|
Тема |
Re: Пак за киселото мляко. [re: Roxana] |
|
Автор |
bravoGogo (Професионалистъ) |
|
Публикувано | 02.02.09 11:40 |
|
|
Значи,
Прочетох всичко дето са ти писали...
аз си правя киселото мляко от близо 8 години. С едни малки изключения, основно при ползването на друг доставчик, винаги ми се е получавало и е ставало хубаво. А методът ми е:
1 супена лъжица и малко от закваската в еднолитров стъклен буркан,
прясното мляко кипнато и охладено до 50°С. Сипваш в буркана и разбъркваш добре с лъжицата.
Не бива температурата на млякото да пада под 45°С! Съществува реалната опасност да не се подкваси добре....Буркана поема също част от температурата!. Завивам го добре с одеала и след 2 часа го отвивам. Отварям капачката на буркана. и го оставям да се охлади и после в хладилника
Разбрах че имаш проблеми със закваската! Аз никога не съм купувал от Елби ама съм се заканил де , ако не сте толкова лакоми у вас преди да изядете киселото мляко си остави една две лъжици на дъното...това ти е предостатъчно...а със сигурност една кутиика от онези на ЕлБи би стигнала и за правнуците ти . Хубавото на тия кутиики е че при "изтощаване" на закваската, а именно нарушение на съотношенията на Streptococcus thermophilus и Lactobacillus bulgaricus се променя и консистенцията и вкуса на киселото мляко, а то винаги е различно съотношението...Но пък от друга страна....винаги ядеш различно кисело мляко и то винаги си е хубаво....офф дано не те обърках.
2 вариант. купуваш си един Yogurt maker, апропо точно в Недерландс са много популярни, купуваш си една от тия кутиики от Елби четеш юзър мануала и се кефиш на хубаво кисело мляко...
П.С. Не знам къде си ги яла в холандия хубавите кисели млека ама аз докато се подвизавах в Бенелюкс не можах да намеря такива...и сами си ги правехме...едно време в Антверпен имаше селскостопански пазар...та там имаше една баба дето продаваше мляко от един 300 литров гюм, та на нас тя ни го даваше с отстъпка щото и дадохме закваска и я научихме да си прави кисело мляко...и тя беше много щастлива. :-)
Aquila non capit muscas
|
| |
|
|
|