мляко поне. Нека поне не е камък от пресовано сухо мляко, в което пък съвсем няма каквото и да било "био" и естествена суровина. Понякога си мисля, че съвременното сухо мляко е само химически изкуствен продукт. Едва ли има каквото и да било "био" в сухите и детски млека на прах, и каквото и да било консервирано мляко.
Опитвам се да намеря нещо, и налучквам, и търся. Затова питам тук. Убедена съм, че много хора си задават същите въпроси като мен, и също се вълнуват от тази тема. Всички ядем....как може да не се интересуваш какво поглъщаш? Картон, дървесина, химия или сурогат....няма същество, което да не се нуждае от хранителен баланс!
Темата е за мляко, но в същност, ако трябва да съм откровена, поначало ме интересува какво ядем и какво поглъщаме, и с какво точно ни тровят.
Защото, ама трябва да ги намеря в нета, бях гледала едно предаване за генни експерименти. В Англия бяха доказали, че всичко се записва в гените, и че живота на всички в родословната ти линия има огромно значение в наследствеността на всеки един от нас, като това се определя в около 98-99% от генното наследство, а останалия мижав един процент или там някъде, идва от мутации и живота на текущото поколение.
Е как да не ме интересува? Само идиот може да яде картон от пресована дървесина и да не се чуди, с какво го тъпчат! А изглежда, ни тъпчат яко с боклуци, а ние нехаем и не знаем изобщо на какво сме подложени!
Робът се бори за свобода. Свободният - за съвършенство.
|